donderdag 9 februari 2006

Harde wind

Eerder deze week werd storm voorspeld. Ik heb toen niet meer gemerkt dan gewoon een beetje wind. Vandaag was dat anders. Vandaag stond er echt een stevige wind.
Op m'n route tussen huis en werk rijd ik een flink recht stuk door weilanden. De wind is daar dan ook redelijk hard op dagen als deze.
Het mooie is dat de wind meestal (ongveer) dwars op de weg staat. Vandaag ook. Ik heb een griepje onder de leden, dus m'n conditie is weer niet geweldig. Teruggaande vond ik 22 km/h mooi zat maar toen ik op het winderige stuk kwam, begon ik toch wat voordelen te merken van de wind. Ineens was met dezelfde inspanning 28 km/h goed te doen. Dan tegen de brug op. Met m'n conditie zou dat waarschijnlijk op 15 km/h uitgekomen zijn maar door de wind werd dan iets meer dan 20 km/h. Fietsers aan de andere kant van de brug werden heen en weer geslingerd en belandden soms in de hekken. De Versatile was ook duidelijk niet ongevoelig voor de wind want ook ik slingerde wat heen-en-weer maar bij lange na niet zo veel als 'normale' fietsers. De stroomlijn en de 3 wielen maken het geheel toch echt een stuk stabieler.

In een naburige wijk van waar ik woon, begon ik écht zeileffect te merken maar helaas was dat maar voor een paar meter want ik reed van een open plek naar een plek tussen gebouwen. Maar ach.... het was leuk volang het duurde.

Het lijkt me heerlijk om eens een keer een enorm lang stuk te kunnen zeilen met m'n fiets.

3 opmerkingen:

Delforterie zei

Wilfred,

Ook ik heb het zeileffect bemerkt en heb erover geschreven op mijn weblog. Ik had een vrij lang stuk met de wind opzij. Het ging hard en met weinig energie. Ik had dit effect nog niet eerder gevoeld, dus ik reageerde nog wat onwennig. Als ik de fiets beter ken, zal ik waarschijnlijk nog wat extra energie instoppen om meer snelheid te halen. Nu lag de max. snelheid op 39,5 km en alhoewel ik niet continue op mijn teller kon kijken verwacht ik dat ik deze snelheid gedurende vrij lange tijd had.

Hopelijk zet de griep bij je niet door!

Chretien.

Anoniem zei

Hoi Wilfred,
as there seems to be a slightly increased risk to catch a common
cold while cycling in a "head out"
velomobile I fixed a little
"windschermpje" to my versatile.
I used thin macrolon polycarbonat
which I stitched to the outer ridge
of the zipper for the zeltje.
With the head in a horizontal position I can hardly look over the rim of the schermpje. With cold
wind,snow,hail and rain I just have to flex the head a bit and my face will be protected.
Apart from this I`m waiting for the
dakje to be ready for use.
Do you have any news about the dakje?
Greetings
Marco

WFvN zei

With the Quest-dekje on my Versatile, it's possible to get my face out of the cold wind almost entirely. I guess a small window in front would be more practical.
About the roof/canopy/dakje. The latest thing I heard was somewhere around new-year. Then Tempelman told me the roof should be available somewhere 6 weeks from that point. So that would be somewhere around now. 21 Februari my Versatile goes to Tempelman for check-up. I'll ask them about the roof again. With luck, te roof wil be available.