zondag 31 december 2006

Laatste bericht van 2006

Weer een prettig ligfietsjaar achter de rug.

De gereden kilometers:
Fujin: 273 kilometer (bar weinig dus)
Versatile: 7838 kilometer

Totaal dus 8111 kilometer gereden dit jaar.
Voornemen voor 2007 is nóg meer kilometers rijden. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Dat moet haast wel. Daarbij komt dan ook dat ik komend jaar voor het eerst de aarde rond heb gefietst in aantal kilometers. Sinds ik ben begonnen met ligfietsen heb ik 35927 kilometer gereden. Nog ongeveer 4000 kilometer en ik heb een afstand afgelegd die even groot is als de omtrek van de aarde.

Iedereen een goede jaarwisseling toegewenst.

zaterdag 30 december 2006

KHE Premiums, slijtage en antileklinten

Met de KHE Premiums heb ik inmiddels meer dan 2000 kilometer gereden. Duidelijk is dat deze banden verre van lekbestendig zijn. Na mijn 11e lek heb ik de band eens goed geïnspecteerd. Véél kleine sneetjes zitten in het loopvlak waarbij ook een redelijk aantal echt helemaal dóór is.
Qua slijtage kan ik nog niets zeggen, er zit nog meer dan genoeg profiel op.

De antileklinten ben ik nog altijd wel blij mee. Mijn bange vermoeden dat het laatste lek door het antileklint kwam, is gelukkig onterecht. De binnenband heeft duidelijk NIET te lijden gehad van de antileklinten.

Wel vraag ik me af hoe de band nou lek heeft kunnen worden want in het antileklint heb ik geen vreemde dingen aangetroffen. Wellicht heeft het lint iets scheef in de buitenband gelegen en is de scherpe veroorzaker langs het antileklint naar binnen gedrongen.

Lek nummer 11: Oliebollentocht

Tijdens de Oliebollentocht heb ik mijn 11e lek gekregen.
Thuis heb ik de band geplakt; dit was de 3e plakker op deze binnenband. Eenmaal geplakt, controleerde ik de band nog eens goed. Ik zag toen dat één van de oudere lekken niet goed geplakt was. Hij was wel luchtdicht maar op de plek van het gat zat een 'luchtbobbel' tussen plakker en band in. Ik heb getracht de plakker te verwijderen maar zonder succes. De band heb ik daarom afgeschreven.

Kilometerstand: 10484
Samenvatting van lekken met de Versatile:

met Vredestein Monte Carlos:
1x Stootlek (snakebite
2x Lek door een spaak die in de binnenband zat te prikken
4x normaal lek
Totaal 6400 kilometer gereden met 4 banden

met Schwalbe Marathon Racers:
1x gewoon lek na 446 km
Totaal 3707 kilometer gereden met 4 banden en 1 nieuwe daarna

met KHE Premiums:
1x gewoon klein lek na 159 kilometer
1x gewoon wat groter lek na 381 kilometer
Na monteren van de antileklinten:
1x gewoon lek na 1389 kilometer (vanaf de ingebruikneming KHE Premiums)

donderdag 28 december 2006

Oliebollentocht

Gisteren heb ik de aanhangwagen van m'n vader opgehaald voor het vervoer van m'n Versatile. Gisteravond heb ik zoveel mogelijk spullen klaargezet voor vandaag.

Vanmorgen ging de wekker om 7.00h Ik had 1,5 uur uitgetrokken om me klaar te maken voor vertrek. Dat viel allemaal reuze mee. Ruim voor vertrek heb ik de oven aangezet om lekker een stokbroodje warm te maken. Intussen heb ik de aanhangwagen achter de auto gehangen en de Versatile erop gezet en vastgebonden. Eenmaal klaar heb ik met de afstandsbediening de autodeuren op slot gedaan. Vervolgens ben ik naar binnen gegaan om m'n ontbijt op te eten.

Na het ontbijt was ik klaar voor vertrek. Buiten wilde ik de auto van het slot doen, bleek dat de auto niet op slot zat. Erg vreemd, ik meende toch dat ik de auto op slot had gedaan. Maar m'n geheugen laat me wel vaker in de steek dus geloofde ik het wel. Ik stapte in de auto, startte de auto en direct daarna een hels kabaal..... De knipperlichten van m'n Versatile knipperden vrolijk in de achteruitkijkspiegel van de auto. Blijkbaar had ik de verkeerde afstandbediening gebruikt om 'de auto op slot te doen'. Fietsalarm eraf gezet en toen ben ik vertrokken.

Ruim voor 10.00h kwam ik aan in Didam. Ik was zo ongeveer de eerste. Alleen organisator Frank C. was er voor zover ik weet. Ik heb de fiets van de aanhangwagen gehaald en heb m'n Versatile naast zijn Quest gezet. De auto heb ik weg gezet.

Niet veel later stroomden de velomobielrijders binnen. Sommigen kwamen fietsend, anderen met de auto.
Uiteindelijk zouden zo'n dikke 60 velomobielen zich verzamelen. De verwachte 6 Versatiles waren niet allen aanwezig. Robert B. was niet helemaal lekker zo heb ik begrepen. Vlaming Stefaan V. heb ik helaas ook niet gezien. Wel was ik vergeten dat Hans v.d W. ook Versatilerijder is. Daarmee kwamen we op 5 Versatiles. Het overgrote deel was uiteraard Quest en Mango. Prachtig gezicht, zoveel velomobielen bij elkaar. Een voorzichtige schatting was 60 fietsen van gemiddeld 5000 euro oftewel 300.000 euro aan fietsen.

Ik bewonder een Inolight 20+ in een Quest. Mark B. zegt dat hij er nog wat in z'n fiets heeft liggen. Ik besluit er 1 te kopen; ik was dat toch al van plan dus waarom niet nu. Scheelt weer verzendkosten.

Voor vertrek werd koffie en thee geschonken. Verder was er een lekkere plak krentenbrood.
Om 11.00h stond het vertrek gepland. Niet veel later dan dat zijn we vertrokken.
De route kan ik niet helemaal navertellen maar om wat indrukken te geven:
- We zijn door bosrijk gebied gefietst. Soms verhard, soms onverhard
- Klimmen en dalen zat er ook genoeg bij. 1x een helling van 14% zo heb ik begrepen
- Behalve Nederland hebben we ook 2x Duitsland aangedaan
- Wat fraaie bezienswaardigheden zijn we gepasseerd zoals oude molens en een erg fraai slot/kasteel in 's Heerenberg (ofzo)

De onverharde wegen waren wellicht niet zo'n best idee voor een route als deze. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik een lekke band had. Over glad asfalt leek m'n linker voorwiel geluid te maken in het ritme van het ronddraaien. Ik heb de klep opengeslagen om te zien of ik iets kon ontdekken maar ik zag niets. Ook was het geluid niet constant.

Een tijdje later merkte ik dat m'n fiets beroerd stuurde in één richting. Duidelijk dus: toch een lekke band. Dus ik ben gestopt. Met mij nog wat mensen. Ik heb de binnen- en buitenband in één keer vervangen. Met de goedkope maar zeer effectieve pomp van Henk B. hebben we m'n band met een paar slagen op 6 bar gezet. Met m'n eigen Sigma Lambdajet was ik er ook wel gekomen maar had ik heel wat langer moeten pompen. Tijdens het wisselen komen nog wat velomobielen voorbij rijden. Het blijkt dat er ook iemand anders een eindje terug al een lekke band had gehad. (foto: Henk Naaktgeboren)

Toen we klaar waren om te vertrekken en ik m'n klep wilde doen, hoorde ik een wat sissend geluid; niet bij m'n eigen fiets vandaan maar bij de fiets voor me. Ik stap uit en luister bij het rechter voorwiel van Versatilerijder Bob H. en dat bleek dus inderdaad foute boel. Dus nog een bandje vervangen. Het was al z'n 34e dit jaar.
Eenmaal de band vervangen kunnen we echt vertrekken. Een eindje verder staat de club te wachten. We kunnen dus gezamenlijk verder.

Niet veel verder ligt een Mango op z'n kant. Jakob B. heeft ook al pech. Wederom wachten en zodra de Mango weer rijklaar is gaan we weer verder. Weer niet veel verder staan de Versatiles van Martijn P. en Johannes H. aan de kant. Één van beiden heeft een lek en is dus ook aan de gang om z'n fiets weer rijklaar te krijgen. Van de ander krijg ik te horen dat hij ook al een lekke band gehad heeft. Van de 5 Versatiles hebben dus 4 een lekke band gehad (Hans v.d. W. is vrij van lekken gebleven). Gelukkig zijn dat soort dingen niet de schuld van de fiets.

We zijn met 7 mensen over; de rest is doorgereden. Gelukkig hebben we 'achterrijder' Mark B. bij ons. Van 'achterrijder' wordt hij 'voorrijder' omdat hij de route heeft in GPS. De laatste 20 kilometer rijden we dus met deze club. Onderweg pikken we ook nog een Alleweder op die de rest kwijtgeraakt was.

Om ongeveer 16.30h komen we aan bij het begin-/eindpunt. Daar staan de warme oliebollen op ons te wachten. Niet veel later kunnen we ook de erwtensoep halen. Het smaakt allemaal geweldig goed. De erwtensoep was wat pittiger dan ik gewend ben maar dat was wat mij betreft zeker niet bezwaarlijk; ik vond het erg lekker.

Onder het genot van de oliebollen en erwtensoep kletsen we nog over van alles en nog wat. Henk B. gaf aan dat hij mogelijk wel de komende oliebollentocht wilde organiseren vanuit Heino. Ik zou dat best aangenaam vinden; dat is op een fatsoenlijke fietsafstand van Zwolle. De route van vandaag naar Didam is me toch wat te ver om te fietsen in deze tijd van het jaar. Gisteravond kwam ik erachter dat Didam vlak bij Doesburg ligt. In Doesbrug wonen kennissen die ik had kunnen vragen of ik er eventueel zou mogen logeren maar daar was het wat te laat voor. Achteraf gezien vind ik het niet erg want ik denk niet dat ik met gemak eerst 85 km naar Didam zou kunnen fietsen, dan 65 kilometer van de tocht en dan nog 10 km naar Doesburg om dan de volgende dag de rit naar huis te rijden.
Maar waarschijnlijk zal Henk B. nog in ieder geval een jaar moeten wachten. Theo van G. (die van de SUV-Quest ;-) ) had zich vorig jaar al opgegeven als kandidaat-velomobielen-oliebollentocht-organisator. Het is dus waarschijnlijker dat hij het zal organiseren komend jaar, ergens aan de westkant van de Veluwe; vrij centraal in Nederland.

Maar goed, ik ben weer thuis met een goed gevoel; ik heb het uitstekend naar m'n zin gehad.

















Andere fotoboeken en verslagen:

Foto's: Henk Naaktgeboren
Foto's: Toni Cornelissen
Verslag en foto's: Roel van Dijk
Foto's: Bas de Meijer (Rood petje)
Verslag: Bas de Meijer (Rood petje)
Foto's: Marcel Vriezekolk
Foto's: Jaap Laméris
Verslag: Peter Haan
Foto's: Jacob Bosman (?)
Verslag en foto's: Johannes Hulshof

woensdag 27 december 2006

Versatile 'Belg-proof' gemaakt

Morgen is het weer zover: de landelijke Velomobielen-oliebollentocht.

Vorig jaar heb ik ook meegereden. M'n fiets was toen niet echt schoon te noemen. M'n fiets stond buiten gestald samen met véél meer velomobielen. Binnen hebben we met z'n allen wat lekkers genuttigd. Toen ik weer buiten kwam, was m'n Versatile 'versierd' met de namen Mango en Quest welke aan weerszijden van m'n fiets in het stof geschreven stonden.... aangebracht door een stel velomobielrijdende Belgen.

Morgen zal mijn fiets mooi schoon zijn als het goed is; ik heb hem zojuist flink onder handen genomen. Zelfs ín de wielkasten heb ik nog een beetje geboend en gesopt. De ruitjes heb ik opnieuw voorzien van Rain-Ex. De body van de fiets moet ik nog voorzien van wax maar daarvoor moet de fiets eerst droog zijn.

Verder heb ik de veerpoten bovenaan wat gesmeerd zodat ze weer lekker soepel in de wielkasten draaien. Tot slot heb ik nog de veerpoten strakker gedraaid om een klein beetje speling te verhelpen.

Straks nog even wat inkopen doen voor morgen.

Ik ben benieuwd hoeveel Versatiles er morgen meerijden. Ik weet van de volgende rijders dat ze een Versatile hebben:

Ondergetekende (blauw-naar-rode)
Robert Blaquiere (blauwe)
Johannes Hulshof (lichtblauwe)
Martijn Plomp (lichtgroene)
Bob Hartman (neongele)
Stefaan Vermeire (gele)

Ik kom dus in ieder geval aan 6

Op de deelnemerslijst staan niet alle rijders. Wellicht dat de mannen van Vrielink nog meerijden of Gerrit Tempelman.

zaterdag 23 december 2006

8000 kilometer

Vorig jaar heb ik het nét niet gered om de 8000 kilometer in één jaar te rijden. Ik ben vorig jaar 2x een week ziek geweest. Dat betekent een 240 kilometer woon-werk-verkeer minder. Ik ben uitgekomen op 7816 kilometer.

Dit jaar heb ik het wél voor elkaar om de 8000 te halen. Vanmorgen stond de stand op 7996 kilometer. Ik heb vandaag weer wat kilometers gereden; meer dan 4 kilometer in ieder geval.

vrijdag 22 december 2006

Vakantie en aandacht

VAKANTIEIEIEIEIEIE!!!!!!!!!!!

Deze week heb ik 172 kilometers woon-werk-verkeer gemaakt. Dat is ook direct de laatste serie voor dit kalenderjaar. Ik heb mij kilometers toegevoegd op de website van Fiets naar je werk.

Vanmiddag hebben we kerstinkopen gedaan bij de lokale C1000. Zoals wel vaker, hadden we onze Versatiles tegenover de winkel geparkeerd.
Toen we buiten kwamen was er iemand die ons complimenteerde met onze mooie fietsen. Hij was duidelijk geïnteresseerd. Normaal ga ik er serieus op in maar deze keer heb ik dom meekletst. Waarom zou ik dat doen? Vrij simpel: de man in kwestie (of misschien beter Questie) wast Bert B. die zelf ook heerlijk onderuit lag in z'n Quest.
Bert was al bij ons langs geweest maar we waren dus niet thuis. Hij wilde graag wat foto's geschoten hebben van een leuk knutselwerkje. In verband met het aanmaken van een zelfbouwitem op de Ligfietsplaza. Hij heeft een bodywarmer en een fleecejack omgetoverd tot een velomobieljack. Binnenkort zal zijn zelfbouwproject wel verschijnen op Ligfiets.net. Wat het precies inhoudt, zal ik niet verklappen. Handig is het wel.
Bert is met ons mee naar huis gereden. Ik heb vervolgens wat foto's voor hem geschoten en de handel op CD gezet.

donderdag 21 december 2006

KHE Premiums en grip

Afgelopen week zat ik wat te suffen. Niet verstandig in het verkeer natuurlijk maar de laatste weken is het gruwelijk druk op het werk. In ieder geval was ik wat duf en moest daardoor flink in de ankers. Op het natte asfalt deden de KHE's het helemaal niet verkeerd; met Monte Carlo's had ik vermoedelijk niet eerder stil gestaan.

Verder heb ik met lichte ijzel gereden. De ijzel was wel genoeg om in ieder geval 2 andere Zwollenaren botbreuken op te leveren. De eerste bocht merkte ik dat m'n fiets niet helemaal koersvast was; de achterkant leek een centimeter of 10 opzij te schuiven. Maar dan nog, de fiets was goed te beheersen.

Tot slot heb ik afgelopen week ook de stoute schoenen aangetrokken. Verbaasd over de grip van de banden, ben ik ook maar eens aan het testen gegaan op de met modder besmeurde asfaltweg bij het werk. Ik ben met een redelijke vaart flink aan het sturen gegaan. In plaats van weg te glijden of uit te breken, had ook nu de fiets de neiging om het 'binnenste' wiel op te tillen.

Kortom: qua grip zit het met de KHE Premiums erg goed tot dusver.

Net pak

Gisteravond hadden we op school een kerstgala voor leerlingen. Iedereen was netjes gekleed, heren in pak, dames in avondjurken e.d.
Om niet uit de toon te vallen, wilde ik mezelf ook in het pak steken. Klein puntje is daarbij wel dat ik graag met de fiets naar het werk wilde omdat ik kilometers wil maken. Vorig jaar heb ik de 8000 kilometer net niet gehaald en dat wil ik dit jaar niet weer hebben, dit jaar móet ik over de 8000 gaan.

Ik heb al eens gelezen van velomobielrijders die met hun pak in de fiets stappen. Zeer terecht geven zij daarbij aan dat je wel rustig aan moet doen om niet bezweet te raken. Helaas lijkt dat voor mij een compleet onmogelijke opgave. Ik heb daarom mijn pak in een 'pakzak' gedaan. Normaal kan je zulke zakken dubbel vouwen maar ik heb hem in 3-en gevouwen. Het pakketje past dan precies in een vouwkrat. Het vouwkrat past perfect in de Radical Design Cyclone. Probleem opgelost. Fietsen maar, lekker doorstampen en op het werk gewoon even omkleden. Het pak komt weer netjes uit de zak.

donderdag 14 december 2006

0900-TUIG

Vandaag was het weer raak. Bij het tuincentrum tussen Hattemerbroek en Wezep stond weer de vrachtwagen op het verplichte fietspad geparkeerd. Tijdstip: 7.40h; wederom niet 'vroeg'. Dus heb ik het landelijke meldnummer weer gebeld en melding gedaan van het feit.

woensdag 13 december 2006

Blokkerende trommelremmen

Ik heb er in het verleden regelmatig over gelezen: blokkerende trommelremmen.
Tot vandaag heb ik het nooit gemerkt met m'n Alleweder en ook niet met m'n Versatile die samen toch goed zijn voor zo'n 25000 kilometer ervaring. Maar sinds vandaag ben ik dus een ervaring rijker. Vlak voordat ik stil sta heeft m'n linker trommelrem de neiging om ineens te blokkeren wat een slippend wiel oplevert.

dinsdag 12 december 2006

KHE Premium en velomobielen gespot

Even een kort berichtje.

Eerst nog even wat over mijn KHE Premium buitenbandjes. Wat hebben die dingen gru-we-lijk veel grip in bochten met nat weer. Ik heb nog geen énkel moment gehad dat ik aan het glijden ben gegaan terwijl ik de grenzen steeds verder probeer te verleggen. Alleen loop ik telkens aan tegen de grens waarop de Versatile begint te kantelen; scherper sturen kan dus niet meer. In de rijrichting (of er tegenin) is de grip iets minder maar nog niet slecht. Met optrekken heb ik wel met enige regelmaat dat bij de éérste keer kracht zetten het achterwiel éven slipt. Gisteren heb ik met remmen voor het eerst het rechter voorwiel geblokkeerd gehad. Maar dus alleen het rechter voorwiel; de rechter rem was wat te sterk afgesteld dus ben ik benieuwd of het nog weer gebeurd als beide remmen gelijk staan afgesteld. Tot dusver echt tevreden met de KHE's als winterband waarbij wél de extra antileklinten een must zijn denk ik.

Verder ben ik in één week 3x een velomobiel tegengekomen op mijn korte woon-werk-route. Vorige week een gele Mango; vermoedelijk Jakob B. Gisteravond zag ik vermoedelijk Gerrit S. rijden met z'n Quest. Vandaag kwam ik volgens mij Bert B. tegen in z'n Quest.

Het aandeel velomobielen wordt in Zwolle/Nederland langzamerhand meer.

donderdag 7 december 2006

Contact met de politie

Ik heb de agent gesproken die mij een bericht had gestuurd naar aanleiding van het voorval. Ik heb mijn verbazing uitgesproken over zijn reactie dat 'anders het verkeer gehinderd wordt' want ik als fietser ben toch zeker ook verkeer?

De agent heeft wat meer uitleg gegeven. Hij heeft het er al eens over gehad met (zo bleek uit zijn omschrijving) dezelfde man waarmee ik vanmorgen een aanvaring heb gehad. De agent vertelde dat de vrachtwagenchauffeur niet zijn wagen op het lichtelijk hellende gedeelte kan plaatsen in verband met zijn 'rolcontainers' die moeizaam over de klinkers rollen (dat wil ik geloven; ik heb zelf als parttimewerker bij groothandel Hanos regelmatig meegereden op een vrachtwagen met vergelijkbare containers). Dat laatste kan ik me dus wel indenken maar onmogelijk is het zeker niet. Vervolgens stelde ik de vraag waarom de chauffeur dan niet gewoon zijn wagen op het terrein van het tuincentrum plaatste. Daarvoor heeft het tuincentrum te weinig ruimte aldus de agent. Het tuincentrum had ook al bij de gemeente gevraagd of er een mogelijkheid was tot uitbreiding maar ze hebben 'nee' als antwoord gehad. Nu vind ik ook dit nogal vreemd. Dat iemand ruimte tekort heeft kan ik indenken maar betekent dat dat je dan maar de wet moet overtreden? Ze (tuincentrum) er zelf de hand in hoeveel ruimte ze benutten, ze hebben zelf de mogelijkheid om te kiezen of ze wat ruimte vrij maken om fatsoenlijk te kunnen laden en lossen.

Uit het gesprek met de agent is gebleken dat de provincie verantwoordelijk is voor het wegdek op die plek. Ik denk dat ik de provincie dan ook maar eens een schrijven ga doen over de situatie met het verzoek of ze de gladde klinkers willen verwijderen en er een egale (hellende) bestrating willen plaatsen die minder snel verzakt en ook ruwer is dan de gladde stenen die er nu liggen. Van de agent heb ik begrepen dat de lichte helling in het stuk tussen het fietspad en de rijbaan wettelijk verplicht is, daar valt dus helaas niets aan te doen.

De agent gaf ook nog uitleg dat ervoor gekozen is het laden/lossen op het fietspad te gedogen omdat er 's morgens vroeg om 7.00h nagenoeg geen fietsverkeer is wat er last van kan hebben. Omdat ik om 7.50h gebeld heb, vroeg hij me hoe laat het gebeurd is. Ik gaf aan dat dat kort daarvoor gebeurd was. Dat was dus níet volgens afspraak. Tussen 7.30h en 8.00h rijden er veel scholieren over dat fietspad om naar school te gaan. De agent kent de man in kwestie en zou hem komende week zowiezo spreken en hem hier dan ook nog op aanspreken, ook op de houding die hij aannam toen ik hem wees op het feit dat hij op het fietspad staat. (de man deed alsof hij dom was maar als de agent de waarheid spreekt, is er dus al wel een keer over gesproken).

Ook heb ik aangekaart dat er ook regelmatig een grijze Crysler Voyager op het fietspad staat te laden/lossen. Gezien daar geen rolcontainer in past, is dat geen argument om daar te gaan staan. Ook daar zou de agent een opmerking over plaatsen.

Ik ben benieuwd hoe vaak ik nog ongewenst motorvoertuigen zal aantreffen op het fietspad bij het tuincentrum.

Daar zakt je de broek toch van af.......

Vanmorgen was het weer eens zo ver. Ik rijd op het verplichte fietspad van de Zuiderzeestraatweg. In deze tijd van het jaar is mijn snelheid niet daverend hoog dus kies ik voor het fietspad en niet voor de rijbaan (waar 50 en 60 km/h gereden mag worden in/tussen Hattemerbroek/Wezep). In Hattemerbroek zie ik in de verte een stel lichten van een vrachtwagen die recht in mijn richting schijnen.... mijn vermoeden is juist: weer eens een vrachtwagen die geparkeerd staat op het fietspad om te laden/lossen.

Bij de vrachtwagen aangekomen tref ik ook de chauffeur; dat is tot dusver niet gebeurd. Ik ga van het fietspad af, rijd over gladde klinkers (waar ik in het verleden al eens goed op m'n bek gegleden ben bij nat weer omdat ik ook van het fietspad af moest; niet bij het tuincentrum overigens maar de situatie is gelijk) en stop bij de achterkant van de vrachtwagen. Ik begin met de vraag of de chauffeur weet dat hij op het fietspad staat. De chauffeur is niet echt onder de indruk. Ik zeg hem dat ik wel vaker van het verplichte fietspad af moet omdat het vaker gebeurt en dat ik al eens goed onderuit gegleden ben op zulke klinkers. Meneer geeft een andere wending aan het verhaal: "Dan moet je maar op een gewone fiets gaan rijden en niet in zo'n gevaarlijk geval!" Direct draai ik het verhaal weer recht en zeg hem dat hij niet om de zaken heen moet draaien en dat hij staat op een plek waar hij niet mag staan. "Wie zegt dat?". Ik geef aan dat ik in de veronderstelling ben dat iemand die veel zit op de weg, zoals hij, weet wat de verkeersregels zijn. Hij vervolgt zijn verhaal dat hij toch z'n werk moet doen. Natuurlijk moet de man zijn werk doen maar hij zou 1) zijn vrachtwagen op het terrein van het tuincentrum kunnen rijden of 2) tussen de rijbaan en het fietspad zijn wagen kunnen zetten; op de voor fietsers gevaarlijke klinkers.


Foto van de situatie. De Zuiderzeestraatweg loopt diagonaal van linksonder naar rechtsboven en omgekeerd. Ik kom van rechtsboven.
Het lichtgrijze pad is het fietspad (tegelpad). Helaas zorgen schaduwen van bomen ervoor dat het wat lastig te zien is allemaal maar ik doe een poging de situatie te verduidelijken. Op de Zuiderzeestraatweg zijn 2 witte lijnen te herkennen. Dat zijn niet-doorgetrokken strepen die op ongeveer 1 meter afstand van de randen van het asfalt zitten. Een middenstreep is er niet. Er rijden wat auto's (waaronder een rode rechtsboven)die vlak aan de streep rijdt. Op de andere weghelft zou een auto dan net wel/net niet die auto kunnen passeren binnen de strepen maar breed is het niet. Een vrachtwagen zou daar dus niet binnen de strepen die auto kunnen passeren. Maar goed, het asfalt is breder. Het verschil tussen asfalt en klinkerstrook valt in de schaduw tegenover het tuincentrum wel goed te zien overigens; de inrit van het tuincentrum is de lichtgrijze streep die vanaf het midden van de foto lichtelijk schuin naar links omhoog loopt. Daar valt de breedte van de klinkerstrook wel te zien. Een vrachtwagen kan daar net wel/net niet op staan. ZOU de vrachtwagen daar staan dan zou hij wellicht een klein beetje over het fietspad of een klein beetje over de rijstrook hangen maar voor beide verkeerstromen toch ruimte genoeg over laten om fatsoenlijk verder te kunnen. Samengevat: meneer mag dan wel z'n werk moeten doen maar er is ook ruimte omdat 2 meter verder naar links te doen.



Het gesprek verloopt niet prettig en ik sluit het gesprek meteen onaardige opmerking in de vorm van een woord met 3 letters. Meneer wil mij vervolgens wel eens goed op m'n smoel timmeren. Ik was al bezig weg te rijden en heb dat voortgezet.
Op het werk heb ik de politie gebeld en melding gedaan van het euvel. Ik heb tevens aangegeven dat ik verder geen aangifte wenste te doen over de bedreiging die de man had geuit; gemoederen kunnen hoog oplopen en dat was ook gebeurd. Bovendien was directe aanleiding de opmerking die ik plaatste. Wel heb ik gezegd dat ik het wel erg prettig zou vinden als er iets tegen dat foute gebruik van het fietspad gedaan zou kunnen worden.

Om een uur of 10.30 word ik gebeld. Het is tijdens mijn les dus neem ik niet op. Het nummer was ook 'onbekend'. Later blijkt er ook een bericht achtergelaten te zijn op mijn voicemail. Het is een bericht van de politie in Wezep. Ik krijg op mijn voicemail te horen dat het probleem bekend is. De agent die het bericht heeft in gesproken is op de hoogte omdat hijzelf ook elke ochtend daarlangs komt. Nu het 'fraaie'. [Hij heeft er opzettelijk nog nooit iets aan gedaan omdat de chauffeur anders op de rijbaan zou moeten staan waarbij het overige verkeer hindert.] Hij gaf aan dat hijzelf dan afstapte, langs de vrachtwagen liep en daarna weer opstapte.
Weer wordt de fietser blijkbaar niet serieus genomen. Ik vind dit een kwalijke zaak. Maar goed, de politie heeft verder ook nog steeds geen actie ondernomen, de agent geeft aan dat hij aanraad om op de terugweg nog even bij het tuincentrum langs te gaan om het gesprek aan te gaan om de kou uit de lucht te halen. Verder kon ik de agent uiteraard ook op het bureau bereiken.

Ik zit even te denken wat ik zal doen. Maar ik voel er meer voor om toch eerst het gesprek met de agent aan te gaan want ik vind dit toch wel een vreemde opmerking. Ik heb nog tot 14.30 om erover na te denken wat ik ga doen.

woensdag 6 december 2006

Regen, wind en last van muizen

Vandaag heb ik voor het werk een rondje Zwolle-Wezep-Kampen-Zwolle gereden. De wind was vandaag vrij stevig. De rit van Zwolle naar Wezep ging vanmorgen niet echt vlot. Vanmiddag van Wezep naar Kampen ging grotendeels met 30 à 32 km/h op de teller. De wind had ik van opzij. Héérlijk gewoon hoe stabiel de Versatile tot dusver aanvoelt bij harde wind. Van een openwaaiende kap heb ik nog geen last gehad in tegenstelling tot de eigenaars van Versatile 006 en Versatile 017. Van mij mag het zo blijven uiteraard.
De terugweg van Kampen naar Zwolle verliep ook vrij voorspoedig; de snelheid lag ook toen ongeveer op 30 km/h. Wel leek het of ik een nest muizen in m'n fiets had zitten. Bij elk hobbeltje begon de fiets te piepen. Na even wat aandachtiger luisteren leek het erop dat de achtervering last had van 'muizen'. Thuis aangekomen heb ik de achterveerpoot dus maar weer gesmeerd. Eerst heb ik flink wat vet in de veerpoot gepompt en vervolgens heb ik de veerpoot een flink aantal keren ingedrukt om het vet wat te verdelen. Met het herhaaldelijk in- en uitveren van de achterveerpoot werd het piepen minder. Wel had ik telkens aan het einde van de 'inveerslag' een sissend geluid. Dat was water wat uit het kleine gaatje spoot wat een jaar geleden in de veerpoot geboord is omdat daar water in was gekomen. Het gaatje heeft dus nog altijd een functie.

Verder heb ik éindelijk een paar dagen met wat regen mogen rijden. Met 25 km/h kan ik zeggen dat ik nagenoeg droog blijf. Met snelheden van 30 km/h wil ik sporadisch nog wel eens een druppel in m'n gezich krijgen die van het ruitje in het dakje afgevallen is. Maar ook dat is maar minimaal. Ik ben blij met dakje en ruitje.

zaterdag 2 december 2006

Vanalles en nog wat

Ik heb al een paar dagen niet geschreven. Toch heb ik wel wat dingen meegemaakt.

Op mijn woon-werk-route wordt op een bepaalde plek gewerkt aan de weg. Afgelopen week moest ik de stoep op omdat ze met de bestrating bezig waren. Toen ik op de stoep reed, kreeg ik commentaar van van een werkman (niet negatief overigens; dus niet over het feit dat ik op de stoep reed). Ik stopte om te vragen wat er was. In no-time stonden er 4 werklui bij m'n fiets en overspoelden me met vragen. Snelheid, prijs, stabiliteit e.d. kwamen aan de orde. Één dacht dat je met gemak 65 reed met zo'n fiets. Dat heb ik toch maar even recht getrokken. Een ander voelde aan m'n rechter voorband en merkte op dat die lekker knoerthard was. Na een minuut of 4 heb ik ze gegroet en ben ik doorgereden.

Gisteren heb ik weer de opmerking gekregen van een vrouw dat ligfietsen gevaarlijk zijn. De toon in haar stem gaf geen irritatie weer maar meer wat bezorgdheid. Ik heb de mevrouw toen gevraagd waarom ze dat vond/dacht. Haar antwoord was dat ze ze met de auto zo slecht zag omdat ze zo laag zijn.

Ik heb toen direct het gesprek 100% de andere kant op gezet: "Maar dan wil ik het omkeren; de auto is dan dus gevaarlijk; met een auto kan je iemand doodrijden, met mijn fiets is dat lang niet zo sterk het geval. Daarbij zijn kleine kinderen op fietsen net zo hoog als mijn fiets, die ziet u toch ook niet over het hoofd mag ik hopen?"

Toen besefte de vrouw dat haar opmerking niet helemaal juist was en dat die hoogte inderdaad niet het punt was. Ze gaf aan dat ligfietsen vaak zo verdraaid hard gaan. Daar kan ik moeilijk tegenin gaan, dat is veelal gewoon waar. Wel heb ik haar toen duidelijk gemaakt dat ook normale fietsers vaak genoeg over het hoofd gezien worden door automobilisten die gewoonweg niet het fietspad bekijken of daar toevallig ook een fietser aan komt. En ook daar gaf mevrouw me gelijk.

maandag 27 november 2006

Avondfietser?

De laatste weken gaat het niet echt geweldig met m'n snelheid; ik heb hier al een paar keer over geschreven op mijn weblog. De oorzaak moet ik nog achterhalen. Toch denk ik dat ik nu wel wat meer weet.

Vanavond moest ik werken. Zoals het wel vaker gaat 's avonds, ging het vanavond een stuk vlotter dan overdag. Ik heb de indruk dat ik 's avonds beter rijd dan overdag.
Op de heenweg naar het werk had ik geen supersnelheden op de teller maar in ieder geval niet baggertraag. Met zo'n 27 km/h reed ik over de tegelpaden van Hattemerbroek. Ik had daarvoor al wat harder gereden over asfalt. Maar in Hattemerbroek haalde ik een racefietser in die naar schatting 25 km/h op de teller had. Toen ik hem eenmaal voorbij was haakte hij aan. Ik ben 29 km/h gaan rijden, de racefietser bleef kleven. In Wezep heb ik het asfalt opgezocht en nog een versnelling hoger geschakeld. Met 36 km/h ging ik toch echt te hard voor hem en dus moest hij loslaten.

Teruggaande ging ook aangenaam. Met 30 tot 32 km/h ben ik naar huis gereden. Ook heb ik weer een stuk 36 km/h gereden. 's Zomers rijd ik op die stukken vaak 40 maar dat de winter m'n snelheid omlaag drukt ben ik inmiddels wel aan gewend.

De oorzaak van m'n baggertrage snelheid van de laatste tijd heeft deels te maken met het aanbreken van het najaar maar vermoedelijk toch ook met de combinatie KHE Premiums en nat wegdek. Volgens mij zijn de banden met nattigheid niet echt de snelste.

vrijdag 24 november 2006

Antileklinten en snelheid

Vanmorgen op de heenweg naar het werk ging ik voor de zoveelste keer niet echt wat je noemt 'lekker vlot'. Drukte op het werk en weinig slaap zal daar vast mee te maken hebben. Maar ik begin ook de indruk te krijgen dat toch ook de banden een aandeel hebben in de snelheid.
Vanmiddag toen ik uit het werk kwam, viel het met de wind mee. Het wegdek was beduidend minder nat dan de overige ritten afgelopen dagen (en vanmorgen). Vanmiddag lag m'n snelheid weer een stuk hoger. Niet zo snel als in de zomer maar ik verwacht ook niet dat ik in de winter met 'zomersnelheden' zal rijden. Ik had vanmiddag weer een vrij fatsoenlijke 29 km/h op de teller. Maar goed, ook de temperatuur was vanmiddag vrij hoog, ook dat kan meegewerkt hebben. Ik test het gewoon nog een tijdje door.
Stel dat blijkt dat de banden de schuldigen zijn (ik geloof niet dat dat het geval is en zéker niet dat het alléén aan de banden ligt) dan nog denk ik niet dat ik ze zal vervangen. De banden lijken tot dusver écht heerlijk veel zijdelingse grip te hebben. Alleen met optrekken wil m'n achterwiel wel eens éven slippen maar in bochten lijkt de fiets echt heel strak te sturen en absoluut niet uit te breken.

Na de bevestiging van het verhaal over lekke banden door antileklinten heb ik de banden maar eens van m'n fiets gehaald en de antileklinten, de binnenbanden en de buitenbanden geïnspecteerd. Zowel op de binnenband als in de buitenband is te zien waar het antileklint gelegen heeft. Ook is duidelijk zichtbaar dat die er niet echt recht in gelegen heeft.
De overlap van het antileklint is ook mooi zichtbaar want tussen de 2 lagen overlap van het antileklint is het lint nog mooi schoon en blauw maar waar het met rubber van de binnen- of buitenband in aanraking is gekomen, is hij wat zwartig geworden. Ik kan zo dus mooi zien hoeveel overlap ik precies heb. Met dat gegeven heb ik de antileklinten een enorm stuk moeten inkorten. Lezers van mijn weblog spreken over een klein beetje overlap met afgeschuinde kantjes of zonder overlap met de uiteindes strak tegen elkaar. Ik ben gegaan voor de afgeschuinde kantjes met een kleine overlap van zo'n 1,5 centimeter waarbij die overlap de schuine kantjes betreft.
Het afschuinen heb ik bij gebrek aan bandschuurmachine gedaan met de dremel met de grootste soort slijpschijf erop.
Verder is aan de binnenband te zien waar het antileklint eindigde; het lint heeft op die plek een duidelijke indruk (letterlijk) achtergelaten in de binnenband. Voor mij reden dus om met de afgeschuinde kantjes te gaan werken.

Ik ben benieuwd of het nog effect zal hebben. 20 centimeter antileklint zal mogelijk best een negatief effect hebben gehad op mijn snelheid. Verder reed m'n fiets niet mooi 'glad'; het rechterwiel leek een oneffenheid te hebben. Ik hoop dat dat nu verholpen is. Maar ook dat zie ik wel in de komende dagen.

donderdag 23 november 2006

Regen en traaaaaaaaaaaaaaaag

Gisteren en vandaag heb ik eindelijk met wat meer regen gereden sinds ik het ruitje op de kap heb zitten. Het ruitje werkt betrekkelijk goed; er bereikt nog maar weinig water mijn gezicht.

Verder ben ik enorm traag de laatste tijd. Of het nou komt door de combinatie KHE's en nat wegdek, of het nou komt door mijn conditie (al dan niet door de tijd van het jaar) of dat het komt door de aangebrachte antileklinten, weet ik niet maar wel weet ik dat ik niet vooruit te branden ben. 30 km/h haal ik nog maar zelden.

In ieder geval weet ik wel dat ik de antileklinten nog wat te lang heb; die ga ik binnenkort nog wel wat inkorten zodat ze minder overlap hebben. Nu is dat naar schatting zo'n 15 cm. Volgens mij is 3 cm overlap al meer dan genoeg. Het liefst zou ik de uiteindes van het antileklint 'fileren' zodat ze bij de overlap maar de halve tikte hebben. Maar ik zou nog niet weten hoe ik dat voor elkaar moet krijgen.

maandag 20 november 2006

Wat jij kan, kan ik ook

Vandaag reed ik vanuit het werk naar huis. Onderweg kwam ik ter hoogte van het wokrestaurant wat leuks tegen: op het éénrichtingsfietspad (aan de kant waar ik reed) meende een auto te moeten gaan staan... helemaal fraai is dat hij tegen de rijrichting in stond.
Toen ik op een 100 meter afstand was, knipperde hij met grootlicht. Ik reed gewoon door. Niet veel later knipperde hij nog een keer. Wat hij nou wilde zeggen is me niet duidelijk. Of hij me er nou op wilde wijzen dat hij op het fietspad stond of dat hij m'n verlichting te fel vond, ik weet het niet. Dat laatste lijkt me stug maar voor de zekerheid heb ik maar even hetzelfde gedaan als hij: ook geseind. Intussen heb ik gewoon m'n snelheid aangehouden. Op 30 meter afstand gooide hij toch maar de auto in z'n achteruit om vervolgens het fietspad vrij te maken.

Vreemde vogel....

zaterdag 18 november 2006

Voor de broodnodige afwisseling maar weer eens remkabels

10587 kilometer op de teller

21-9-2006 schreef ik voor het laatst over gebroken remkabels. Het wachten was op de linker remkabel om het te begeven..... dat moment is vandaag bereikt. Ik heb de kabel nog niet helemaal doorgetrokken maar er zit bijna geen remkracht meer in; teken dus dat de meeste aders al gebroken zijn op het moment dat ik weer een 'tak' hoorde en de remgreep ineens een stuk verder kon inknijpen.
Ik denk dat ik deze keer toch maar eens naar Flevobike ga om het te laten zien want comfortabel vind ik het niet dat ik (zoals het er nu voor staat) bijna 2x per jaar beide kabels moet vervangen.

donderdag 16 november 2006

Antileklinten

Vandaag heb ik antileklinten (Anti Platt) opgehaald om in m'n buitenbanden te leggen.

Omdat er geen 20" versie is, heb ik een grotere maat moeten nemen. Ik had keuze uit de oranje versie voor 26" en de blauwe versie voor 28". Gezien de oranje duurder is, heb ik voor de blauwe gekozen; inkorten moet ik zowiezo. Ik vraag me af of er los van de lengte en de kleur en de prijs van de linten ook nog een ander verschil is tussen de oranje en blauwe versie. Dikte misschien? Of toch de breedte?

Het inkorten is geen probleem maar de linten recht in de buitenband leggen valt vies tegen. Uiteraard heb ik wel een licht opgeblazen binnenband gebruikt om het antileklint tussen binnenband en buitenband te klemmen zodat hij op z'n plaats blijft zitten maar dan nog vind ik het lint niet echt lekker recht zitten. Maar goed, ik heb ze in de banden gekregen. Het achterwiel heb ik gedemonteerd om het lint erin te leggen; het wiel eruit halen is minder werk dan gaan klooien in de achterwielkast.

Ik hoop nu wel dat anderen geen gelijk gaan krijgen met gevaar voor klapband door de antileklinten.

woensdag 15 november 2006

Parktool spaakspanner en Anti Platt antileklint

Ik heb vandaag mijn nieuwe spaakspansleutels van Parktool opgehaald bij de fietsenmaker. Ik heb de zwarte versie met 2-vlaks en met 4-hoeks aangrijping gekocht; de eerste voor onderweg, de tweede voor thuis.

Omdat de KHE Premiums toch niet zo lekbestendig lijkten te zijn dan gehoopt, heb ik antileklinten van Proline besteld. De blauwe Anti Platt linten zijn dan wel te lang (voor 28") maar die kort ik wel in met de schaar zoals ik destijds ook bij de Alleweder heb gedaan.

dinsdag 14 november 2006

Lek nummer 10; dit gaat 'goed' :-|

Kilometerstand: 10484
Samenvatting van lekken met de Versatile:

met Vredestein Monte Carlos:
1x Stootlek (snakebite
2x Lek door een spaak die in de binnenband zat te prikken
4x normaal lek
Totaal 6400 kilometer gereden met 4 banden

met Schwalbe Marathon Racers:
1x gewoon lek na 446 km
Totaal 3707 kilometer gereden met 4 banden en 1 nieuwe daarna

met KHE Premiums:
1x gewoon klein lek na 159 kilometer
1x gewoon wat groter lek na 381 kilometer

zaterdag 11 november 2006

Weinig nieuws onder de zon maar toch een beetje

Tja, wat valt er te vertellen? Eigenlijk maar weinig.

Sinds afgelopen maandag is mijn achterbrug stijver dan ooit tevoren. De achterbrug is dus open geschroefd geweest door Flevobike en ook weer door ze gesloten. Voorheen was er altijd een klein beetje speling te voelen tussen de achterbrug en de afdekplaat. Dat is nu helemaal weg.

Verder heb ik vandaag een ritje gemaakt door 'regen'. Ik zet het bewust tussen aanhalingstekens want het mocht weer weinig naam hebben. Het miezerde gewoon. Een super goede test voor het ruitje op de kap is het dus niet geweest maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik geen sputter op m'n gezicht gevoeld heb.

Tot slot was ik sinds dinsdag in de veronderstelling dat m'n accu bezig was dood te gaan. De linker accu wilde niet opladen. De lader zelf knipperde in een traag tempo ten teken dat hij aan het druppelladen was. Omdat ik met 2 accu's in ieder geval tot het weekend door kon rijden zonder laden, heb ik dat gedaan. Gistermiddag heb ik de boel maar eens goed geïnspecteerd. Behalve dat de accu defect zou zijn, was een andere mogelijkheid dat de zelfbouwelektronica in m'n fiet kuren had. Ik heb daarom eerst maar eens de accu losgetrokken van de elektronica en rechtstreeks aan de lader gehangen. Toen wilde de accu wel laden. Accu dus niet kapot, lader dus ook niet. Bleven nog 2 dingen over: de elektronica in m'n fiets en....... mogelijk het verlengsnoer van het laadsnoer. Omdat de elektronica in m'n fiets lastig te controleren is, heb ik eerst het laadsnoer maar eens onder de loep genomen. Het euvel bleek daar te liggen:
Ik heb een Duitse autostekker (kleine sigarettenaanstekeraansluiting zeg maar) welke ik in m'n fiets prik om de accu's op te laden. Deze stekker was op de grond gevallen waarbij het uitstekende contactpunt wat in de stekker gedrukt was. Hierdoor maakte de stekker vanbinnen kortsluiting. Gelukkig heb ik m'n lader daarmee niet opgeblazen. Dat zal er mogelijk mee te maken hebben dat het een intelligente lader is. Maar goed, stekker in orde gemaakt en de boel was weer in orde.

maandag 6 november 2006

Autonoom achterwiel

10338 kilometer op de teller.
Ik rijd van de oude IJsselbrug af richting huis. Bij de afslag naar Katerveer moet ik midden op de weg wachten omdat het druk is op de rijstrook voor auto's; ik kan dus nog niet oversteken. Samen met een stel scholieren wachten we tot er een 'gat' komt. Ik zie een gat komen wat voor mij groot genoeg is; met m'n Versatile kan ik betrekkelijk snel wegkomen. Ik maak me gereed om aan te zetten en op het moment dat het gat er is....... blijf ik stil staan na een harde knal.
Ik draai m'n trappers rond maar m'n Versatile komt niet vooruit. Ik meen wel wat weerstand in het trappen te voelen maar gevolgen voor de snelheid heeft het niet. Ik stap dus maar uit om te wachten op het volgende gat alleen deze keer op een grotere omdat ik nu lopend over moet steken.

Eenmaal aan de overkant stap ik in en ga op de zwaartekracht van de helling af. Bij het veerhuis stop ik en leg ik de Versatile op z'n kant om een poging te doen om te ontdekken wat er aan de hand is. Ik draai de bodemplaat midden onder de fiets los om de ketting te inspecteren. Met de voorste ketting is niets mis. Met een zaklampje schijn ik in de aandrijfkoker richting de Rohloffnaaf. Het tandwiel aan de Rohloff draait netjes mee, de Rohloff zelf niet echt vlot maar dat zou kunnen komen door de versnellingen maar omdat ik de technische werking van de Rohloff niet ken, kan ik geen 'diagnose' stellen.

Ik stap weer in en ga verder profiteren van de zwaartekracht. Tijdens het afdalen merk ik dat als ik héél rustig en netjes rondtrap, dat ik dan m'n snelheid enigszins vast kan houden. Zo kom ik een kilometer verder waarbij m'n snelheid langzaam afneemt. Helaas sta ik in Spoolde weer stil dus moet ik weer uitstappen. Ik loop met de fiets aan de hand richting de Spoolder Sluis. Ik grijp m'n mobieltje en bel met Flevobike. André Vrielink neemt op: "Goede middag, Flevobike, met André Vrielink." Ik antwoord: "Goede middag, met Wilfred van Norel uit Zwolle. Ik loop hier met m'n Versatile aan de hadn." André begrijpt dat ik panne heb dus ik leg één en ander uit. De kettingen zijn niet gebroken want bij achteruit rollen van de fiets gaan de trappers meedraaien. Het vermoeden is dat het achterste freewheel is. Mogelijk kan de fiets even stil laten staan en dan een tik tegen het achterwiel geven wel helpen. Gedurende het gesprek ben ik een stuk verder gekomen en sta boven op de Spoolder Sluis als we het gesprek beëindigen.

Omdat ik niet echt 'strategisch' sta (ik sta gewoon onhandig in de weg voor andere fietsers) besluit ik in te stappen en weer de zwaartekracht te benutten. Ik rol van de brug af en kom onderaan bij de bocht naar rechts aan. M'n snelheid is 18 km/h. Ik stuur naar rechts en..... ineens in een zéér kort tijdsbestek zakt de achterkant van m'n fiets met een knal naar de grond. De kont van m'n fiets zwiept 90 graden door waardoor ik dwars op het fietspad kom te staan. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik dat mijn achterwiel besloten heeft zelfstandig te worden en heeft de benen genomen. Vrolijk rolt hij de weg op. Een auto die op de andere weghelft rijdt schrikt er wat van maar hoeft geen vreemde dingen uit te halen; het achterwiel bijft op de andere weghelft. Gelukkig blijft die weghelft leeg van verkeer.

Ik stap uit, grijp snel m'n op hol geslagen achterwiel van de weg af nog voor hij helemaal tot stilstand gekomen is (hij was rondjes aan het rijden gegaan dus ver hoefde ik niet te lopen). Ik bekijk de achteras en zie dat de 5-puntige 'ster' die m'n wiel aan de achteras bevestigt, is afgebroken. Wederom bel ik met Flevobike om mijn nieuwe bevindingen te melden. André zegt dat ik m'n fiets langs kan brengen. Omdat het al redelijk laat is en ik nog een redelijk eind moet lopen, vertel ik dat ik niet weet of ik het voor sluitingstijd (17.00h) zal redden. André zegt dat ik ook nog wel tot 17.30h kan komen maar dan moet ik wel laten weten als ik dus inderdaad later kom dan 17.00h.

Ik vervolg mijn weg richting huis. Bij Westenholte ga ik niet verder maar ga richting mijn ouders. Daar staat een aanhangwagen én het is dichter bij dan naar huis toe gaan. Omdat m'n fiets toch met die aanhangwagen weggebracht moet worden lijkt dat de beste keuze.
Ik druk het achterwiel weer om de as in de hoop dat ik in ieder geval lopend verder kan gaan. Helaas klapt na een paar meter het achterwiel er weer onder weg. Ik doe nog een poging welke door een zekere meneer Murphy weer grandioos wordt verziekt.
Gelukkig heb ik een stel spanbanden in m'n fiets liggen waarvan één langere van zo'n 2,5 meter lengte. Ik pak die uit m'n gereedschapsetje en maak er een lus van. De lus haak ik om de achterveerpoot en over m'n schouder. Ik kan nu de fiets fatsoenlijk verzeulen. De tilbeugel is berehandig maar niet praktisch voor deze toepassing; dat houd je nog geen kilometer vol. De spanband is dus een uitkomst gebleken.

Bij m'n ouders bel ik m'n vrouw op met de vraag of zij zo vlot mogelijk naar m'n ouders kan komen met de auto zodat we naar Dronten kunnen vertrekken.

Zo gezegd, zo gedaan. Bij m'n ouders zet ik m'n fiets op de aanhangwagen en wacht op m'n vrouw. Niet zo gek veel later komt ze aan. De aanhangwagen hangen we achter de auto en gaan op weg naar Dronten. Direct doen we een belletje dat we iets na 17.00h aan zullen komen. Dat blijkt uiteindelijk 17.05h te zijn.

Direct gaat André aan de slag. Hij wordt direct bijgestaan door z'n broer Arjan. Samen gaan ze aan het knutselen en vervangen de achteras.
Het euvel is duidelijk. Gelukkig had ik geen 'standaard' achteras maar een wat aangepaste. Mijn achteras was op een plek wat dunner gemaakt omdat hij anders niet in het wiel paste. Op die verdunning is de as gebroken. Gezien dit mogelijk alleen met mijn fiets is gebeurd en anders misschien nog met een enkel ander exemplaar (maar dus zeker niet met alle fietsen), is er voor andere Versatilerijders geen reden tot zorgen. Het was vervelender geweest als het een 'normale' achteras geweest was.

Na anderhalf uur klussen is m'n fiets klaar. De mannen zijn er dus nog best een flinke tijd mee bezig geweest om de boel te herstellen.

Tijdens m'n bezoek bij Flevobike heb ik ook nog weer 2 nieuwtjes gezien. De loslatende dakjes bij harde wind is ook een oplossing voor. Nieuwe modellen worden lichtelijk anders aangepast. Het klittenband aan het dakje wordt anders aangebracht op een manier waarbij ik er zeker van ben dat loslaten dan niet meer aan de orde zal zijn. Verder liet André me nog iets zéér fraais zien in zijn Versatile. Het dakje heeft hij op de plek van het Versatile-logo open geknipt. In het gat heeft hij provisorisch (met breed plakband) een Inoled20 gemonteerd. Dat geeft móóóói licht. De positie van de lamp is daar ook erg handig. Het geeft een zeer mooi lichtbeeld op voor zover ik heb kunnen beoordelen. Ik zit erover te denken om dat ook toe te gaan passen. Moet ik wel eerst een Inoled hebben.
Flevobike zit erover te denken om mogelijk met het vacuümvormen de mogelijkheid te maken om op eenvoudige weg de Inoled in te kunnen bouwen maar hoe en wat weten ze nog niet, daarvoor moeten ze nog even aan het denken/knutselen/etc gaan. Het belooft wel wat moois in ieder geval als ze het inderdaad gaan doorvoeren.

Meer goed, het was me het dagje wel. Ik had het gelazer liever niet gehad maar het is in ieder geval netjes en vlog opgelost door Flevobike (waarvoor dank, ik kan morgen weer lekker rijden)

vrijdag 3 november 2006

Lekke band en Rain-X

Vanmorgen reed ik het achterpad af en nog voordat ik er helemaal af was merkte ik al dat ik weer machtig traag ging. Zodra ik de bocht inzette om rechtsaf te slaan de weg op, wist ik waarom: wederom een lekke band.
Gisteren heb ik de lekke band geplakt. De binnenband heb ik na plakken zo ongeveer weer op dezelfde manier in de buitenband gedaan als toen ik hem van de velg haalde.
Omdat ik vanmorgen al laat was, heb ik nu een nieuwe buitenband met binnenband gemonteerd om later het lek op te zoeken en te plakken. Met niet lekke banden gaat het toch een stuk vlotter. Nog altijd ging ik vanmorgen vrij traag maar volgens mij wel wat vlotter dan gistermiddag.

Later vandaag heb ik de lekke band geplakt. Het lek zat gisteren in de buurt van het ventiel. Deze tweede keer weer maar nu op even grote afstand aan de andere kant van het ventiel. Dat kon eigenlijk maar één ding betekenen: ondanks m'n zoektocht van gisteren naar de veroorzaker van het lek, heb ik niets gevonden. Wel het gat maar ik kon bij lamplicht niets met de ogen ontdekken en niets voelen met m'n handen. Vandaag ben ik iets grondiger te werk gegaan. Eerst maar weer voelen met de handen.... niets.... vervolgens met een gevoeliger lichaamsdeel: de lippen. En jawel, daarmee voelde ik wel wat. Met daglicht erbij kwam ik erachter dat er een heel klein stukje geel/bruin glas in de buitenband zat. Die heb ik eruit gepeuterd. Hopen dat dit inderdaad de veroorzaker was.

Dit lek ga ik niet toevoegen aan de lijst met lekken.

Verder:
Een lezer van mijn weblog schreef het volgende:

Even m.b.t. je ruitje. Bij regen slaat hij dicht schrijf je. Heb zelf voor mijn motorvisier een soort anti-regenspray. Dacht Reinex of zo iets. Brengt een laagje op je ruit aan waardoor het water niet plakt, maar er direct af loopt. Net een auto die net in de was staat. Werkt voor mij prima. Is er overigens ook als een anti-mist goedje. Is bij de meeste motorzakn gewoon te koop. Zijn gele of zwarte flacons.


Met dit berichtje ben ik naar een motorzaak in Zwolle gegaan. Ik overhandigde het papiertje met het bericht aan een verkoper. Hij wist me direct het juiste artikel te geven. Het betreft Rain-X.
Voor een flesje van 200 mL heb ik €9,95 betaald. Wel heb ik nog even gevraagd of het wel op polycarbonaat kan. De verkoper dacht van wel. Eenmaal buiten lees ik zelf de instructies op het etiket door en zie staan dat het niet op geverfde dingen, op plastic dingen en nog wat andere dingen toegepast moet worden. Plastic is een erg veel omvattend woord volgens mij; een verzamelnaam voor flexibele kunststoffen. Verder wordt er op de verpakking alleen gesproken over autoruiten, autospiegels en andere auto-dingen. Ik ga daarom toch nog maar even terug in de zaak. De verkoper is aan de telefoon maar een andere medewerker kan mij wel te woord staan. Ik krijg te horen dat het dus inderdaad toegepast wordt op de kleppen van motorhelmen, die zijn ook van polycarbonaat (valt te verwachten natuurlijk.... slagvast materiaal is wel zo prettig voor die toepassing). Ik ga dus wederom naar buiten maar nu om daadwerkelijk naar huis te gaan.

Thuis besluit ik eerst maar eens de brilleglazen van mijn fietsbril aan te pakken; die zijn ook van polycarbonaat. Eerst heb ik ze afgewassen en dus goed ontvet. Vervolgens afgespoeld en afgedroogd. Toen de Rain-X aangebracht.
Als ik nu water op m'n brilleglazen laat stromen, stroomt het er net zo hard vanaf. Dit lijkt dus inderdaad mooi spul te zijn.
Het ruitje op de kap en in het dakje moeten er ook aan geloven.

Robin: bedankt voor de tip!

donderdag 2 november 2006

Traag als dikke str*nt door een trechter

Hoe het komt, weet ik niet maar ik kom maar traag vooruit in vergelijking met normaal. Gevoelsmatig lijkt het wel alsof er een brok beton achter m'n Versatile hangt die over het wegdek sleept.

Mogelijke oorzaken die ik in gedachten heb:
- Gisteren op de lekke band teveel energie verspeeld
- Lagere temperatuur
- Sporing van de voorwielen
- Mijn conditie
- Combinatie regen en de nieuwe KHE Premiums

Het eerste en vierde punt valt lastig te controleren. Hoewel.... als ik maandag weer lekker vaart kan maken dan zouden die twee een mogelijke oorzaak kunnen zijn.
Het tweede punt is lastiger te controleren want de temperatuur zal eerder meer dalen dan stijgen komende tijd
Het derde punt valt natuurlijk wel te controleren. Morgen maar eens doen.
Het laatste punt valt natuurlijk te controleren zodra het wegdek mooi droog is.

Ik heb vandaag trouwens nog in een bui gereden. Het dakje en ruitje heb ik niet goed genoeg kunnen proberen. Ik had mijn fietsbril niet op. Het was tijdens de regenbui enorm koud aan m'n hoofd. M'n ogen raakten betraand, m'n voorhoofd deed zeer. Ik moest dus rustig aan doen want ik zag geen steek meer. Maar er komt nog genoeg gelegenheid om ook het ruitje goed te testen.

woensdag 1 november 2006

Lekke band, wegwaaiend dakje en scharnier van de kap

Vandaag heb ik wat meer kilometers gereden dan op een gebruikelijke werkdag. Vandaag heb ik zo'n 50 kilometer gereden.

Eerst de normale rit naar het werk. Het waaide vrij hard, zo hard dat m'n dakje wel zin had om het luchtruim te kiezen. Gisteren heeft Versatilerijder Hans S. me nog gemailed over dit fenomeen, ik heb hem toen aangegeven dat ik er geen last van had maar wel dat ik hem wilde aanraden extra klittenband te monteren. Ik had het moeten afkloppen op ongelakt hout want vandaag was ik ook aan de beurt. Dus heb ik mijn eigen advies opgevolgd en een extra strook klittenband aan het dakje gelijmd en op de kap gekleefd.

Als het gaat om harde wint trouwens.... de Versatile is niet echt windgevoelig te noemen. Met m'n Alleweder ben ik nogal eens aan het schudden geweest met flink wat zijwind. De Versatile lijkt daar veel minder last van te hebben (of beter gezegd: eigenlijk nog niet gemerkt). Ik heb tot dusver nog niet m'n snelheid aangepast door flink harde zijwind; iets wat ik met de Alleweder al wel noodgedwongen gedaan heb.

Verder heb ik onderweg énorm veel bladeren, eikels en takken op de weg gehad. Met name de takken gaven nogal wat herrie. Wellicht dat al die onregelmatigheden op de weg de oorzaak zijn geweest van mijn eerste lek met de KHE's. Ik merkte onderweg dat ik vrij traag reed. Ik moest pal tegen de wind in. Ik gooide het maar op m'n conditie en de tegenwind. Echter later bleek dat ik niet alleen trager reed maar dat bochten naar rechts nogal moeizaam gingen; ik moest de Versatile bijna door de bocht trekken. Een vlugge controle en jawel.... linker voorband lek. Het ging niet snel dus ben ik doorgereden. Thuis heb ik de band geplakt. Het zoeken naar het lek heb ik maar met water gedaan want een 'traag lek' is vaak lastig te vinden. Maar gelukkig had ik hem vrij snel.
Wel erg snel trouwens: 159 kilometer gereden met de KHE's. Netto zit ik nu met de Versatile aan 9 lekken in 10262 kilometer. Gemiddeld is dat 1 lek per 1140 kilometer.

Tot slot de kapscharnieren: die lopen weer stroef. Ik denk dat de glijbusjes weer vervangen meoten worden. Ik heb nog niet de nieuwe versie van het scharnier maar gelukkig wel een stel van die glijbusjes op voorraad, dus kan ik ze gewoon vervangen.
[edit]Ik heb de busjes eerst bekeken zonder de boel te demonteren maar kon niets vreemds vinden. Ik heb dus eerst de boel nog een keer gesmeerd; dat is in eerste instantie voldoende en wellicht ook het enige wat moest gebeuren[/edit]

Lek nummer 9; eerste lek met de KHE Premiums

Ik heb nu 10262 kilometer gereden. Daarvan is 159 kilometer met de KHE Premiums en ik heb nu al m'n eerste lek. Ik hoop dat het een pechgevalletje is. Ik heb vandaag wel op beroerd terrein gereden: door het bos waar het barstte van de gevallen eikels en takken. Verder heb ik nog een grindpad gereden; ook niet bevorderlijk gok ik zo.

Kilometerstand: 10262
Samenvatting van lekken met de Versatile:

met Vredestein Monte Carlos:
1x Stootlek (snakebite
2x Lek door een spaak die in de binnenband zat te prikken
4x normaal lek
Totaal 6400 kilometer gereden met 4 banden

met Schwalbe Marathon Racers:
1x gewoon lek na 446 km
Totaal 3707 kilometer gereden met 4 banden en 1 nieuwe daarna

met KHE Premiums:
1x gewoon klein lek na 159 kilometer

dinsdag 31 oktober 2006

Fietsersbond Meetfiets en een (voor)oordeel bevestigd

Vandaag ben ik met de meetfiets(er) van de Fietsersbond meegereden van Kampen naar Zwolle.

Bij het station in Kampen ontmoetten we elkaar. Na kennismaking en gereedmaken van de apparatuur op de meetfiets zijn we op pad gegaan. Dit was de laatste rit van vandaag die gereden moest worden. De overige 3 routes die gereden zijn was met veel wind tegen. De geplande snelheid van 20 km/h was niet altijd gehaald zo heb ik begrepen. De rit van Kampen naar Zwolle ging grotendeels met de wind nét schuinachter. 20 km/h aanhouden was voor de meetfietser met meetfiets niet zo'n probleem. Her en der heb ik nog wat dingen verteld over de route (ervaringen e.d.)

In Zwolle liep de route over de nieuwe Westenholterbrug, dan via het Kamperpad naar de Veerallee. De route zou eerst over de Rieteweg lopen maar die route is aangepast. Bij de Veerallee werd direct duidelijk dat de kruising daar zeer fietsonvriendelijk is. Fietsers worden eerst naar rechts gestuurd om vervolgens bij de Prinses Julianastraat over te steken en vervolgens weer naar links te gaan. Vervolgens zijn we verder gereden naar de Emmawijk en vervolgens de Parkweg in waar de bus van de Fietsersbond stond te wachten. De gereden tijd was nog betrekkelijk groot met zo'n 45 minuten als ik me niet vergis.

De terugweg vanaf het eindpunt bij het parkeerdek aan de Emmawijk ben ik bijna aangereden door een auto. Wat is het een waardeloze plek om over te steken. Het eindpunt was bij de oprit van het parkeerde; de Parkweg als ik me niet vergis. Ik wil naar Stadshagen vanaf dat punt dus moet ik eerst de Emmawijk oversteken, dan linksaf de fietsstrook op en dan weer rechtsaf de Harm Smeengekade op. Het oversteken van de Emmawijk is in de spits gewoon ronduit bar en boos. Auto's staan in enorme rijen opgesteld voor de verkeerslichten richting Willemskade/Harm Smeengekade. Zo ook nu. De rij auto's was voor mij gezien naar rechts ook nog vrij fors dus wilde ik tussen de auto's door oversteken. Van links kwam niks, de auto's voor de verkeerslichten stonden stil. Op het moment dat ik tussen de eerste rij auto's stond, ging de tweede rij auto's rijden; erg ongelukkig moment dus. Er zat echter een mooi gat waar ik met gemak tussendoor kon.... ware het niet dat de auto 'achter' het gat het gaspedaal nogal actief gebruikt en forser optrok dan ik had verwacht (want veel nut had het niet omdat hij toch direct weer achter een auto kwam te rijden en ook nog eens een bocht naar rechts moest maken). Na z'n voetje op het gas mocht dus z'n voetje vol op de rem. Met slippende voorwielen (geen ABS dus) minderde hij even vlot vaart als hij vlak daarvoor vaart had vermeerderd. Het ging gelukkig goed maar ik hield er wel rekening mee dat hij me aan zou rijden.
Erg vervelend dat het vrijhouden van kruisingen vaak niet tot automobilisten doordrongen is...... dan was dit niet nodig geweest, dan had ik vlotter over kunnen steken op het moment dat het verkeer stil stond én had de auto meer zicht op mij gehad. In ieder geval heb ik het vooroordeel bevestigd dat ligfietsen slecht zichtbaar zijn..... en ja, in dit geval is dat gewoon helemaal waar.

Gelukkig heb ik dit maar zelden.

zaterdag 28 oktober 2006

Spaken spannen en een telefoontje van de fietsenmaker

De spaakspanning van de voorwielen van m'n Versatile vond ik zo langzamerhand toch wat te laag dus heb ik vandaag de wielen van de Versatile gehaald en ze weer op spanning gebracht. Het ene wiel kon ik met gemak een halve slag extra geven, de andere een kwart slag. De wielen waren nog mooi recht, ook na het opspannen. Dat was dus een snelle klus.

Ook het achterwiel heb ik aangepakt. Dat gaat een stuk lastiger. Allereerst al het demonteren, daarvoor moet de achterveerpoot los. Goed, dat is maar één bout losdraaien, dan kan de achterbrug omlaag kantelen. Vervolgens nog een bout losdraaien uit de as en het wiel kan eraf. Probleem is alleen dat het achterwiel ongelagerd is.... tenminste, het wiel zelf. Bij de voorwielen zitten 2 lagers in de naaf die rondom de stilstaande as draaien maar bij het achterwiel is het de as die draait en staat het achterwiel stil ten opzichte van de achteras. De Tacx spaakspanbeugel kan ik dus niet gebruiken voor het achterwiel. Ik heb daarom eerst alle spaken een kwart slag gegeven (meer leek niet nodig). Om te zien of het wiel nog recht was, heb ik het wiel weer moeten monteren onder de Versatile. De trekhaakbeugel heb ik gebruikt als steunpunt; de fiets heb ik daarmee op 2 bakstenen laten steunen zodat het achterwiel los kwam van de grond. Direct heb ik ook de onderste steen gebuikt als 'ijkpunt' voor het richten van het wiel. Dat was duidelijk meer nodig dan bij de voorwielen.

Ik weet niet wat de ervaringen zijn met diverse spaakspansleutels bij andere mensen maar de veel geprezen Tacx spaaksleutels (die op 4 punten om de spaaknippel grijpen) vind ik vrij slecht. Daarmee heb ik al een paar nippels verknald. Gelukkig had de Simson-spaakspansleugel nog wel goed genoeg grip.

Ergens tijdens het klussen werd ik gebeld. Het was de lokale fietsenmaker. Ze kennen me daar vrij goed. Een verkoper (zelf ook ligfietser) belde me op met een vraag. Hij had een klant in de zaak die een Sinner Comfort rijdt en een nieuwe had besteld. Op de oude zitten richtingaanwijzers maar die waren niet fel genoeg volgens de eigenaar. Hij wilde dus fellere richtingaanwijzers hebben op z'n nieuw bestelde Comfort. De verkoper wist dat ik felle richtingaanwijzers op m'n Versatile heb zitten dus waagde hij een telefoontje naar mij in de hoop dat ik verder kon helpen. Hij hoopte dat ik een kant-en-klaar product had. Maar waar hij al bang voor was kreeg hij te horen: zelfbouw met een paar uur werk.

woensdag 25 oktober 2006

Eerste rondje met de Premiums

Komende dinsdag worden een aantal routes naar Zwolle toegereden met de meetfiets van de Fietsersbond. Dit is in het kader van de actie 'Fietsbalans'. Er worden vrijwilligers gevraagd om de routes mee te rijden met de 'meetfietser' om de weg te wijzen en eventueel commentaar te leveren bij de route.

Omdat ik de route Kampen-Zwolle enkele malen per jaar fiets, heb ik aangeboden om dat traject mee te rijden. Het stuk tussen 's Heerenbroek en Westenholte heb ik echter al tijden (maanden? jaren?) niet meer gefietst. Dat levert een mooi excuus op om de Premiums te testen. Ik ben daarom een klein rondje gaan fietsen van Stadshagen naar 's Heerenbroek, dan naar Westenholte en weer terug naar Stadshagen.

De Premiums rijden aangenaam licht. Ik kan niet direct een verschil voelen in rolweerstand in vergelijking met de Marathon Racers. Wat wel direct merkbaar is, is dat de Premiums veel stiller zijn. De Racers maken een wat zoemend geluid terwijl de Premiums 'stil' zijn.

Wat betreft de route tussen 's Heerenbroek en Westenholte: aan het einde van 's Heerenbroek werd ik onaangenaam verrast door 2 drempels op het (wat ik in het donker meende te herkennen als) fietspad. Ik zat met m'n hoofd tegen het Veratiledakje aan (gelukkig is dat zacht materiaal). Iets verder voelde ik nog zoiets als een stuk asfalt wat omhoog gedrukt was door een boomwortel. Verder is de route verder geen probleem; had ik ook niet verwacht want het was altijd recht-toe-recht-aan.

Wat betreft grip van de Premiums kan ik nog niet super veel zeggen. Hoewel ik in een dubbele 'S-bocht' die vanaf de fietsbrug tussen Westenholte en Stadshagen wel het rechter wieltje optilde. Erg nat is het wegdek niet dus echt goed testen kan ik niet maar ik heb wel de indruk dat ook op 'droog' wegdek de Premiums meer grip hebben dan de Racers.

Rondje van 11 kilometer met net geen 30 km/h op de teller.

KHE Premiums gemonteerd

Gisteren moest ik even flink remmen. Ik merkte weer dat de Marathon Racers duidelijk minder grip hebben op het wegdek als het nat is. Vandaar dat ik vandaag de KHE Premiums gemonteerd heb.

De fietscomputer krijgt ook even een reset om de bandomtrek in te voeren e.d.
Dit bericht gebruik ik even als kladblok.

Wielmaat 1:
Marathon Racers
Omtrek 1517
Gereden kilometers: 3707 km
Deze afstand wijzi ik naar de totaalafstand van 10103 km
Dit laatste wil ik onthouden in verband met slijtage. Ik ben benieuwd hoeveel kilometer ik kan rijden met een stel banden. Met de Racers moet ik wel in gedachten houden dat er één nagenoeg nieuw exemplaar bij zit omdat ik 1 vroegtijdig heb moeten vervangen door loslatenr 'rijrubber' van het carcas.

Wielmaat 2:
KHE Premiums
Omtrek 1513
[edit]
Hier maak ik toch 1515 van want de afstand van huis naar werk is 'ineens' een beetje minder geworden.
[/edit]
Gereden kilometers stel ik nu in op 0 km

Ik ben benieuwd hoe de banden me gaan bevallen, hoe snel ze zijn en hoe lang ze meegaan.

zaterdag 21 oktober 2006

Op verzoek: gebundelde ervaringen met de Garmin Quest

Versatilerijder Tom H. wil graag meer weten over de Garmin Quest. Ik ga er proberen een kort en bondig (dat gaat vast niet lukken) maar duidelijk verhaal van te maken.

Ontvangst:
van de Quest in de Versatile vind ik goed. Ik heb niet de indruk dat de kunststof kap ook maar enige negatieve invloed heeft. Ik heb met de ingebouwde antenne gereden waarbij ik deze niet uitgeklapt had; het schijnt dat je die in het horizontale vlak moet plaatsen voor betere ontvangst maar de ontvangst was goed genoeg. Ook heb ik een externe antenne gebruikt maar dat lijkt ook niet nodig. Ik heb wel eens wat mindere ontvangst gehad maar dat kwam door een dik bladerdek.

Beeldscherm:
Zeer goed af te lezen. In de Versatile is dat lastiger omdat daar minder daglicht binnenkomt. In de Versatile (of andere velomobiel) heb ik hem constant gevoed met de Versatile-accu. De verlichting van de Quest blijft dan branden. Op mijn Fujin had ik hem niet extern gevoed maar het beeldscherm is in daglicht (en zeker in zonlicht) goed af te lezen. Ik kan me helaas niet herinneren of de verlichting ook inschakelt op het moment dat er een kruising nadert.

Geluid:
Als je geen 'oortje' of luidspreker gebruikt, dan laat de Quest zich horen met piepjes als er een afslag nadert. Die piepjes zijn niet luid genoeg in de Versatile. In de Versatile zou ik dan ook aanraden om toch met 'oortje' of luidspreker te rijden. De meegeleverde luidspreker vind ik luid genoeg als hij in de hardste stand staat. Daarbij lag de luidspreker op de bodem van de fiets. Als je de luidspreker aan de openslaande klep monteert bij je oor in de buurt, dan zal hij veel zachter gezet kunnen worden. Met het oortje heb ik geen ervaring.
Op de Fujin heb ik dus gereden zonder gesproken instructies van 'Truus' maar heb ik geluisterd naar de piepjes en gekeken op het scherm. Het scherm zat op de Fujin pal voor m'n neus. 'Truus' heb ik niet echt gemist op de Fujin. In de Versatile zou ik 'Truus' wel missen omdat de piepjes niet luid genoeg zijn; het geluid van de Versatile is toch teveel en overstemt de piepjes van de Quest. Verder heb ik 'Truus' n de Versatile extra gewaardeerd omdat het schermpje niet voor m'n neus zat maar boven m'n linker arm. Ik wil nog kijken dat ik de Quest pal voor m'n neus kan plaatsen.

Montage:
Goed, de Quest wil ik dus voor m'n neus hebben. Dat betekent dat ik nog wel aan het knutselen moet gaan. Ik heb een tweetal ideeën: 1) Glad plaatje tegen de onderkant van de kap kleven en daar de zuignap op zetten. Dat zal wel een RAM-zuignap met arm moeten worden omdat de standaard meegeleverde zuignap een te kort armpje heeft. 2) De aluminium bevestigingsbeugel voor de fietscomputer verwijderen en daar een breder exemplaar voor in de plaats zetten waarbij er 2 bevestigingspunten gemonteerd worden zodat de fietscomputer maar ook de Quest daaraan gemonteerd kunnen worden (met de fietsstuursteun).

Bediening:
De bediening van de Quest is betrekkelijk eenvoudig maar...... je moet er wel even mee aan de gang voordat je door hebt hoe het in z'n werk gaat. Ik ben een 'trial-and-error'-persoon. Ik houd van heerlijk op knopjes drukken en niet van lezen van handleidingen. Ik heb wel wat gesnuffeld in de handleiding maar verreweg het meeste heb ik ontdekt door gewoon aan het 'pielen' te gaan. De plek waar je routes kan uitstippelen bijvoorbeeld is lastig te vinden totdat je ontdekt dat je de knop helemaal linksonder gewoon ingedrukt houdt. Het menu vind ik niet geheel logisch opgebouwd. Weet je het eenmaal dan bedient hij betrekkelijk vlot.

Software in de Quest:
Handig zijn de zogenaamde 'points of interest'. De eerste serieuze rit met de Quest was naar een congrescentrum. Die staat standaard geprogrammeerd. Je kan dus de instructie geven om van de huidige locatie te navigeren naar dat 'point of interest'. Ook kan je een willekeurig punt op de kaart aanklikken of het adres opzoeken.
Dat opzoeken gaat ook betrekkelijk eenvoudig. Je wil bijvoorbeeld op zoek naar een bepaalde straat in een bepaalde plaats in een bepaald land. Je krijgt eerst de vraag in welk land. Er zitten een paar landen in dus met de cursor kan je naar boven/beneden en het gewenste land aanklikken. Vervolgens moet je de woonplaats intikken. Gezien er geen toetsenbord in zit, wordt het alfabet in beeld weergegeven. Met de cursor kies je dan letter voor letter (dat gaat vrij vlot) de plaatsnaam. Stel dat ik bijvoorbeeld Zwolle zoek dan is na intikken van de Z alleen nog een lijst met plaatsnamen met een z in beeld, komt de W erbij dan wordt de lijst nog kleiner. Zie ik m'n plaats in de lijst staan, dan stop ik met de naam intikken en selecteer ik de plaats uit de lijst. Vervolgens op gelijke wijze nog het nummer intikken en rijden maar. Eventueel kan je ook meerdere 'via'-punten invoeren op gelijke wijze.

Software op de PC:
De standaard meegeleverde software heeft behoorlijk wat kaartmateriaal. Meer dan ik nodig heb in ieder geval. Heel Nederland staat erop. Maar.... de ellende met élk GPS-navigatie-apparaat is dat de fietspaden veelal ontbreken. Fietspaden naast wegen waar auto's mogen rijden staan er overigens vaak wel op.
De software genaamd 'Mapsource' is goed te bedienen. Je kan Routes en Tracks aanmaken. De Quest kan echter alleen met Routes overweg. Het handigst zijn de automatische routes. Je geeft begin- en eindpunt op en laat de software de route berekenen. Eventueel geef je wat 'via'punten op als je voorkeur hebt voor een route of 'verboden gebieden/wegen' als bepaalde gebieden vermeden moeten worden (kan ook met de Quest zelf). Ook kan je 'waypoints' aanmaken (kan ook met de Quest zelf). Eenmaal de route klaar dan even uploaden naar de Quest.
In plaats van een route kan je ook een track maken. Deze berekent niet de weg, daar zal je zelf de route moeten maken, je kan dan dus handmatig fietspaden laten gebruiken. De Quest kan niet overweg met Tracks maar met gratis software kan je een gemaakte track wel converteren naar een route. Het gebruik van tracks bevalt mij niet zo. De reden is vrij eenvoudig. Bij een track ziet de Quest een bocht als een afslag. 'Truus' (als je die gebruikt) zegt dan bijvoorbeeld 'sla hier linksaf' terwijl je gewoon met de weg mee gaat. Niet zo'n probleem natuurlijk. Maar als ik een track aanmaak waarbij ik een kruising bijvoorbeeld moet oversteken waarbij de weg op de kruising een lichte bocht naar rechts maakt dan zal de Quest mij de instructie geven rechtsaf te slaan in plaats van rechtdoor. Maar omdat ik toch een 'grote-wegen-rijder' ben zal ik niet snel een track aanmaken maar gewoon de geautomatiseerde routes gebruiken; dan heb je dat probleem niet. Verder kan een blik op het schermpje natuurlijk ook een boel onduidelijkheid wegwerken maar daarvoor is het wel zo prettig als de Quest pal voor je neus zit.

Een probleem met het kaartmateriaal is dat het niet altijd actueel is. Dat komt natuurlijk door situaties die gewijzigd worden maar ook door andere dingen. Bij mijn werk zijn er bijvoorbeeld wegen gepland (al jaren lang) die er nog niet liggen. Al eeen jaar of wat geleden kende bijvoorbeeld Routenet.nl die wegen al. Ook op het kaartmateriaal van de Quest staan die wegen al geprogrammeerd. Je kan dus op zo'n plek de instructie krijgen dat je moet afslaan terwijl de weg er nog helemaal niet is. Het omgekeerde komt ook voor. Hier in mijn woonplaats is sinds kort een nieuwe fietsbrug. Die fietsbrug is er dus al met ook een gewijzigde situatie voor auto's. Deze is echter niet op het kaartmateriaal aanwezig. Vermoedelijk ligt het dus aan de gemeente die wel/niet bepaalde plannen doorgeeft aan de 'kaartmakers'. Grote ellende verwacht ik er overigens niet door want als je verkeerd rijdt (of een andere route kiest dan aangegeven is) dan kan je de Quest de route laten herberekenen zodat je via een andere route je bestemming kan benaderen. Dit werkt overigens NIET met tracks.
Maar goed, de software is vrij eenvoudig vind ik. Eventueel kan je nog topografische kaarten inladen waar meer/andere fietspaden op staan. De combinatie van de standaardkaarten en de topokaarten maakt de boel toch vrij compleet.

Het gebruik van herberekenen:
In één woord: HEERLIJK.
Ik ben al een paar keer verkeerd gereden. De Quest stond ingesteld dat hij me vroeg om wel/niet te herberekenen. Op de kaart keek ik even hoe ik verkeerd gereden was. Stel dat ik een parallelweg te pakken had met een eindje verderop de mogelijkheid om de route weer op te pakken, dan liet ik niet herberekenen. Als ik te ver van de route af zat, heb ik hem wel laten herberekenen.

Het feit dat de boel eigenlijk niet geschikt is voor de fiets heb ik ook een keer duidelijk meegemaakt. Op een rotonde werd ik bij 3/4e eraf gestuurd (Truus zegt dan: "Rijd de rotonde op en ga de 3e afslag rechts"). Dat was echter verboden voor fietsers (rond wit bord met rode rand en zwarte fiets erop). Dat was even schrikken en in de ankers, keren en de rotonde nog een keer rondrijden. Toen heb ik de fietsafslag genomen. Deze liet mij een flink aantal meters extra rijden terwijl het 'verboden stuk' nog geen 30 meter was. Maar goed.... Je ogen en oren moet je gewoon blijven gebruiken. Gelukkig kan je wel méér je ogen/oren gebruiken dan wanneer je met een gewone kaart of routebeschrijving rijdt.

De Quest kan dan misschien niet met tracks rijden, hij kan ze wél maken. Tijdens het rijden slaat hij de route op als een track. Deze kan je vervolgens op de computer weer bekijken. Snelheden en hoogtes vallen ook netjes terug te vinden. Ook leuk is dat je de route kan laten weergeven op Google Earth (niet de online versie maar de versie die je op je pc kan zetten). Je kan dan achteraf bijvoorbeeld heel leuk zien waar je verkeerd gereden bent en hoe het de volgende keer (als die komt) beter kan.
Maar een voorbeeldje van de route in Google Earth:

Je kan met Google Earth ook nog verder inzoomen tot op straatniveau. Dezelfde blauwe lijn zie je dan door de straten lopen.

Tja.... het was te verwachten: toch weer een groot verhaal maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

Op verzoek: bagage in de Versatile

Buiten mijn weblog om werd ik door een Duitse lezer van mijn weblog (Martin K.) benaderd met de vraag naar bagagemogelijkheden in de Versatile. De vraagsteller heeft zelf een Alleweder uit 1997 die hij zelf in elkaar gezet heeft.
Dezelfde vraag heeft mij ook bezig gehouden toen ik de overstap van Alleweder naar de Versatile wilde maken. Een kant en klaar antwoord heb ik niet maar ik zal m'n best doen om toch de boel goed te beschrijven.

Ik begin met de Alleweder:
Omdat de Alleweder de trapas op een vaste plek heeft zitten, kan afstand tussen stoel en trappers dus alleen veranderd worden door de stoel naar voren/achteren te schuiven. Bij de Versatile is dat een klein beetje anders omdat daar de trapas wel op vier posities geplaatst kan worden maar ook de stoel naar voren en achteren geschoven kan worden. Maar goed, de Alleweder dus.
Ik heb vrij korte benen. Dat betekende bij de Alleweder dat ik de stoel vrij ver naar voren moest plaatsen. Dat leverde achter de stoel een flinke ruimte op. Mijn dikke schooltas paste in de Alleweder dan ook gewoon achter de stoel. Maar ook in de staart kon ik de schooltas met gemak wegdrukken.
Mensen die langer zijn hebben automatisch minder ruimte achter de stoel en dus ook minder totaalruimte in de Alleweder. Vandaar dat het voor mij lastig is een vergelijk te geven tussen de bagageruimte in de Versatile en de Alleweder.

De Versatile:
De beschikbare ruimte is lastig te vergelijken met de Alleweder omdat de ruimtes totaal anders zijn. Om een duidelijker beeld te krijgen (of in ieder geval te proberen) heb ik allereerst 2 foto's over elkaar geplakt met de Alleweder en de Versatile. Hierbij heb ik uiteraard wel de schaal van beide foto's gelijk genomen. De voorwielen heb ik op elkaar geplakt. Als ik dan de voorste foto 50% laat doorschijnen dan zie je dus de achterste foto er doorheen.



Voordat iemand heel vreemd gaat zitten kijken: ik heb de Versatile gespiegeld; je zit dus tegen de LINKERkant van de Versatile aan te loeren en niet tegen de rechter kant. De achterbrug is in werkelijkheid aan de linkerkant zichtbaar. Aan de rechterkant zit in werkelijkheid nog flink meer bagageruimte.

Er zijn wat dingen die mij opvallen:
1) De afstand tussen de voorwielen/achterwiel is bij de Alleweder kleiner dan bij de Versatile. Ik dacht altijd dat die afstand gelijk was. Niet dus. Dit betekent natuurlijk wel dat er daarmee ín de Versatile meer ruimte is wat dat betreft.
2) De afstand van staart tot voorwielen is bij beide fietsen gelijk waarmee de afstand van voorwielen tot neus bij de Versatile dus 7 cm korter is (de Versatile is in totaal ook 7 centimeter korter dan de Alleweder)

Als ik een andere foto pak van de Versatile waarbij het dekje gemonteerd is en waarbij de Versatile wel van de rechterkant geschoten is, dan zien we dit:



Nu heb ik mijn hoofd op de juiste plek in de Versatile geplakt. Het valt me direct op dat de achterwielen ongeveer gelijk zitten ten opzichte van mijn hoofd. De wielen van de Versatile zitten een stuk verder naar onderen maar bedenk dat mijn gewicht de veerpoten van de Alleweder wel heeft ingedrukt omdat ik op de foto wél in de Alleweder zit maar niet in de Versatile. Verder heb ik het idee dat je in de Versatile ook daadwerkelijk wat hoger zit want niet alleen de wielen steken aan de odnerkant uit maar ook de bodem van de Versatile.

De neus van de Versatile lijkt vérder naar voren te zitten dan de Alleweder. Het is allemaal wat giswerk helaas dus hoe reëel het is, weet ik niet.
De staart van de Alleweder steekt nog een aardig stuk uit naar achteren in vergelijking met de Versatile. De rolbeugel van de Versatile is duidelijk een stuk hoger dan de staart van de Alleweder.

Maar hoe zit het nu met de werkelijke ruimte in de fiets? De vlakke laadvloer van de staart van de Alleweder is érg praktisch. Met boodschappen doen pakte ik gewoon een kartonnen doos, daar deed ik de boodschappen in en drukte de doos zo in de staart weg. Met de Versatile kan dat niet omdat daar geen vlakke laadvloer in zit. Goed, naast de zitting dan wel maar daar zet je niet een hele doos neer. In de Alleweder drukte ik ook zonder problemen een hele tray van 12 kartonnen melkpakken van 1 liter weg en desnoods ook nog achter de stoel een tray. Met de Versatile gaat dat ook minder makkelijk. Maar netto denk ik dat de ruimte in de Versatile een stuk groter is.
De staart is dan wel iets korter maar ook een stuk hoger. Daarbij is de staart van de Alleweder niet gemakkelijk voor de volle hoogte te gebruiken door de rand boven het gat van de staart in de Alleweder. Verder is er naast de wielkasten in de Versatile ook meer ruimte, zeker aan de rechterkant van het achterwiel. Aan de linkerkant is ook nog genoeg ruimte om gewoon een complete reserveband neer te zetten en dan heb je nog wel een beetje ruimte over.

Toen ik voor het eerst ging kijken naar de Versatile, heb ik m'n Alleweder volgepropt met zoveel mogelijk schoolspullen. Dat was m'n schooltas, m'n fototas en nog een tas met droge kleding. Daarmee zat de Alleweder al vrij vol. Toen ik het overpakte in de test-Versatile bleek die hoeveelheid bagage er zo ingedrukt te kunnen worden.
Inmiddels heb ik andere tassen, andere fotospullen e.d. maar ik zal toch zoveel mogelijk spul in de fiets wegdrukken om een idee te geven hoeveel erin gaat.

Eerst maar even een foto van de reserveband (die ik in een vuilniszak heb zitten om de rest van de bagage schoon te houden én om ook te voorkomen dat er zand in de buitenband komt te liggen):



De rolbeugel in de staart:


De opening is ongeveer 30 centimeter breed aan de onderkant.
De hoogte van de onderkant van het netje (bovenop de wielkast) tot de bovenkant van het midden van de staart is ongeveer 32 centimeter. Aan de achterkant is hij uiteraard lager en aan de voorkant hoger. Ik heb gemeten bij het bevestigingspunt van de tilbeugel:



De zooi die ik momenteel in de staart heb liggen:
1) 3 vouwbuitenbanden (deze heb ik normaal gesproken niet mee)
2) reservebril
3) fietsjack voor pech onderweg zodat ik niet teveel afkoel; ik kan dan dit jasje aantrekken
4) Pet
5) Handschoenen, muts, kolletje. Allemaal voor in de winter als het koud is.
6) Standaard afdekzeiltje van de Versatile. Deze gebruik ik niet als het dekje gemonteerd zit
7) Een paar vuilniszakken. Altijd handig
8) Plastic zakje met daarin een plastic bakje met daar weer in een rol toiletpapier. Multifunctioneel spul. Vuile handen afvegen of natuurlijk het achterwerk mocht ik op een lange tocht onverhoopt nodig moeten.



Dat hele zooitje druk ik zonder proppen weg in het netje in de rolbeugel:



Dan nog wat andere bagage bestaande uit een fototas met een lengte van 4 centimeter, een Ortliebtas met daarin wat schoolspullen (deze zit momenteel niet propvol overigens) en een rugtasje die ik volgepropt heb met 2 dikke jassen. Ter indicatie: de hele rij tassen is 90 cm:



Het inladen:
De fototas eerst rechts achter de stoel:



Daarachter past ook nog flink wat. M'n schooltas (Ortlieb) bijvoorbeeld. Die laatste zit dus niet bomvol maar er past nog heel wat meer in de schooltas voordat hij niet meer in de staart zou passen:



De dikke rugtas die volgepropt zit met jassen doe ik linksachter de stoel:



De stoel kan ik zonder problemen omklappen:



De spanzitting zelf neemt minimale ruimte in beslag. Hierdoor is er ónder de stoel ook nog flink wat ruimte beschikbaar:



Zelfs in de staart kan nog heel wat weggedrukt worden:



Het gaat dan niet om grote volumes maar om kleinere pakketjes.

Normaal gesproken ligt mijn schooltas op de plek van de fototas. Als ik mijn fototas wel mee heb, dan staat die zoals op de foto. De schooltas ligt dan meestal op de plek waar op de foto het rugtasje met jassen ligt. Het rugtasje (met droge trui) ligt dan boven op de fototas.

Er past dus nog veel meer in de Versatile. Als ik hem écht propvol zou moeten drukken dan zou ik kleinere pakketjes gaan maken. Er past dan denk ik bijna 2x zoveel in als ik nu heb gedaan. Er zijn in de staart nog flink wat loze ruimtes en ook de ruimte onder en naast de zitting is nog niet benut.

Martin, ik hoop dat je hier voldoende informatie aan hebt. Wellicht kome je er in de toekomst ook toe om een Versatile aan te schaffen.

vrijdag 20 oktober 2006

Nat en glad

Vandaag was het wegdek aardig nat van wat regen. De Schwalbe Marathon Racers lijken nu toch echt minder grip te krijgen op de weg. In bochten gebeurt het nu met enige regelmaat dat het achterwiel wat begint te driften en zo af en toe ook de voorwielen. Tijd dus om de KHE Premiums te monteren. Maar ik wacht daar nog een week mee. Voor mij is de herfstvakantie aangebroken en dat betekent minder fietsen. Ik wil eigenlijk de banden wisselen tussen 2 opeenvolgende regenachtige dagen zodat ik goed verschil kan merken in grip en in snelheid. Tja, of ik moet een keer halverwege een rit de banden verwisselen. Ik zie nog wel maar ik weet wel dat binnen nu en zeer binnenkort een stel KHE's onder m'n fiets komen te liggen.

Spoolderbergweg weer gewijzigd

Gistermiddag meende ik te zien dat ze op de kruising 'Spoolderbergweg-Katerveer/Engelse Werk' aan het werk zouden gaan. Vandaag werd dat vermoeden bevestigd. De lange trottoirband tussen de 2 rijstroken in is voor een flink gedeelte verwijderd (een meter of 6 naar schatting). Hiermee heeft de gemeente weer de gelegenheid gecreëerd om toch linksaf te kunnen slaan richting Katerveer. Ik ben hier erg blij mee en vermoedelijk nog wel meer fietsers met mij die dagelijks die afslag nemen (op de momenten dat ik er rijd zie ik 's ochtends regelmatig al 2 of 3 andere personen naar Katerveer rijden vanaf de IJsselbrug en 's middags ook met enige regelmaat iemand.... en dat is dus alleen op het korte moment dat ik er ben; op andere momenten zullen er vast ook mensen rijden).

Hoe het in de winter met gladheid zal gaan, is nog even afwachten. Maar als je van de IJsselbrug afkomt en je slaat rechtsaf, rijd je niet meer recht op de trottoirband af. Ook als je rechtsaf geslagen bent, komt die trottoirband pas een paar meter verderop. Je zal in ieder geval niet meer bruut over die trottoirband kunnen stuiteren schat ik in. Ik hoop dat dit allemaal beter gaat bevallen (het linksaf slaan in ieder geval wel).

Maar Gemeente Zwolle: "Hartelijk dank!"

Stelletje eikels!

Fiets ik rustig op het fietspad, wordt m'n fiets ineens gebombardeerd door een stel eikels.... euhm.... nee..... mét een stel eikels.

Gelukkig hebben we het hier niet over rebelse jeugd (of rebelse oudjes ;-) ) maar gewoon over de herfst. Met de korter wordende dagen en de dalende temperaturen komen de blaadjes en allerhande andere dingen van de bomen vallen waaronder eikels. Door een vlaag wind kwamen wat takken van een boom waar ik onderdoor reed flink in beweging. Het gevolg was dat er flink wat eikels naar beneden kwamen vallen. Het dakje beschermt m'n hoofd geweldig goed tegen dat 'natuurgeweld'. De eikels die op de kap van de fiets vallen laten dat duidelijk horen; het maakt flink wat herrie zodra een eikel op de kap stuitert. Gelukkig kan het ABS van de Versatile veel hebben.

woensdag 18 oktober 2006

GPS en Fujin

Gisteren was schoonmamma jarig. Op dinsdag heb ik een 'lange' werkdag. Marrianne wilde liever niet al te laat bij haar moeder zijn en is dus al eerder op de dag naar Hengelo gereden met de auto (en onze dochter). Ik zou dan op eigen gelegenheid naar Hengelo komen vanuit het werk.

Omdat het beremooi weer zou worden volgens Teletekst, heb ik besloten om lekker met de fiets te gaan. Vanuit Wezep naar Hengelo is zo'n 75 kilometer. Ik heb er 80 van gemaakt omdat Marrianne graag een andere route wil rijden dan over Nijverdal met 'die grote bult'. Ik heb nu dus een andere route gereden, grotendeels de route die we ook met de auto doen. Die route gaat na Raalte via Heeten en Nieuw-Heeten.

Met de Garmin Quest van Paulus ben ik op pad gegaan. Vantevoren had ik al de route uitgestippeld. Het weer was echt zo mooi als beloofd dus dat beloofde een fijne rit. De spullen van school heb ik op school achter gelaten en heb alleen het broodnodige meegenomen op de fiets. Droge kleding en de fietsendrager had ik al de avond ervoor in de auto gedaan. Voor onderweg op de fiets had ik 4 krentenbollen, 6 mueslirepen en energydrink bij me.

Het fietsen met de Fujin gaat duidelijk langzamer dan met de Versatile. Ik had ingeschat dat ik 3,5 uur onderweg zou zijn. Ik zou daarmee tussen 18.00h en 18.30h aankomen.

Bij Heino begin ik een wat drukkend gevoel op de blaas te krijgen. Bovendien heb ik al ongeveer een uur gereden maar heb nog niets gegeten. Ik besluit een stop toch maar even uit te stellen tot na Heino zodat ik op een gepaste plek een boom van wat vocht kan voorzien. Maar eenmaal voorbij Heino besluit ik toch nog maar even door te rijden.

Onderweg bij Raalte heb ik een verkeerde afslag genomen; ik wilde Raalte inrijden omdat ik die route al heel wat keren eerder gereden heb, ook meende ik dat ik dat al op de uitgestippelde route gezien had. Maar al snel zag ik op de GPS dat dat niet de bedoeling was en ben dus omgekeerd en heb de route weer opgepikt.

Een eindje verder, net na Raalte, zie ik aan de andere kant van de weg een racefietser. Ik hoopte dat hij in dezelfde richting zou gaan als ik: richting Nieuw-Heeten. En jawel, hij blijft in het vizier.
Omdat ik nog heel wat kilometers te gaan had, heb ik verder niet harder getrapt dan verstandig was. M'n plan om een plas- en eetpauze in te lassen wil ik even niet aan denken. Het enige wat ik wil is langzaam de andere fietser dichterbij zien komen. Ik rijd dus door.

Net vóór Heeten kom ik achter de racefietser te rijden. In Heeten heb ik geen trek om in te halen; dat heeft daar toch weinig zin omdat ik daar met heel wat meer verkeer en afslagen te maken krijg. Net na Heeten ga ik weer in eigen tempo verder rijden en steek de Racefietser voorbij. Ik heb hem verder ook niet meer gezien, hij heeft ook geen achtervolging ingezet.

De rest van de rit doe ik even kort en bondig. Ik rijd een stuk of 5x lichtelijk verkeerd. Soms door borden bij werk aan de weg die zeggen 'fietsers oversteken' wat niet nodig bleek te zijn, twee keer reed ik binnen de bebouwde kom net iets te vlot (nog geen 30 km/h) waardoor ik een afslag miste. Gelukkig heb je dan de mogelijkheid tot 'herberekenen route' of dat niet te doen en gewoon op het schermpje te kijken en te zien of je een parallelweg rijdt die ook weer terug kan naar de oorspronkelijke route. Dat laatste is redelijk vaak het geval. Gelukkig heb je een mini-kaartje met genoeg detail om dat te kunnen zien. Heerlijk zo'n GPS-apparaat. Niet meer stoppen om de route op te zoeken.
Tussen Markelo en Goor zit een bult, iets wat Marrianne dus liever niet heeft. Richting Hengelo is het hoogteverschil niet zo gek hoog en niet zo gek lang. Aan de kant van Goor naar beneden gaat heerlijk vlot. Voor de heenweg is dit wel geschikt voor Marrianne maar teruggaande zal Nijverdal denk ik een betere keuze zijn; dat is éven flink steil maar dan rustig aan en niet een lange welliswaar minder steile maar wel meer slopende helling.

Uiteindelijk kom ik na 3 uur en 15 minuten aan in Hengelo. Dat is 18.05h. Zeker niet verkeerd dus. En de eet- en plaspauze? Die heb ik maar overgeslagen. Ik ben non-stop (oversteken van de weg en verkeerslichten uitgezonderd) naar Hengelo gereden.

Gereden afstand: 80,4 kilometer (plus een stuk of 2 maar ik heb wat te laat de GPS gereset).
Totaal gemiddelde: 24,4 km/h
Gereden gemiddelde: 25,2 km/h
Totaaltijd: 3:17h
Gereden tijd: 3:11h
Maximum snelheid: 46,9 km/h
Stilstand: 5 minuten en 51 seconden.

Ik heb een héérlijke rit gehad.