maandag 20 maart 2006

Fiatdealer

Vandaag ben ik bij een Fiatdealer in Hattem geweest. Dat is een stuk dichterbij dan Dronten; Hattem ligt ongeveer 4 kilometer omrijden van m'n woon-werk-route af terwijl Dronten zo'n 30 kilometer extra fietsen is. Nu heb ik helemaal geen hekel aan fietsen maar omdat de Ligfietsshop vandaag dicht zit, zat dat ritje er niet in.

Bij de Fiatdealer kennen ze de lampjes van de Versatile wel maar de monteur zei me dat het wel om een heel oud type lampje gaat. Ik heb gevraagd of hij nog ander interessant spul had liggen. Tja, de lampjes van de Punto kennen 'we' allemaal wel; die worden op Quest en Mango gemonteerd. Die hebben niet helemaal mijn voorkeur, mede vanwege de kleur. Daarbij is de houder dunner, dus die klemmen niet in de gaten van de Versatile maar rommelen er dan zo uit. Een dikker type is natuurlijk wel een mogelijkheid maar daarbij mag hij natuurlijk niet té dik zijn; hij moet nog wel passen achter de ruitjes van de koplampen.
De monteur liet me een ronde zien die vanaf de zijkant gezien wat hoekig is. Dat model had een afschroefbaar kapje; erg handig, zeker in vergelijking met de standaard richtingaanwijzerlampjes van de Versatile. Toen liet hij me de lampjes van een Multipla zien. Ook een afschroefbaar kapje alleen is het kapje wat ronder; dat staat mij meer aan. Ik heb er 2 van meegenomen. Ze hebben welliswaar een groter gat nodig in de romp van de fiets maar dat valt op te lossen.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een lampje wat het standaard 12V 5W gloeilampje kan vervangen, ik denk aan 12V halogeen 5-10W. Uiteraard heb ik gevraagd bij de Fiatdealer. Die had het niet. Lampenzaak had wel een 12V halogeenlampje met het juiste voetje van 7,5W. Echter had deze een veel te groot en dik glaasje, dat past dus nooit. Ik ken het type en formaat lampje wat ik nodig heb wel in halogeen maar dan in 12V, dat gaat niet branden ben ik bang ;-)

Ik ben nog bij een elektronicazaak langs geweest. Ook die had het niet. Een bajonetlampje gaat ook niet zonder knutselen lukken; daarvoor moet ook het nodige gebeuren. Dan heb je nog de halogeen steeklampjes die bijvoorbeeld in bureaulampjes en aanrechtlampjes gebruikt worden. Daarvan heb ik er 1 gekocht en getracht de pootjes om te buigen. Dat is ook geen succes, het glas waarin ze gegoten zitten, knapt zeer snel af bij het buigen van de metalen pootjes. Ik zou kunnen proberen 2 metalen stripjes aan de pootjes te solderen, wellich dat het zo wel lukt. Maar ook daarbij moet ik weer uitkijken dat het glas niet knapt; dat zou met solderen best kunnen gebeuren.

Samengevat, ik weet het nog niet. Ik heb nu in ieder geval wel een behuizing waar ik met goed fatsoen IN kan komen zodat ik bijvoorbeeld een Luxeon passend kan proberen te maken. Ik denk nog even verder om te zien of nog andere ideeën tebinnen schieten.

Geen opmerkingen: