vrijdag 31 oktober 2008

Weer een andere route en medelijden met scholieren

Gistermorgen ben ik via de Zalkerdijk naar het werk gereden. Omdat ik gisteren wat eerder vrij was, ben ik teruggaande via Kampen gegaan. Gewoon even wat extra kilometers maken dus.
Ik ben toen tussen Kampen en Zwolle de 'gewone' weg gereden, dus niet over de dijk.
Het fietspad aan de 'IJsselkant' van de grote weg is nog altijd niet begaanbaar. Over het hele stuk van de kruising naar IJsselmuiden tot aan 's Heerenbroek staan borden. Soms heb je even de indruk dat er aan de andere kant op sommige stukken niet gewerkt wordt maar je komt al snel weer bedrogen uit.

Vanmorgen kwam ik op de heenweg erachter dat ik het eerste uur vrij was terwijl ik bijtijds vertrokken was. Omdat ik nog niet de op de dijk reed, kon ik dus mijn route nog aanpassen. Ik heb daarom besloten om via Kampen heen te rijden, over de dijk.
In deze richting heb ik de route nog nooit gereden, dus een nieuwe route voor me. De wereld ziet er, 180 graden gedraaid, behoorlijk anders uit.

Af en toe een tochtje meerijden met bijvoorbeeld PlatZwolsch is ook best nuttig. Vanaf de dijk wist ik nu bij Kampen hoe ik op de grote brug moest komen: een wat minder opvallend weggetje wat je er naartoe stuurt.

Toen ik over de grote brug heen was, was het voor mij even gokken hoe ik aan de andere kant weer op de dijk kon komen. Tja, via de brug bij het centrum is een mogelijkheid maar dat moet ook anders kunnen.
Probleem is dat er ook daar flink wat werkverkeer rijdt in verband met de aanleg van de Hanzelijn. Onder aan de helling lag een zandpad naar links, richting een nieuwe wijk die tegen de dijk ligt. Daar wilde ik dus graag naartoe maar liever niet via zo'n zandpad na een nachtje met regen. Ik ben dus doorgereden tot aan de kruising.

Volgend probleem: het was er stervensdruk en dat was al een tijdje zo, te zien aan een redelijk aantal scholieren wat stond te wachten om over te kunnen steken. Van beide kanten kwamen flinke stromen verkeer voor ons langs rijden.

Op een gegeven moment leek het wat rustiger te worden. Maar een werkwagen van (vermoedelijk) de werkzaamheden aan de Hanzelijn gooide roet in het eten.
Een wit kruis op het wegdek bij een kruising zegt de bestuurder schijnbaar weinig want ook al was er geen ruimte om met zijn vrachtwagen aan te sluilten bij het wachtende verkeer zonder de kruising te blokkeren, reed hij toch door om vervolgens pal voor de wachtende jeugd stil te staan. Ik ben toen maar zo brutaal geweest om achter de vrachtwagen te gaan staan en zo dus de helft van de weg over te steken. Vervolgens kon ik met moeite voorzichtig achter de vrachtwagen langs kijken om te zien of ik de oversteek kon voltooien.

Toen dat zo was, heb ik dat gedaan en stuurde naar links. Maar helaas, daar mag je als fietser momenteel dus niet langs. Alleen lag zo'n 50 meter verder een weg naar links naar de wijk waar ik naartoe wilde. Tja, verboden voor fietsers of niet, ik ben er gewoon naartoe gereden.

Door de nieuwe woonwijk heen heb ik gedaan met GPS-navigatie. Alleen schiet het niet echt op als de wegen niet allemaal op de juiste manier ingevoerd zijn. Maar goed, een beetje richtingsgevoel toepassen en je komt er wel doorheen.

Op de weg tussen Kampen en de Zuiderzeestraatweg ben ik niet zo gek veel fietsers tegengekomen. De paar fietsers die ik wel op het smalle fietspad tegengekomen ben, zijn vermoedelijk leerlingen van het Pieter Zand College in Kampen. Tot dusver heb ik de ervaring dat deze leerlingen een net verkeersgedrag vertonen. Zo nu ook. Ze gaan allemaal ruim op tijd achter elkaar fietsen zodra ze een tegenligger zien. Dus mijn rit is verder voorspoedig verlopen.

Vanmiddag ga ik denk ik nog een keer over Kampen om heel dicht in de buurt te komen van het aantal kilometer wat ik vorig jaar in oktober heb gereden voor woon-werk-ritten. Niet helemaal eerlijk, omdat ik nu een omweg maak maar ik wil toch wat meer kilometers maken omdat ik op woensdag niet voor het werk hoef te fietsen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gewoon zondag 2 november meegaan

http://www.ligfiets.net/agenda/evenement.php3?id1=1981

Tochtuitzetter: Henk van der Woerd
Koffie locatie & Startpunt toertocht: Restaurant van der Valk Berkum Zwolle
Vertrektijd: 10.30 uur
Afstand: 68 km
Snelheid: Pauze: Halverwege in Halfweg

WFvN zei

Ik had het afgelopen zondag wel in gedachten en zit er inderdaad over te denken om zondag ook mee te rijden.