donderdag 7 december 2006

Daar zakt je de broek toch van af.......

Vanmorgen was het weer eens zo ver. Ik rijd op het verplichte fietspad van de Zuiderzeestraatweg. In deze tijd van het jaar is mijn snelheid niet daverend hoog dus kies ik voor het fietspad en niet voor de rijbaan (waar 50 en 60 km/h gereden mag worden in/tussen Hattemerbroek/Wezep). In Hattemerbroek zie ik in de verte een stel lichten van een vrachtwagen die recht in mijn richting schijnen.... mijn vermoeden is juist: weer eens een vrachtwagen die geparkeerd staat op het fietspad om te laden/lossen.

Bij de vrachtwagen aangekomen tref ik ook de chauffeur; dat is tot dusver niet gebeurd. Ik ga van het fietspad af, rijd over gladde klinkers (waar ik in het verleden al eens goed op m'n bek gegleden ben bij nat weer omdat ik ook van het fietspad af moest; niet bij het tuincentrum overigens maar de situatie is gelijk) en stop bij de achterkant van de vrachtwagen. Ik begin met de vraag of de chauffeur weet dat hij op het fietspad staat. De chauffeur is niet echt onder de indruk. Ik zeg hem dat ik wel vaker van het verplichte fietspad af moet omdat het vaker gebeurt en dat ik al eens goed onderuit gegleden ben op zulke klinkers. Meneer geeft een andere wending aan het verhaal: "Dan moet je maar op een gewone fiets gaan rijden en niet in zo'n gevaarlijk geval!" Direct draai ik het verhaal weer recht en zeg hem dat hij niet om de zaken heen moet draaien en dat hij staat op een plek waar hij niet mag staan. "Wie zegt dat?". Ik geef aan dat ik in de veronderstelling ben dat iemand die veel zit op de weg, zoals hij, weet wat de verkeersregels zijn. Hij vervolgt zijn verhaal dat hij toch z'n werk moet doen. Natuurlijk moet de man zijn werk doen maar hij zou 1) zijn vrachtwagen op het terrein van het tuincentrum kunnen rijden of 2) tussen de rijbaan en het fietspad zijn wagen kunnen zetten; op de voor fietsers gevaarlijke klinkers.


Foto van de situatie. De Zuiderzeestraatweg loopt diagonaal van linksonder naar rechtsboven en omgekeerd. Ik kom van rechtsboven.
Het lichtgrijze pad is het fietspad (tegelpad). Helaas zorgen schaduwen van bomen ervoor dat het wat lastig te zien is allemaal maar ik doe een poging de situatie te verduidelijken. Op de Zuiderzeestraatweg zijn 2 witte lijnen te herkennen. Dat zijn niet-doorgetrokken strepen die op ongeveer 1 meter afstand van de randen van het asfalt zitten. Een middenstreep is er niet. Er rijden wat auto's (waaronder een rode rechtsboven)die vlak aan de streep rijdt. Op de andere weghelft zou een auto dan net wel/net niet die auto kunnen passeren binnen de strepen maar breed is het niet. Een vrachtwagen zou daar dus niet binnen de strepen die auto kunnen passeren. Maar goed, het asfalt is breder. Het verschil tussen asfalt en klinkerstrook valt in de schaduw tegenover het tuincentrum wel goed te zien overigens; de inrit van het tuincentrum is de lichtgrijze streep die vanaf het midden van de foto lichtelijk schuin naar links omhoog loopt. Daar valt de breedte van de klinkerstrook wel te zien. Een vrachtwagen kan daar net wel/net niet op staan. ZOU de vrachtwagen daar staan dan zou hij wellicht een klein beetje over het fietspad of een klein beetje over de rijstrook hangen maar voor beide verkeerstromen toch ruimte genoeg over laten om fatsoenlijk verder te kunnen. Samengevat: meneer mag dan wel z'n werk moeten doen maar er is ook ruimte omdat 2 meter verder naar links te doen.



Het gesprek verloopt niet prettig en ik sluit het gesprek meteen onaardige opmerking in de vorm van een woord met 3 letters. Meneer wil mij vervolgens wel eens goed op m'n smoel timmeren. Ik was al bezig weg te rijden en heb dat voortgezet.
Op het werk heb ik de politie gebeld en melding gedaan van het euvel. Ik heb tevens aangegeven dat ik verder geen aangifte wenste te doen over de bedreiging die de man had geuit; gemoederen kunnen hoog oplopen en dat was ook gebeurd. Bovendien was directe aanleiding de opmerking die ik plaatste. Wel heb ik gezegd dat ik het wel erg prettig zou vinden als er iets tegen dat foute gebruik van het fietspad gedaan zou kunnen worden.

Om een uur of 10.30 word ik gebeld. Het is tijdens mijn les dus neem ik niet op. Het nummer was ook 'onbekend'. Later blijkt er ook een bericht achtergelaten te zijn op mijn voicemail. Het is een bericht van de politie in Wezep. Ik krijg op mijn voicemail te horen dat het probleem bekend is. De agent die het bericht heeft in gesproken is op de hoogte omdat hijzelf ook elke ochtend daarlangs komt. Nu het 'fraaie'. [Hij heeft er opzettelijk nog nooit iets aan gedaan omdat de chauffeur anders op de rijbaan zou moeten staan waarbij het overige verkeer hindert.] Hij gaf aan dat hijzelf dan afstapte, langs de vrachtwagen liep en daarna weer opstapte.
Weer wordt de fietser blijkbaar niet serieus genomen. Ik vind dit een kwalijke zaak. Maar goed, de politie heeft verder ook nog steeds geen actie ondernomen, de agent geeft aan dat hij aanraad om op de terugweg nog even bij het tuincentrum langs te gaan om het gesprek aan te gaan om de kou uit de lucht te halen. Verder kon ik de agent uiteraard ook op het bureau bereiken.

Ik zit even te denken wat ik zal doen. Maar ik voel er meer voor om toch eerst het gesprek met de agent aan te gaan want ik vind dit toch wel een vreemde opmerking. Ik heb nog tot 14.30 om erover na te denken wat ik ga doen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Je kunt je daar inderdaad enorm aan ergeren. Ik fiets regelmatig over de IJsseldijk naar Kampen daar zit ook zand en grindhandel Stoter. Je hebt als fietser daar voorrang maar ze rijden met die grote vrachtwagens gewoon vlak voor je langs als ze van hun eigen terrein afkomen.

Gewoon het bedrijf opbellen en vertellen wat er gebeurt is. Komt het vaker door elke keer een brief sturen naar de gemeente.

Verder wil de publiciteit zoeken ook wel eens helpen. Voorals als Oldebroek een internetmedium heeft als Roalte.net en weblogzwolle.

Suc6

Anoniem zei

Het zal niet de laatste keer zijn. Op de mailinglijst van ligfietsers staat ook een vergelijkbaar verhaal:
http://tinyurl.com/tjxbt

Wim

Anoniem zei

Dan wens ik je succes in de periode van 11-22 december
"Fietsers kunnen enige verkeershinder ondervinden."
http://www.oldebroek.nl/gemeente/oldebroek/navigatie.nsf/home!readform&fl=%5Enieuws.nsf/(SubNavigatie)/Overzicht2006.htm&fr=%5Enieuws.nsf/Web/6C1C0C485DCCD23CC125723A0038D40A

Bert

Anoniem zei

ik vind dat je groot gelijk hebt en dit op een serieuze wijze moet verderzetten als een agent al zijn regels van de wet niet toe past waar zijn we dan mee bezig. of moet er eerst weer een fietser of een ligfieter omver of dood gereden worden.je ziet bij deze sietuatie zo al weinig en als je dan als fietser of ligfietser moet gaan inhalen word het moeilijk.vragen om omvergereden te worden,als je dan als agent verkleed bend letten ze iets meer op en zijn ze nog verzichtig. trouwens heeft die vrachtwagen bestuurder niet leren parkeren? afnemen dat rijbewijs en politie naar verkeerschool sturen. ze zijn er wel om toeristen te flitsen in hun luie zeten maar vraag ze tegenwoordig niets meer wand dat is te veel.
ik hoop dat je nog veel reakties krijgt wand dit is te belangrijk .
groeten marc ligfietser.B

Anoniem zei

Iets voor jou..:)
http://www.mybikelane.com/