dinsdag 27 september 2005

Nieuwe ratel

Gisteren deed zich een nieuwe 'ratel' de kop op. Tijdens het fietsen maakt de fiets een nieuw geluid erbij. Vanmorgen hoorde ik het geluid niet de eerste tijd maar na een tijdje kwam het geluid toch weer. Geen heel luid geluid, dat niet maar wel hoorbaar.

Om de plek te achterhalen heb ik goed geluisterd wat er gebeurde:
  • Ratel gaat in hetzelfde ritme als het trappen. Bij niet netjes rondtrappen hoor ik de ratel bij aanzetten.
  • Schakelen naar verschillende versnellingen maakt niet uit; de ratel blijft aanwezig en de ratel blijft te horen in hetzelfde tempo
  • Langzamer en sneller rijden maakt wel uit voor de ratel; bij hogere snelheid ratelt hij sneller dan bij lagere snelheid
  • Bij stilhouden van de trappers ratelt het geheel niet
  • Bij ronddraaien van de trappers zonder kracht te zetten is de ratel niet te horen

Op basis van bovenstaande waarnemingen denk ik te kunnen zeggen dat de ratel in de achterste ketting zit. De 'teruggaande' ketting zal ergens tegenaan lopen. Misschien moet de ketting wat meer gespannen worden.

Wel vreemd dat ik hem vanmorgen eerst niet hoorde. Ik had de kinderkar erachter waardoor ik toch echt wel kracht moest zetten om vooruit te komen.

Omdat er toch al een andere tik in de achterbrug zit (welke ze zouden nakijken bij de 5000-kilometerbeurt omdat die tik maar heel af-en-toe te horen is), heb ik toch liever dat ze de achterbrug opentrekken om te zien wat het euvel is.

[update]

Vanmiddag op de terugweg heb ik helemaal geen geratel gehoord buiten het normale geratel van de Rohloffnaaf.

Mijn vermoeden is inmiddels dat het mogelijk de remkabel van de parkeerrem is waar de ketting of het wieltje van de kettingspanner tegenaan komt.

Geen opmerkingen: