zaterdag 21 oktober 2006

Op verzoek: bagage in de Versatile

Buiten mijn weblog om werd ik door een Duitse lezer van mijn weblog (Martin K.) benaderd met de vraag naar bagagemogelijkheden in de Versatile. De vraagsteller heeft zelf een Alleweder uit 1997 die hij zelf in elkaar gezet heeft.
Dezelfde vraag heeft mij ook bezig gehouden toen ik de overstap van Alleweder naar de Versatile wilde maken. Een kant en klaar antwoord heb ik niet maar ik zal m'n best doen om toch de boel goed te beschrijven.

Ik begin met de Alleweder:
Omdat de Alleweder de trapas op een vaste plek heeft zitten, kan afstand tussen stoel en trappers dus alleen veranderd worden door de stoel naar voren/achteren te schuiven. Bij de Versatile is dat een klein beetje anders omdat daar de trapas wel op vier posities geplaatst kan worden maar ook de stoel naar voren en achteren geschoven kan worden. Maar goed, de Alleweder dus.
Ik heb vrij korte benen. Dat betekende bij de Alleweder dat ik de stoel vrij ver naar voren moest plaatsen. Dat leverde achter de stoel een flinke ruimte op. Mijn dikke schooltas paste in de Alleweder dan ook gewoon achter de stoel. Maar ook in de staart kon ik de schooltas met gemak wegdrukken.
Mensen die langer zijn hebben automatisch minder ruimte achter de stoel en dus ook minder totaalruimte in de Alleweder. Vandaar dat het voor mij lastig is een vergelijk te geven tussen de bagageruimte in de Versatile en de Alleweder.

De Versatile:
De beschikbare ruimte is lastig te vergelijken met de Alleweder omdat de ruimtes totaal anders zijn. Om een duidelijker beeld te krijgen (of in ieder geval te proberen) heb ik allereerst 2 foto's over elkaar geplakt met de Alleweder en de Versatile. Hierbij heb ik uiteraard wel de schaal van beide foto's gelijk genomen. De voorwielen heb ik op elkaar geplakt. Als ik dan de voorste foto 50% laat doorschijnen dan zie je dus de achterste foto er doorheen.



Voordat iemand heel vreemd gaat zitten kijken: ik heb de Versatile gespiegeld; je zit dus tegen de LINKERkant van de Versatile aan te loeren en niet tegen de rechter kant. De achterbrug is in werkelijkheid aan de linkerkant zichtbaar. Aan de rechterkant zit in werkelijkheid nog flink meer bagageruimte.

Er zijn wat dingen die mij opvallen:
1) De afstand tussen de voorwielen/achterwiel is bij de Alleweder kleiner dan bij de Versatile. Ik dacht altijd dat die afstand gelijk was. Niet dus. Dit betekent natuurlijk wel dat er daarmee ín de Versatile meer ruimte is wat dat betreft.
2) De afstand van staart tot voorwielen is bij beide fietsen gelijk waarmee de afstand van voorwielen tot neus bij de Versatile dus 7 cm korter is (de Versatile is in totaal ook 7 centimeter korter dan de Alleweder)

Als ik een andere foto pak van de Versatile waarbij het dekje gemonteerd is en waarbij de Versatile wel van de rechterkant geschoten is, dan zien we dit:



Nu heb ik mijn hoofd op de juiste plek in de Versatile geplakt. Het valt me direct op dat de achterwielen ongeveer gelijk zitten ten opzichte van mijn hoofd. De wielen van de Versatile zitten een stuk verder naar onderen maar bedenk dat mijn gewicht de veerpoten van de Alleweder wel heeft ingedrukt omdat ik op de foto wél in de Alleweder zit maar niet in de Versatile. Verder heb ik het idee dat je in de Versatile ook daadwerkelijk wat hoger zit want niet alleen de wielen steken aan de odnerkant uit maar ook de bodem van de Versatile.

De neus van de Versatile lijkt vérder naar voren te zitten dan de Alleweder. Het is allemaal wat giswerk helaas dus hoe reëel het is, weet ik niet.
De staart van de Alleweder steekt nog een aardig stuk uit naar achteren in vergelijking met de Versatile. De rolbeugel van de Versatile is duidelijk een stuk hoger dan de staart van de Alleweder.

Maar hoe zit het nu met de werkelijke ruimte in de fiets? De vlakke laadvloer van de staart van de Alleweder is érg praktisch. Met boodschappen doen pakte ik gewoon een kartonnen doos, daar deed ik de boodschappen in en drukte de doos zo in de staart weg. Met de Versatile kan dat niet omdat daar geen vlakke laadvloer in zit. Goed, naast de zitting dan wel maar daar zet je niet een hele doos neer. In de Alleweder drukte ik ook zonder problemen een hele tray van 12 kartonnen melkpakken van 1 liter weg en desnoods ook nog achter de stoel een tray. Met de Versatile gaat dat ook minder makkelijk. Maar netto denk ik dat de ruimte in de Versatile een stuk groter is.
De staart is dan wel iets korter maar ook een stuk hoger. Daarbij is de staart van de Alleweder niet gemakkelijk voor de volle hoogte te gebruiken door de rand boven het gat van de staart in de Alleweder. Verder is er naast de wielkasten in de Versatile ook meer ruimte, zeker aan de rechterkant van het achterwiel. Aan de linkerkant is ook nog genoeg ruimte om gewoon een complete reserveband neer te zetten en dan heb je nog wel een beetje ruimte over.

Toen ik voor het eerst ging kijken naar de Versatile, heb ik m'n Alleweder volgepropt met zoveel mogelijk schoolspullen. Dat was m'n schooltas, m'n fototas en nog een tas met droge kleding. Daarmee zat de Alleweder al vrij vol. Toen ik het overpakte in de test-Versatile bleek die hoeveelheid bagage er zo ingedrukt te kunnen worden.
Inmiddels heb ik andere tassen, andere fotospullen e.d. maar ik zal toch zoveel mogelijk spul in de fiets wegdrukken om een idee te geven hoeveel erin gaat.

Eerst maar even een foto van de reserveband (die ik in een vuilniszak heb zitten om de rest van de bagage schoon te houden én om ook te voorkomen dat er zand in de buitenband komt te liggen):



De rolbeugel in de staart:


De opening is ongeveer 30 centimeter breed aan de onderkant.
De hoogte van de onderkant van het netje (bovenop de wielkast) tot de bovenkant van het midden van de staart is ongeveer 32 centimeter. Aan de achterkant is hij uiteraard lager en aan de voorkant hoger. Ik heb gemeten bij het bevestigingspunt van de tilbeugel:



De zooi die ik momenteel in de staart heb liggen:
1) 3 vouwbuitenbanden (deze heb ik normaal gesproken niet mee)
2) reservebril
3) fietsjack voor pech onderweg zodat ik niet teveel afkoel; ik kan dan dit jasje aantrekken
4) Pet
5) Handschoenen, muts, kolletje. Allemaal voor in de winter als het koud is.
6) Standaard afdekzeiltje van de Versatile. Deze gebruik ik niet als het dekje gemonteerd zit
7) Een paar vuilniszakken. Altijd handig
8) Plastic zakje met daarin een plastic bakje met daar weer in een rol toiletpapier. Multifunctioneel spul. Vuile handen afvegen of natuurlijk het achterwerk mocht ik op een lange tocht onverhoopt nodig moeten.



Dat hele zooitje druk ik zonder proppen weg in het netje in de rolbeugel:



Dan nog wat andere bagage bestaande uit een fototas met een lengte van 4 centimeter, een Ortliebtas met daarin wat schoolspullen (deze zit momenteel niet propvol overigens) en een rugtasje die ik volgepropt heb met 2 dikke jassen. Ter indicatie: de hele rij tassen is 90 cm:



Het inladen:
De fototas eerst rechts achter de stoel:



Daarachter past ook nog flink wat. M'n schooltas (Ortlieb) bijvoorbeeld. Die laatste zit dus niet bomvol maar er past nog heel wat meer in de schooltas voordat hij niet meer in de staart zou passen:



De dikke rugtas die volgepropt zit met jassen doe ik linksachter de stoel:



De stoel kan ik zonder problemen omklappen:



De spanzitting zelf neemt minimale ruimte in beslag. Hierdoor is er ónder de stoel ook nog flink wat ruimte beschikbaar:



Zelfs in de staart kan nog heel wat weggedrukt worden:



Het gaat dan niet om grote volumes maar om kleinere pakketjes.

Normaal gesproken ligt mijn schooltas op de plek van de fototas. Als ik mijn fototas wel mee heb, dan staat die zoals op de foto. De schooltas ligt dan meestal op de plek waar op de foto het rugtasje met jassen ligt. Het rugtasje (met droge trui) ligt dan boven op de fototas.

Er past dus nog veel meer in de Versatile. Als ik hem écht propvol zou moeten drukken dan zou ik kleinere pakketjes gaan maken. Er past dan denk ik bijna 2x zoveel in als ik nu heb gedaan. Er zijn in de staart nog flink wat loze ruimtes en ook de ruimte onder en naast de zitting is nog niet benut.

Martin, ik hoop dat je hier voldoende informatie aan hebt. Wellicht kome je er in de toekomst ook toe om een Versatile aan te schaffen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Wilfred,

Zo als je al zei in je verhaaltje hangt het erg af van de lengte van de berijder. Bij mij zouden die spullen er lang niet allemaal inpassen.

Nu je toch verzoekjes aan het doen bent zou je voor mij nog een stukje willen schrijven over de ervaringen met de Quest. Ik heb in de planning om volgende week naar Notter toe te gaan.

vr.gr.

tom hospes

WFvN zei

Bij de Quest zal het bagageverhaal veel duidelijker zijn omdat daar de stoel op een vaste plek zit. Alleen de hoek van de zitting kan onder de zitting nog wat verschil in bagageruimte geven maar veel verschil zal dat niet maken. Ik mag qua bagage blij zijn met m'n wat kleinere postuur. Als ik de trappers helemaal naar voren had laten plaatsen zou ik met m'n neus tegen de kap aanzitten maar wel een zéé aan ruimte in m'n fiets hebben. Maar ik heb ruimte genoeg zoals het nu is.

Wat betreft het Quest-verhaal: Gedaan.... lees ze

Anoniem zei

Hallo Wilfried,

many thanks for taking the pains to post such a very, very thorough reply to my mail! This is the 1st time I saw some good pictures of the "baggageruimte" of the Versatile. I DO hope many more people will profit from it. Your answer has confirmed my opinion of the Versatile to be a most desirable HPV to acquire. Clearly this sophisticated trike has enough space to pack all the stuff for a longer camping trip, if you got some compact equipment. Besides its smashing looks! Looks like I am going to be the 1st german Versatile owner once I found a way to finance it. So: "Dear father Christmas..." :D

Many Greetings, Martin

Bruno Van den Bussche zei

Beste Martin,
op mijn website staat op september 2004 een foto met 6 flessen water in de bagageruimte rechts achter de stoel.
Groetjes,
Bruno Van den Bussche - Versatile nr. 007

WFvN zei

Bruno bedoelt dit dus:
http://brunovdbl.blogspot.com/2004/09/pet-in-pet.html

Ik wil daar nog even een extra opmerking bij maken. Bruno heeft één van de oudste modellen. De oudere modellen (ook onze Versatile 006 die dus net één model ouder is dan die van Bruno) hebben een gebogen buis voor het bagagenetje terwijl de nieuwere modellen zoals mijn Versatile 021 een rechte buis hebben (daar zit de Sigma Lambda Jet aan vast). De nieuwere modellen hebben daardoor een veel efficiëntere bagageruimte.

Versatile 006 gaat dan ook nog een keer omgebouwd worden zodat ook die geen gebogen buis meer heeft maar een rechte krijg.

allewedertje zei

Enig idee voor hoeveel kiloos aan bagage je eiglijk dagelijks meesleurt of niet ? Het lijkt me nogal aardig op te lopen ....

WFvN zei

Ja ik heb wel redelijk wat bij me. In de neus heb ik ook nog eens 2 opengesneden PET-flessen met reparatiemateriaal. De tassen heb ik niet allemaal standaard mee hoewel de schooltas en een tasje met kleding meestal wel mee gaan. De 3 buitenbanden echter niet. Ik heb normaal gesproken één buitenband reserve en twee binnenbanden reserve mee in m'n fiets en niet zoals nu 4 buitenbanden; dat is van tijdelijke aard.

Maar de standaard bagage zal bij elkaar wel de nodige kilo's zijn ja. Gewogen? Nee, dat niet.

Anoniem zei

This is a most interesting discussion which helps to clarify many points of interest about the Versatile.
BTW: There IS a Versatile in Germany by now, as I recently found out. So, I will have a testride in a Versatile sooner or later, but probably not before next spring. In the meantime I will keep on watching those Versatile blogs with intense interest!
Greetings / Groetjes / Gruesse
Martin