vrijdag 15 september 2006

Geblokkeerde fietspaden

Zoals veel vaker stond er vanmorgen bij het tuincentrum tussen Hattemerbroek en Wezep weer een vrachtwagen het fietspad over de volle breedte te blokkeren. Het tuincentrum heeft wel een zéér toepasselijke naam voor de situatie.
Vandaag had ik daar overigens geen last van; ik heb de afgelopen week enorm vaak de rijbaan genomen in Hattemerbroek en Wezep. Als je stevig doorrijdt (40 km/h) is dat niet zo'n probleem. Ik heb afgelopen week in ieder geval geen enkele 'schoolmeester' gezien die met lichten of claxon me probeerde duidelijk te maken dat ze vonden dat ik daar niet thuis hoorde.

Vanmiddag op de terugweg was het bij een ander tuincentrum raak. Als ik Hattemerbroek uitrijd en vervolgens onder de A50 door kom, zit er rechts een tuincentrum. Soms komen daar auto's vandaan die de Zuiderzeestraatweg op willen rijden. Vandaag was het raak. Dwars op het [i]verplichte[/i] fietspad staat een zwarte Ford Ka. Als ik nog niet onder de A50 ben, rijdt er een fietser voor me die door de bestuurster van de Ford Ka wordt opgemerkt. De bestuurster doet echter niets. Ongeveer gelijk komen de andere fietser en ik bij de Ford Ka aan die nog niet de gelegenheid heeft gehad om de Zuiderzeestraatweg op te rijden. Mevrouwtje Ka doet niets; ze gaat niet vooruit, ze gaat niet achteruit, nee, ze blijft met de neus van haar Ka aan de ene kant van het fietspad staan, met de kont aan de andere kant van het fietspad en de rest van het korte stukje Ka op het fietspad zelf. Mevrouw kijkt opzij naar 2 niet zo vrolijke fietsers en haalt de handen van het stuur en steekt ze omhoog om te kennen te geven: "Ja, sorry, wat moet ik dan?"
Mevrouwtje Ka heeft blijkbaar wat verkeerslessen gemist maar mist ook enig inzicht. Dezelfde verkeerslessen lijken bij meer auto/vrachtwagenbestuurders niet te zijn doorgedrongen.
Ze heeft 2 artikelen niet helemaal begrepen:
=========================
Artikel 10
2. Andere bestuurders dan fietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig mogen fietsstroken met doorgetrokken strepen niet gebruiken.

Artikel 14
Bestuurders mogen een kruispunt niet blokkeren
=========================

Ik meende dat er nog een artikel was die hier van toepassing is als het gaat om het blokkeren van fietspad en voetpad, maar die kan ik niet vinden. Uiteraard mag een auto best over een fietspad rijden om deze te kruisen. Maar de boel volledig blokkeren is niet de bedoeling en zéker niet als het nergens voor nodig is. Als het een keer een mega lange vrachtwagen betreft, dan heb ik er niet zo'n probleem mee. Overzicht op de Zuiderzeestraatweg heb je niet als je voor het fietspad blijft staan wachten door rijen bomen langs de Zuiderzeestraatweg. Een chauffeur zal dus wel verder moeten rijden. Met een vrachtwagen ontkom je er dan niet aan dat je het fietspad blokkeert omdat die wagens gewoon lang zijn. Maar met een normale personenauto is dat nergens voor nodig en al helemaal niet met zo'n ingekort koekblikje als een Ford Ka.

Tussen het fietspad en de Zuiderzeestraatweg zelf zit namelijk nog een forse ruimte. De exacte ruimte weet ik niet maar ik weet wel dat een Ford Ka zoals zij heeft, nog een fors eind naar voren kan rijden voordat ze daadwerkelijk bij de haaietanden is. ALS ze dan nog op het fietspad zou staan, zou het hoogstens om het kontje van het ding gaan waarbij dan voldoende ruimte overblijft voor fietsers om er achterlangs te rijden. Verder stond er geen enkele auto achter haar dus had ze ook met goed fatsoen achteruit gekund. Maar nee, mevrouw bleef gewoon staan en deed een beroep op haar zogenaamde 'onmacht'.
Misschien is ze gewend om normaal in een Hummer te rijden waarvan de neus een stuk langer is.

[edit]

Situatie:


Links onderin zijn de 2 viaducten van de A50 te zien die van NoordWest
naar ZuidOost lopen.Vanuit de linker onderhoek loopt de
Zuiderzeestraatweg naar rechtsboven.Tussen de bomen is de kruising
zichtbaar. Rechtsonder zit het witte gebouw; het tuincentrum. Daaronder
zit de parkeerplaats (het lijkt een complete weg te zijn). Als je dan
de kruising ziet van die parkeerplaatsen en de Zuiderzeestraatweg dan
zie je van links naar rechts:

Eerst een dikke witte streep; de 'linkerkant' van de
zuiderzeestraatweg. Daarna de eerste rijstrook, de stippellijn, de 2e
rijstrook. Na die 2e rijstrook zie je weer een wat bredere witte lijn.
Dat zijn de haaietanden. Op de foto lijkt het net alsof het fietspad
strak tegen de rijbanen van de Zuiderzeestraatweg ligt.... maar néé,
dat is niet het geval. Weer iets verder naar rechts zie je weer 2 witte
lijnen die wat dichter bij elkaar zitten. Dát is dus het fietspad.
Zoals je ziet is het fietspad nog niet eens de helft aan breedte als de
afstand tussen de rijbaan en het fietspad.

Verder heb ik ook het artikel teruggevonden over stilstaan op het fietspad:
Paragraaf 9 artikel 23:
1 De bestuurder mag zijn voertuig niet laten stilstaan:
a. op een kruispunt of een overweg;
b. op een fietsstrook of op de rijbaan langs een fietsstrook;

Geen opmerkingen: