vrijdag 31 maart 2006

Meer knipperlichtengedoe

Ik heb vandaag foto's geschoten van 3 soorten verlichting (op de foto's van links naar rechts):
1) Originele 5W 12V gloeilamp uit de Versatile
2) Multipla behuizing met 10W 12V halogeen
3) Multipla behuizing met 1W witte Luxeon die op 250 mA brandt

De middelste (10W halogeen-) lamp valt overduidelijk meer op dat de andere 2 lampen. Vergelijken we de buitenste 2 lampen met elkaar, dan valt uiteraard het kleurverschil op. De witte Luxeon geeft een wat blauwer licht af wat ook na filtering door het oranje kapje nog zichtbaar is. Qua felheid maken de 5W gloeilamp en de 1W Luxeon elkaar niet zo gek veel. Maar daarbij vergeten we 3 dingen:
1) Dit is een Luxeon van 1W en niet 3W zoals ik in de planning heb
2) Deze 1W Luxeon is ook nog eens 'ondervoed'. Normale stroom is 350 mA terwijl hij maar 250 mA krijgt
3) De kleur van de Luxeon is ook niet optimaal. Er staan amberkleurige Luxeons gepland. Deze amberkleurige Luxeons geven méér licht dan de witte variant bij gelijke stroom. Daarbij wordt bij de amberkleurige variant ook nog eens minder licht weggefilterd door het oranje glaasje.

Ik denk dat de amberkleurige 3W Luxeons vergelijkbaar zijn met de 10W halogeenlamp, alleen kan het opgenomen vermogen bij de Luxeons een stuk lager gezet worden dan bij de halogeenlamp.

Wat betreft de warmte van de Luxeon. Dit is dus een lichtere (qua vermogen) Luxeon die ook nog eens 'ondervoed' is. Na een minuut branden wordt hij echt knap heet. De verkleinde koelplaat zal dus zeker geen goed doen bij een brandende Luxeon. Alleen zal voor deze toepassing (als knipperlicht) de Luxeon elke keer ongeveer een halve seconde aan zijn, dan een halve seconde uit en dat net zolang als de richtingaanwijzers geactiveerd zijn. Tijd om op teveel op te warmen zal er denk ik niet bij zijn. Ik ga de gok wagen en 4 amberkleurige Luxeons bestellen.

Nog even twee foto's (bovenste is van bovenaf genomen, de onderste is van afstand geschoten zonder zoomfunctie, de foto is bijgesneden):


Geen opmerkingen: