woensdag 14 januari 2009

Weinig fietsen, veel puzzelen

Vandaag heb ik weinig gefietst. Het is vandaag 'pappadag' dus ben ik thuis. Veel van fietsen komt dan niet. Ik heb vandaag welgeteld één kilometer gefietst, even snel op en neer naar de visboer.

Verder ben ik vandaag ijverig bezig geweest met puzzelen aan het schema. Deze keer heb ik alle schema's samengevoegd tot één groot schema.
Of het nou ligt aan Crocodile Physics, of dat ik een fout heb gemaakt, dat weet ik niet maar één onderdeel van het schema doet wat vreemd. Op de één of andere manier heb ik in het remlichtgedeelte een spanning staan waarvan ik niet weet waar die vandaan komt. Het meest bizarre is nog wel dat het een draad is die tussen een open schakelaar en een diode zit waarbij de diode aan de kathode wel spanning heeft maar wonderbaarlijk genoeg ook aan de anodekant. Tussen de anode en de eerder genoemde schakelaar zit verder níets. Geen enkel 'zijspoor' naar een ander stukje schema. Ik denk dus echt dat de fout zit in het programma.

Wel heb ik mezelf op een andere fout betrapt. In het hele proces is ergens een telfoutje/denkfoutje ontstaan in het aantal te gebruiken aders van een 8-aderige kabel. Tussen het dashboardkastje en het kastje met de knoppen, dacht ik 8 aders nodig te hebben, zeer mooi gezien het aantal aders van 8 wat ik tot m'n beschikking heb. Maar toen ik het hele schema in elkaar had zitten, bleek dat ik er 9 nodig had. Dus ben ik weer wat aan het wijzigen geweest. 1 Weerstand en 1 LM317 hebben een ander plekkie gekregen om een ader uit te sparen en zo toch op 9 uit te komen.



Verder heb ik vandaag het zwikkie spul van Conrad ontvangen. Blijkbaar heb ik één witte schakelaar besteld per ongeluk. Dat gaat toch een zwarte worden want wit vind ik niet zo mooi tussen al die zwarte knoppies.

Ook ben ik maar eens aan het tellen gegaan hoeveel stekkers en chassisdelen ik nodig heb. Dat wordt ook fors. Alleen al van de 8-polige variant heb ik er 12 van elk nodig. Verder heb ik ook nog een zwikkie 3-polige stekkers nodig.

Dat zal bij elkaar ook niet goedkoop worden.

3 opmerkingen:

Peter Kindt zei

Tja, een hobby (want zo mag ik je knutselliefde toch wel noemen?) mag wel wat kosten. Wel leuk als je het allemaal precies zo in kunt richten als je het zelf het liefst hebt. Ik zou op de Versatile wel een remlicht gehad willen hebben, maar red me ook wel zonder. Verder mis ik geloof ik niet zoveel aan de standaarduitrusting.
gr. Peter

Okkie zei

Waarom staat er spanning op die draad?

Bekijk het eens als een spanningsdeler:

Als je twee weerstanden van 100 ohm in serie hebt, en je zet er 10 volt over, dan meet je in het midden 5 volt. Maak je er 50 en 150 ohm van, dan meet je 7,5 (of 2,5) volt in het midden.

In jouw situatie is de raadseldraad het midden tussen twee weerstanden: een sperrende diode met een hele hoge weerstand en een open schakelaar met een oneindig hoge weerstand. Als de die formule daarop los laat, zie je de voedingsspanning op die draad staan. Je software heeft dus in theorie helemaal gelijk.

WFvN zei

@Peter:
Inderdaad, een hobby mag best wat kosten (zeg nou zelf.... de ligfietsen zelf zijn al een 'dure' hobby op zich).
Remlicht kan je vrij eenvoudig zelf maken als je een beetje handig bent.
Wat betreft de overige standaard uitrusting. In wezen compleet ja. Alleen vind ik de standaard richtingaanwijzers gewoon niet fel genoeg. Die heb ik dus héél bewust vervangen. Verder wilde ik graag beide koplampen tegelijk kunnen voeren in verband met de wetgeving die bepaalt dat een fiets met 2 voorwielen ook twee koplampen moet voeren in het donker. Daarom ben ik ermee aan het stoeien gegaan. De rest is praktisch, leuk, nuttig, handig, etc. Van alle onderdelen heb ik geen spijt gehad. Het enige wat ik niet heb hoeven gebruiken zijn de 2 looplichtjes die ik voor 'nood' gemaakt heb, mocht ik in het donker een lekke band krijgen ofzo of mocht de voor- ov achterverlichting het begeven. Echter werkt mijn zelfgebouwde verlichting tot dusver feilloos. En lekke banden in het donker? Alleen één keer bij huis. Licht zat dus ;-)

@Okkie:
Je hebt helemaal gelijk. Ik was een beetje in de war met theorie en praktijk. Ik ging even uit van een eindeloze weerstand in een diode.
De gemeten spanning is trouwens vóór en àchter de diode gelijk.

Maar goed, verder geen punt volgens mij. De boel hoort zo volgens mij goed te werken (op één zekering na, rechts in het schema bij het aansluitpunt, die heb ik verkeerd geplaatst)