zaterdag 2 december 2006

Vanalles en nog wat

Ik heb al een paar dagen niet geschreven. Toch heb ik wel wat dingen meegemaakt.

Op mijn woon-werk-route wordt op een bepaalde plek gewerkt aan de weg. Afgelopen week moest ik de stoep op omdat ze met de bestrating bezig waren. Toen ik op de stoep reed, kreeg ik commentaar van van een werkman (niet negatief overigens; dus niet over het feit dat ik op de stoep reed). Ik stopte om te vragen wat er was. In no-time stonden er 4 werklui bij m'n fiets en overspoelden me met vragen. Snelheid, prijs, stabiliteit e.d. kwamen aan de orde. Één dacht dat je met gemak 65 reed met zo'n fiets. Dat heb ik toch maar even recht getrokken. Een ander voelde aan m'n rechter voorband en merkte op dat die lekker knoerthard was. Na een minuut of 4 heb ik ze gegroet en ben ik doorgereden.

Gisteren heb ik weer de opmerking gekregen van een vrouw dat ligfietsen gevaarlijk zijn. De toon in haar stem gaf geen irritatie weer maar meer wat bezorgdheid. Ik heb de mevrouw toen gevraagd waarom ze dat vond/dacht. Haar antwoord was dat ze ze met de auto zo slecht zag omdat ze zo laag zijn.

Ik heb toen direct het gesprek 100% de andere kant op gezet: "Maar dan wil ik het omkeren; de auto is dan dus gevaarlijk; met een auto kan je iemand doodrijden, met mijn fiets is dat lang niet zo sterk het geval. Daarbij zijn kleine kinderen op fietsen net zo hoog als mijn fiets, die ziet u toch ook niet over het hoofd mag ik hopen?"

Toen besefte de vrouw dat haar opmerking niet helemaal juist was en dat die hoogte inderdaad niet het punt was. Ze gaf aan dat ligfietsen vaak zo verdraaid hard gaan. Daar kan ik moeilijk tegenin gaan, dat is veelal gewoon waar. Wel heb ik haar toen duidelijk gemaakt dat ook normale fietsers vaak genoeg over het hoofd gezien worden door automobilisten die gewoonweg niet het fietspad bekijken of daar toevallig ook een fietser aan komt. En ook daar gaf mevrouw me gelijk.

Geen opmerkingen: