dinsdag 30 augustus 2005

En wéér raak

Vanmiddag reed ik m'n Versatile de garage uit om naar de stad te gaan. Na nog geen kilometer fietsen begon de Versatile weer wat vreemd gedrag te vertonen, de achterkant lage niet stabiel op de weg. Mijn vermoeden was weer een lekke band. Ik ben omgekeerd en naar huis gereden.

Thuis aangekomen ben ik uitgestapt en zag inderdaad een vrij zachte achterband. Dus binnen- en buitenband van de fiets gehaald. Direct kon ik gebruik maken van de 2 spijkers die ik aan het inventaris van de Versatile heb toegevoegd. Een vlugge inspectie van de binnenband en ik wist genoeg: weer aan de velg-kant een lek. Deze keer iets verder van het ventiel dan gisteren. Het lijkt erop dat 1 spaak voor het lek heeft gezorgd. Hoewel er onbeschadigd velglint (plaklint) om de velg ligt, is de bolling van de spaak op die plek vrij hoog (de spaak zelf steekt overigens niet uit). Voor de zekerheid heb ik een vertrouwde rubberen velglint om het plaklint gelegd.

Omdat ik geen reserve binnenband meer had, moest ik plakken. Ik heb destijds een stel goedkope plakkers gekocht. Zo'n pakketje met veel plakkers voor 2,50 euro in zo'n enorme bak met allerlei gereedschap en andere leuke dingetjes bij een bouwmarkt. Deze plakkers zijn ronduit waardeloos. Ze kleven voor geen meter. Nog voordat ik de band om de velg gelegd had, liet de plakker los. Dus wéér plakken. Deze keer heb ik een plakker geknipt uit zo'n rechthoekig stuk plakker van Simson. Dat kleefde wel goed.

Bij de fietsenmaker heb ik nu 2 binnenbanden gehaald. 1 voor reserve maar ook nog 1 extra omdat ik denk dat de huidige achterbinnenband niet de meest zekere meer is. Er zitten 3 plakkers vlak bij elkaar. 2 plakkers van de snakebite die ik enkele weken geleden had en nu dus weer een plakker.

Ik vind plakken niet erg maar op deze manier ben ik er toch minder blij mee.

maandag 29 augustus 2005

Ik ga fietsen met m'n Versatile en ik neem mee..... (en meer)

Het weer is komende week een stuk beter dan we van de afgelopen weken gewend zijn. Vandaag heb ik flink wat boodschappen gedaan met de Versatile. Daniëlle vindt het heerljik om met water te spelen. Dus een klein opblaasbaar zwembadje voor haar gehaald. Deze past (in lege toestand ;-) ) goed in de Versatile. Daarna door naar Lappenland voor een stel drukknopen. De drukknopen op de Burley D'Lite hebben het na (bijna) een jaar begeven en moeten dus vervangen worden. Vervolgens naar de bouwmarkt om vijverfolie te halen om onder het zwembadje te leggen (het badje komt op het terras te liggen; een beetje extra anti-lek kan geen kwaad). Helaas, heeft de bouwmarkt niet. Dan naar het grote tuinbedrijf. Daar zie ik behalve vijverfolie ook iets anders waar ik niet aan gedacht had: van dat groene kunst'gras'. Niet die stekelige maar dat tapijtachtige spul. Ik vraag om 2 meter van het spul. De rol is bijna op dus krijg ik de laatste halve meter gratis mee.
Bij de Versatile aangekomen wordt het toch even puzzelen. De doos met zwembadje past makkelijk maar neemt wel een beetje ruimte in. Dan heb ik het nog niet gehad over het kunstgras. Na een paar keer opnieuw opvouwen en passen en meten, red ik het om de mat in de Versatile te krijgen. We hebben het hier over 2m bij 2,5m = 5 m² kunstgras. De kap wil net niet helemaal dicht. Met m'n rechterhand kan ik nét bij de gripshift van de Rohloff. Ik leg mijn arm op het kunstgras tijdens het rijden. Niet ideaal maar het lukt toch. Ik ga rijden en stel me in op een lage snelheid van nog geen 25 km/h gezien m'n zitcomfort. Na even rijden kijk ik op m'n teller en zie tot m'n verbazing dat deze toch bijna bij de 30 km/h zit.

Onderweg naar huis hoor ik op een gegeven moment een vrij luide sis achter me. Eerste gedachte: ohjee.... lekke band. Ik voel echter nog niets aan het stuurgedrag. Ik rij door maar na 20 meter wordt de Versatile ineens onbetrouwbaar. De achterkant zwiept heen en weer. Toch een lekke band dus.

Naast de niet-standaard spullen als zwembadje, drukknopen en kunstgras neem ik de nodige dingen mee in m'n Versatile:
  • Binnenband
  • Buitenband
  • Plaksetje
  • Fietspomp (Sigma LambdaJet)
  • en nog wat meer zut

Na vandaag heb ik daar iets nieuws aan toegevoegd. Wat?

Laat ik eerst terug gaan naar de lekke band.

Het weer is verder goed, dus neem de tijd. Ik zet de Versatile op de stoep en ga bij het achterwiel zitten. Ik til de achterkant op en zet m'n voet onder de achterkant als 'krik'. Direct wordt duidelijk dat een parkeerrem op het voorwiel ook wel prettig kan zijn. Ik kan de fiets niet mooi stabiel op z'n plek houden terwijl ik de fiets op m'n voet balanceer; de voorwielen bieden geen weerstand waardoor de fiets naar voren en achteren rolt. Wat neem ik dus extra mee?

Het stelt geen fluit voor maar het is een doodordinaire spijker, eventueel 2. Waarvoor? om in de remhendels te steken om de voorremmen te blokkeren.

Ik heb het deze keer opgelost met m'n multitool. De schroevendraaier ervan heb ik in de rechter remhendel gestoken. Werkt ook. Toch geef ik de voorkeur aan een spijker of ander langer en dunner voorwerp.

Na even knutselen heb ik de achterband (binnen en buiten) vervangen. Het lek heb ik direct opgezocht. De Monte Carlo's hebben me niet in de steek gelaten deze keer. Het lek zit bij het ventiel. Het ventiel zit in een vierkant stuk rubber wat weer aan de band lijkt geplakt. Op de grens van dat vierkante rubber naar de band zelf zit een behoorlijk gat. Band afgeschreven.

Kilometerstand: 1067; aantal keren lekke band: 2. Dat gaat niet goed. Met veel mazzel heb ik in 20000 kilometer zo'n 5 lekke banden gehad voordat ik de Versatile had.

Verder heb ik vandaag naast de standaard claxon nog een extra Vellemantoeter ingebouwd. Hiervoor heb ik een gat van 1cm in de neus geboord, ongeveer 4cm voor de originele toeter. In het proces (waarbij ik flink met kabels aan het rotzooien ben geweest, is blijkbaar een draad van de verlichting gebroken. Direct bij de printplaat die ik zelf gesoldeerd heb achter in de Luxeons. Dat wordt dus opnieuw solderen. Niet veel verk gelukkig maar het moet wel gebeuren. Deze keer zet ik de draad ook nog eens met een tiewrap vast aan de printplaat om dienst te doen als trekontlasting.

Goed, het was me het dagje wel.

vrijdag 26 augustus 2005

Publiek

De afgelopen dagen ben ik enkele keren de stad in geweest met de Versatile. Keer op keer trekt het apparaat veel aandacht (ik moet toch een bedrijf zien te vinden waarvoor ik reclame kan gaan rijden). Vragen als 'wat kost dat?/Zal wel duur zijn he?', 'hoe hard rijd je nou met dat ding?', 'Heb je die zelf gemaakt of is die gewoon in de handel?' komen keer op keer op me af. Kinderen vergapen zich op de 'raketknoppen' op de stuurknuppels. Een vrouw merkte op dat je wel veel aandacht krijgt met zo'n fiets en of ik dat wel leuk vond. Ik heb maar geantwoord met 'Ik vind het héééérlijk'

Met een Versatile krijg je dus (ongevraagd) inderdaad veel aandacht. Tja, dat valt te verwachten. Met een Alleweder is de hoeveelheid aandacht al groot dus zal dat met een nog flitsender ogende Versatile met openslaande kap en strak interieur (welke ook nog eens is uitgebreid met accu-indciator e.d.).

Gelukkig kan ik mensen elke keer meedelen dat de fiets geweldig rijdt. Mensen kijken ervan op dat je met normale inspanning al snel 10 km/h harder rijdt dan met een normale fiets. Vandaag keek een man ook met grote ogen toen ik vermeldde dat ik doorgaans 30-35 km/h rijd met normale inspanning. Hij vertelde dat hij toch stevig door moest trappen om dat te bereiken (en dan te bedenken dat er nog veel snellere fietsen zijn zoals de Quest en WAW).

Duidelijk is dat je met de Versatile altijd aanspraak hebt.

donderdag 25 augustus 2005

Twenseweg

Gisteren ben ik weer naar Lemelerveld gefietst om mijn laptop aan te bieden ter reparatie (grumbl.... aansluiting van de firewirepoort is kapot alsmede die van de digitale videocamera en 1 van de stekkers van het snoer wat tussen laptop en camera zat; 1 defecte aansluiting heeft 2 andere aansluitingen meegenomen)

Vorige keer had ik onderweg had ik een andere route gezien naar Lemelerveld. Deze route had ik nog niet gereden. Een medeligger wist mij te vertellen dat die route niet echt beter/sneller te noemen was dan de route langs de grote wegen.
Maar omdat het weer goed was en het eerste stuk (wat ik kon zien) er fraai uitzag, ben ik heengaande die route maar eens gaan rijden. Het begon mooi, erg smal maar breed genoeg fietspad voor de Versatile. Het wegdek bestond uit van die grote betonplaten. Dat rijdt goed. Rechts van mij een rietkraag met daarachter een kanaal oid. Regelmatig vliegen libelles op van het fietspad waarop ze zaten te zonnebaden (?). Af en toe schiet een vogel door de rietkraag heen. Rust; geen auto's of andere herriemakende voertuigen. Zonnetje op m'n bol, wat wil je nog meer.

De rust is snel voorbij zodra ik aan het einde van het betonpad kom. Ik moet een klinkerweg op. Dit rijdt niet echt prettig. De stenen zijn enorm ruw en liggen ook niet geheel vlak meer. Ik hoopte dat het niet lang zou duren. Maar helaas, ik heb kilometers van dit soort weg achter elkaar gehad. Het grootste deel betrof de Twenseweg. Uiteindelijk kom ik op een bekend stukje terecht op een kilometer of 2 van Lemelerveld. Ik draai daar het bekende fietspad op en kan weer lekker doorrijden. De Twentseweg laat meer dan 25 km/h niet toe om nog enigszins prettig te fietsen. Dat doe ik dus niet weer.

Wel heb ik de Versatile nu goed kunnen testen op rammels e.d.
De grote rammel van de voorste ketting is echt weg. Ik heb die niet meer gehoord. Het enige wat ik af-en-toe nog hoor is de achterste ketting die in de aluminium achterbrug tikt.

zondag 21 augustus 2005

Wijzigingen aan de Versatile (algemeen)

De Versatile (algemeen) is nog een vrij jonge fiets. Gisteren is het 22e exemplaar afgeleverd. Deze fiets is gespoten in zilvergrijs metalic.

Flevobike en Tempelman zijn aan de slag geweest met één en ander. Goede zaak want hoewel de Versatile een mooi stuk techniek is, vallen er nog wel wat dingen te verbeteren.

Omdat ze bij mijn Versatile (met afwijkende tanwielkeuze) tegen een probleem aanliepen in de achterbrug, is vanbinnen iets gewijzigd. Waar bij mijn Versatile nog een kettingspanner met derailleurwieltje zit, heeft Versatile 22 een kettinspanner met nylon geleider waarover de ketting glijdt. Bij mijn achterbrug is 1 schroef weggelaten om ruimte te creëren voor de ketting. Met de nieuwe kettingspanner is dat niet meer nodig. Ik heb begrepen dat vanaf Versatile 22 ook de standaard tandwielen gewijzigd zijn. In mijn Versatile (en alle modellen daarvoor) zit een 32 tands blad rondom de Rohloffnaaf. Vanaf model 22 is dit een 29 tands blad (wat een lichter verzet oplevert waardoor je sneller in de 'stille' versnellingen kan rijden). Wat er standaard voor andere tandwieltjes gemonteerd worden, weet ik niet. Het voorblad zal nog 42 zijn maar het één tussenblad en achterblad waren standaard 16 en 16, ik heb 17 en 18.

Het regenprobleem is Flevobike ook mee aan de slag geweest. Ze hebben een flap over de rits gemaakt welke direct inregenen zal tegengaan. Of het ook afdoende is tegen water óp het zeiltje moet nog blijken. Ik heb de indruk dat de stof wat rekt als het vochtig wordt waardoor het wat gaat hangen. Hierdoor komt de rits in het laagste punt te zitten. Laat water nou ook naar het laagste punt toestromen.... Ik ben benieuwd. Ik denk wel dat het een verbetering zal zijn tegen middelmatige regen. Lichte regen was geen probleem maar middelmatige regen was al vrij vlot teveel waarna water naarbinnen kwam stromen. Wellicht dat dat nu beter is. Tegen harde regen is de aanpassing denk ik niet opgewassen. Nu heb ik wel pech gehad dat ik in 2 weken tijd 3x hevige regenval op m'n dak heb gehad. Mijn kijk op het standaard zeiltje is wellicht een beetje vertroebeld want zo vaak gebeurt het niet dat je zoveel regenval kort na elkaar hebt.

Het 12V achterlicht van B&M is bij enkele Versatiles doorgebrand. Bij Versaile 22 is nu ook een Spanninga gemonteerd. Welliswaar iets groter en wat hoekiger van vorm maar wel is de bedrading netjes weggewerkt; deze steekt nu niet meer onder de tilbeugel uit. Ook de verdikking aan de kabel van de tilbeugel valt binnen de behuizing en is dus niet meer zichtbaar. Dit vind ik wat netter afgewerkt dan dat die 2 dingen in het zicht lagen. Bovendien is de kans op beschadigen van de bedrading voor het achterlicht groter als ze in het zicht zitten. Ik vind het een verbetering.

Mijn Versatile heeft helaas een kleine beschadiging aan de lak bij de tilbeugel. Zodra de tilbeugel opgetild wordt en je deze wat naar links of rechts beweegt, schuurt deze tegen de lak. Bij mijn Versatile is op het raakpunt de blanke lak van de kleurlak geschuurd. Ik heb (op aanraden van Tempelman) een stuk zwart tape op die plekken geplakt. Bij Versatile 22 is dat door Tempelman al aangebracht.

Flevobike en Tempelman: keep up the good work.

Deze fraaie zilvergrijze Versatile is van Kees van Hage. Hij heeft mij de foto's gegeven, waarvoor hartelijk dank.

Wat ze zeggen (1)

Gisteren ben ik met de Versatile met daarachter de Cyclone een boodschap gaan doen in de Stad. Op een gegeven moment parkeer ik mijn fiets, ga ergens een winkel in en kom later bij m'n fiets terug.
Terwijl ik de boodschappen in de Cyclone druk, komt er een ouder stel aanlopen. De man kijkt naar m'n fiets en vraagt hoe ik erin kan komen. Ik antwoord hem dat het deksel omhoog klapt. Hij kijkt er nog eens goed naar en zegt met bewondering op z'n gezicht: "Het is een guitig ding"

maandag 15 augustus 2005

Afblijven! en boodschappen

Vanmiddag ben ik de stad in gegaan om wat spullen te kopen. Op een gegeven moment ben ik bij een zaak geweest met allerhande spul voor de scheepvaart. Ik parkeerde m'n fiets bij de gevel, zette het alarm aan en ging naar binnen. De man van de winkel complimenteerde me met m'n mooie fiets.
Ik snuffelde rond om te zoeken naar datgene wat ik nodig had. Op een gegeven moment had ik waarvoor ik gekomen was. Ik ben bezig met afrekenen, hoor ik ineens een alarm loeien. Een snelle analyse van het geluid en ik wist dat het om mijn Versatile ging. De winkel heeft enorm veel en brede ramen. Ik had zicht op m'n Versatile die 3 meter verderop stond aan de andere kant van de gevel. Bij de fiets stonden flink wat mensen het 'ding' te bekijken. Iemand zal wel iets te nieuwsgierig z'n hoofd naar binnen gestoken hebben. Dat zal hij de volgende keer wel laten gok ik zo.

Later deze dag zijn we op bezoek geweest bij mijn ouders. Op de terugweg naar huis hebben we boodschappen gedaan. De winkelwagen was niet stampesvol maar was toch leuk gevuld.
Bij het inladen van de Versatile blijkt dat het opklapbare stoeltje, wat de beschikbare bagageruimte beter bereikbaar maakt, een verradelijk ding is. Je moet enorm goed opletten dat je niet te hoog doorstapelt want dan kan de stoel niet meer omlaag of je plet de boodschappen met de stoel.
Maar met groot gemak ging er een flinke vracht in.

donderdag 11 augustus 2005

Herrie opgelost, oorzaak gevonden

Vanmorgen ben ik met de Versatile naar Dronten vertrokken om ligfietsshop Tempelman naar m'n Versatile te laten kijken. Ik inspecteer de banden spanning en voel nog een keer aan het rechter voorwiel. Deze liep onlangs wat aan. De rem was nogal strak afgesteld en zou binnen afzienbare tijd beter gaan lopen. Dat was niet helemaal het geval dus zelf wat losser gesteld een tijdje geleden. Vandaag liep hij echter weer aan. Terwijl ik naar de 'achterkant' van m'n wiel keek viel me op dat de binnenste spaken wat gebogen waren bij de flens. Mijn gedachte was: "Goh, lichtelijk naar binnen gebogen om wat ruimte te creëren voor de koppen van de schroeven op die plek". Later deze dag zal blijken dat deze gedachte (los van niet al te slim nu ik er nog eens over nadenk) absoluut niet de juiste is.

De heenrit ging niet echt vlot; een gemiddelde snelheid van 25,2 km/h. Dit kwam door flinke tegenwind (overigens wel met zeker 28 km/h tegen de wind ingereden) maar ook doordat ik in Kampen wat moest zoeken naar de route. De bekende route kon ik niet nemen wegens kermis.
Vlak bij de plaats van bestemming is het fietspad afgesloten wegens 'herstructurering van het fietspad' ofzo. Ik wist dit vantevoren want de vorige keer dat ik er geweest ben, stonden er al borden die ervoor waarschuwden. Ik heb het zekere voor het onzekere genomen. Ik heb m'n fiets op het asfalt voor auto's gezet; het was even vrij rustig. De teller heb ik getracht op 40 te zetten. Dat valt vies tegen tegen een brug op maar het is gelukt. Afgelopen week had ik wat vragen bij het gebruik van een hartslagmeter; m'n maximum hartslag zou ik eigenlijk eens moeten bepalen. Ik denk dat ik tijdens dat korte ritje aardig in de buurt kwam. Gelukkig hoefde ik maar even op de autostrook te rijden (waar 80 is toegestaan overigens!). Tijdens dat korte ritje op de autostrook was me duidelijk dat er toch enigszins of misschien zelfs goed te fietsen was op het fietspad omdat ik een andere fietser zat. (Teruggaande heb ik dan ook het fietspad geprobeerd.)

In Dronten aangekomen hoefde ik het verhaal niet uit te leggen. Zo blijkt maar weer hoe handig internet kan zijn. Ook nu kan internet weer nuttig zijn. M'n ervaringen zal ik uiteraard weer met de lezers van deze weblog delen.

Bij Tempelman werd door 2 personen gezocht naar de plek waar de schroef vandaan kon komen. Niet gevonden. Toen werden de bodemplaten losgeschroefd om de boel vanbinnen te bekijken. Niets... Er kon geen oorzaak gevonden worden.
Ik rijd al wel een tijdje rond met iets teveel rammel wat soms onder de fiets vandaan komt. Ik weet dat de ketting in de achterste kettingkast soms de behuizing raakt. Dat komt door het grotere 18 tands wiel wat ik heb laten monteren. Maar die hoor ik maar weinig. De rammel leek ergens anders weg te komen. Mijn vermoeden was de grote bodemplaat; daar loopt de ketting vlak overheen. Op die bodemplaat zit klittenband geplakt zodat de ketting niet rechtstreeks tegen het metaal tikt. Toch klonk de rammel nogal metaalachtig.
Gisteren was mijn eerste vermoeden dat de bodemplaat losgetrilt was. Dat bleek dus niet zo te zijn. De volgende gedachte was dat de ketting flink aan het trillen/resoneren was gegaan waardoor de herrie ontstond.
Om in ieder geval de rammel weg te krijgen heb ik een ritje gemaakt zonder de bodemplaten. Zou de herrie weg zijn, dan was de oorzaak van de rammel gevonden. Echter nog voordat ik van de stoep afgereden was, deed de rammel zich alweer de kop op. Deze rammel kon nu snel gevonden worden.
Ik hoop dat Flevobike meeleest zodat ze ook direct op de hoogte zijn:
Ik heb dus in m'n Versatile een afwijkende combinatie tandwielen. Daardoor ontstond dus een probleem in de achterbrug welke bij mij is opgelost door 1 schroef weg te vijlen. Bij de volgende Versatile hebben ze het meteen op een andere manier opgelost. Maar door mijn afwijkende combinatie is er meer aan de hand. Ook de voorste ketting heeft gevolgen van de tandwielen. Er moest bij mijn fiets gekozen worden tussen een iets te strakke of een net iets te losse ketting. De ketting te strak gaf duideljik teveel weerstand tijdens het trappen dus is voor iets te lost gekozen. In de paar honderd kilometer die ik gefietst heb, zal de ketting vast iets opgerekt zijn waardoor de ketting nog iets losser is gekomen. De teruggaande ketting rammelde nu soms tegen de aluminium verstevigingsplaat tussen de wielen in. Als je de fiets van onderaf bekijkt, kom je het volgende tegen: eerst een vlakke plaat, dan de stuur- en reminrichting, dan een gebogen aluminium plaat, dan de aandrijving. De genoemde aluminium plaat, daar tikte de ketting tegenaan. Een stukje klittenband op de plek waar de ketting soms tegen de plaat tikte, is wat klittenband gelijmd. Rammel opgelost.
Roland had als idee om het probleem in de toekomst te voorkomen door een 'deuk' in de verstevigingsplaat te maken zodat de ketting daar een beetje meer ruimte heeft. Ideetje voor Flevobike dus.

Ik ging er even vanuit dat dat de oorzaak is geweest, dat ik de ketting gewoon precies aan het resoneren heb gekregen met veel herrie als gevolg.

Echter....

Ik had nog 2 dingen op m'n lijstje staan: ballonbanden proberen én de rechter voorrem die lichtelijk aanliep.
Ik heb eerst een stel andere banden geprobeerd op de fiets. Eerst heb ik een stel opgeblazen Big Apples bij m'n wielkast gehouden (dank je wel Theo van Goor; het was 1 van jouw voorwielen). Dat ging niet zo best omdat m'n eigen wiel in de weg zat. Dus ik haal mijn eigen wiel eraf om zo het wiel met Big Apple dichter bij de wielkast te brengen. Past overduidelijk niet. Maar ineens zie ik iets: er mist een schroef bij de ankerplaat van het rechter voorwiel. En daar hebben we de boosdoener van gisteren.
De schroef van de ankerplaat is blijkbaar losgeraakt (die zit bij meerdere soorten velomobielen gemonteerd; op m'n Alleweder had ik iets vergelijkbaars). Daarbij is deze dus wat verder naar buiten gedraaid om vervolgens tegen de spaken aan te komen. De spaken hebben vervolgens flink langs die schroefkop lopen rammen met de herrie van gisteren als gevolg. De spaken zijn daarbij dus kromgebogen en de schroef is daarmee verder losgeraakt. De schroef is helemaal losgeraakt om vervolgens met een luide knal in m'n wielkast te schieten en vervolgens over het wegdek schuin naar voren weg te knallen. De rest van het verhaal is jullie bekend (zie bericht van gisteren). Het viel me al op dat de kop van de gevonden schroef nogal vreemde deuken vertoonde. Eerste gedachte was gisteren dat het niet mijn schroef betrof maar een schroef waar al flink wat auto's overheen gereden waren. Alleen was de schroefdraad daar nog te netjes voor. Maar die deukjes in de kop komen dus gewoon door de spaken.

De oplossing was eerst het gat weer met een tapje bewerken zodat de lichtelijk beschadigde schroefdraad aan het uiteinde van het gat weer in orde te maken. Vervolgens schroef erin draaien, deze keer met locktight (dat gaat nu met alle Versatiles gebeuren). De schroef aan de andere kant is voor de zekerheid ook losgehaald en met locktight weer vastgedraaid.
Het wiel met de beschadigde spaken heeft nieuwe spaken gekregen.

Problemen opgelost: Mooi werk Roland en Gerrit!

Wat ook aan het licht kwam toen de Versatile op z'n kant lag, was dat 1 van de 2 veerpoten een schroef miste. In het uiteinde van de veerpoten (ook achter) zit een schroef waarmee je de voorspanning kan instellen. Die miste bij 1 veerpoot. Ik meen bij de linker. Nieuwe schroef erin en ook daar weer klaar mee. Ik had het overigens niet opgemerkt dat die miste. Ik weet ook niet of die schroef vanaf het begin er niet in heeft gezeten of dat ik die ooit een keer verloren heb.

Ergens gedurende de tijd dat ik bij Tempelman was, kwam een man binnen die mij direct herkende aan mijn fiets. Na kennismaking bleek dat ik het genoegen had Kees van Hage eens IRL te spreken. Ik heb al diverse mailtjes met hem gewisseld over de Versatile. Hij krijgt de Versatile na de mijne.
Verder heeft Hans van Schoot mij zijn 'herrieclaxon' laten horen. Hij heeft een Versatileclaxon in de neus waar hij nog een andere claxon bij heeft geplaatst. Deze 2 verschillen van toonhoogte. Gezamenlijk produceren ze een zeer irritant en indringend geluid wat je wel móet horen. Ik kan inmiddels niet anders zeggen dan dat hij niet overdreven heeft. De 2e claxon kwam me bekend voor: het is dezelfde als ik in m'n oude Alleweder had gemonteerd. Het is een goedkoop (4,5 euro) geval welke weinig energie vreet. Ik zit erover te denken om ook nog zo'n ding te monteren in m'n Versatile.

Terug naar de banden: Ik heb nog een ballonband van Continental geprobeerd (welke standaard op de Hase Kettwiesels zitten) maar die liep nét aan aan de voorkant. Het wiel een beetje naar achteren doen in de wielkast leverde aanlopen op aan zowel voorkant als achterkant. Dus helaas geen ballonbandjes voor mij. Tenminste niet ballonbandjes die ik wil. Naja, dan gewoon verder rijden met Monte Carlo's. 1 van de redenen om ballonbandjes te nemen was om de eerder genoemde rammel weg te nemen. In plaats van ballonbandjes is dat nu dus een stukje klittenband geworden.

Eenmaal klaar bij Tempelman ben ik nog even naar Velomobiel.nl gegaan om een klem te halen voor een fietspomp. Toen ik daar was heb ik een nieuwe Questrijder ontmoet. Z'n naam ben ik vergeten. Maar Ymte vertelde hem dat ik ook uit Zwolle kwam. De man en ik zijn nagenoeg gelijk vertrokken. Vrij vlot reed ik hem achterop (nee, niet aangereden) en zijn we samen naar Zwolle gereden.

Zwolle is dus een Questrijder rijker. Het gaat goed met het aantal velomobielen in Zwolle.

woensdag 10 augustus 2005

Herrie

Ik reed vanmiddag met een vaartje van 30 km/h over straatklinkers. Ineens begint de Versatile enorme herrie te produceren. Direct heb ik vaart geminderd. Hoe en wat verder is me niet helemaal duidelijk maar ik heb dit voor de geest:
Het vaartminderen had niet direct effect; het trillen van een onderdeel werd erger. Ik meen vervolgens een harde tik te hebben gehoord alsof iets met veel geweld losschoot. Terwijl ik tot stilstand kwam meen ik dat ik wat over straat zag rollen; een blik in m'n achteruitkijkspiegel toen ik nog een meter of 2 doorreed en ik zag een schroef op het wegdek liggen.

Ik heb nu 2x het woord 'meen' gebruikt. Ik ben daar dus niet geheel zeker van.
Wel duidelijk is dat:
  • de herrie leek op trillend plaatwerk
  • ik een schroef gevonden heb welke afkomstig zou kunnen zijn van de Versatile

Ik heb de Versatile geïnspecteerd. Mijn eerste gedachte was dat de schroef afkomstig zou zijn van 1 van de bodemplaten die met zo'n soort schroef vastzitten. Echter na de hele rand van beide platen gecontroleerd te hebben, bleek daar geen schroef te missen. Deze schroeven worden ook gebruikt bij de platen waar de trapas in gemonteerd zit. Dus ook daar alle plekken gecontroleerd waar een schroef hoort te zitten. Wederom geen missende schroef.

Dan de bodemplaat onder de stuur/reminrichting. Daar zitten andere, kleinere schroeven maar ook daar mist niets. De veerpoten zitten ook gemonteerd met kleinere schroeven maar ook daar kan ik geen missende schroef ontdekken.

Wat is hier aan de hand? Ik kan een paar dingen verzinnen:

  1. De gevonden schroef is niet van de Versatile maar lag daar al. De herrie is gekomen door de ketting die tegen de kettingkast of tegen de bodemplaat sloeg.
  2. De gevonden schroef is wel van de Versatile maar komt van een plek die ik niet kan zien/niet heb gevonden

Ik heb de bouw van de Versatile met aandacht gevolgd. Ik weet niet alles van de Versatile maar ik kan me zo niet bedenken waar de schroef vandaan moet komen los van bovengenoemde plekken. Ik denk dat ik voor de zekerheid toch maar met de fiets terug ga om hem te laten inspecteren.

dinsdag 9 augustus 2005

Eerste bevindingen met de laatste aanpassingen aan het dekje

Vanmiddag een ritje gemaakt naar de stad met de Versatile. De uitgeknipte stukken in het dekje zitten op de juiste plek. De spiegels kan ik volledig zien en m'n pet sluit met de klep meer aan bij de rand van het dekje. M'n pet kan ik nu wat schuiner omlaag houden tijdens het fietsen. Nu nog afwachten hoe het bevalt met regen.

maandag 8 augustus 2005

Dekje nog een keer lichtelijk aangepast

Ik heb het dekje vandaag lichtelijk aangepast.

Vandaag heb ik dus gefietst met wat meer wind van voren.
De rand van het dekje is aan de voorkant vrij hoog. Verder geen probleem als het gaat om zicht want ik kijk er mooi overheen. Echter is er wel een ander probleem: m'n pet. De klep van m'n pet staat bol en komt met de zijkanten op de rand van het dekje. Op zich ook geen punt totdat je teveel wind van voren krijgt. Ik kan de klep namelijk niet lager krijgen. De klep wees niet genoeg omlaag waardoor de wind eronder kon komen. Ik voelde vandaag m'n pet al lichtelijk omhoog schuiven bij m'n voorhoofd. Tijd voor actie dus. Ik had het sowiezo al in gedachten om het dekje wat aan te passen omdat ik de spiegels ook niet helemaal goed kan zien als ik diep wegduik in de fiets (in verband met veel regen bijvoorbeeld). Ook was de spleet tussen pet en dekje vrij groot waardoor redelijk wat water binnen kon spetteren op 'n bril.

Wat heb ik gedaan? 3 vliegen in 1 klap pakken: gewoon 2 'kuiltjes' in de rand van het dekje geknipt. Laat de plek waar m'n pet het dekje raakt nou redelijk op dezelfde plek zijn als waar ik m'n spiegels zie. Dus door daar het dekje wat uit te knippen kan ik zowel m'n pet dichter bij de rand van het dekje krijgen en daarmee de spleet verkleinen, m'n klep wat schuiner omlaag drukken én de spiegels beter zien.

De kans bestond echter wel dat door die 'kuilen' het bovenste dekje niet meer voldoende zou afsluiten. Voordat ik de schaar in het dekje zou zetten, wilde ik wel eerst wat zekerheid hebben. Ik heb daarom (groen) plakband boven aan de rand van het dekje geplakt en nog een 2e strook daaronder. Toen heb ik het afdekkapje op het dekje gedrukt en met een watervaste stift op het plakeband gemarkeerd om te zien hoeveel overlap ik had tussen de rand van het dekje en het kapje. Dit bleek meer dan genoeg. Dus op datzelfde plakband de kuiltjes afgetekend, uitgeknipt en vervolgens de randen weer netjes afgewerkt.

Uiteraard heb ik het plakband wel weer verwijderd.
Nu maar hopen dat ik geen hele sloten water via die kuiltjes naar binnen krijg.

Laptop weggebracht

M'n laptop heeft wat kuren en moet nagekeken worden. Na een stukje slechte service van Maxdata (de laptop zou thuis opgehaald worden maar daarvoor moest ik wel tussen 8.00 en 18.00 thuis blijven omdat ze niet wisten hoe laat ze zouden komen; ik ben thuisgebleven maar niemand is komen opdagen) heb ik de laptop bij de leverancier gebracht zodat ik nog een dag voor janl*l thuis zou blijven. Liever lekker 2x een retourtje fietsen om m'n laptop te halen en te brengen dan weer 2 dagen aan huis gebonden te zijn.

De leverancier zit in Lemelerveld. Ik heb de laptop in de Versatile weggedrukt (ruimte zat) en ben op weg gegaan. Het fietspad is grotendeels redelijk slingerig maar toch heb ik er op de heenweg een 30,3 km/h gemiddeld uit weten te persen over een afstand van 26,2 km.
Teruggaande ben ik iets langzamer gegaan; ik had duidelijk wind tegen. Thuis aangekomen had ik een gemiddelde van 29,5 km/h over de hele rit. Ik ben binnen 2 uur na vertrek van huis weer thuis aangekomen. Rijtijd: 1 uur en 46 minuten.
Ik heb met hartslagmeter gereden. Vreemdgenoeg heb ik veelal 165 en hoger gereden. Ook flink vaak 170. Hoe het hartslagverhaal nou precies in elkaar zit, is me nog niet duidelijk maar ik meen te begrijpen dat ik met die hartslag bezig zou zijn met verzuren. Na 1 uur en 3 kwartier trappen kan ik niet zeggen dat m'n benen verzuurd aanvoelen.

Ik heb wel flink gezweten. Ook m'n handen. Maar duidelijk is dat het handvat wat in de Versatile aan de Rohloffgripshift gemonteerd is mag met recht een gripshift genoemd worden. Het probleem wat velen kennen: "natte handen en gripshift gaan niet samen" is niet van toepassing op de Versatile. Het schakelen blijft goed verlopen. Geen last van glibberigheid.

zondag 7 augustus 2005

Kijken en zien

Vanavond zijn we wezen eten bij m'n ouders. Toen we vanavond terug reden naar huis is maar weer eens gebleken hoe goed mensen kijken.

Het was donker, we reden op het fietspad. Uiteraard had ik mijn verlichting branden. In de dimstand van 1,5W dus niet zo gek veel licht maar meer dan genoeg om gezien te worden. Ik nader een afslag naar rechts; dat is een fietspad over een fietsbrug. Op de hoek het dichtst bij mij staan een man en een vrouw. Tijdig geef ik richting aan naar rechts. Zodra ik bij ze ben stuur ik langs ze heen waarna de vrouw van het stel opzij springt. M'n vrouw rijdt achter mij en zegt nog even tegen de geschrokken vrouw: "Hij had z'n richtingaanwijzers aan hoor!" Het stel reageert met: "Oh, niet gezien"

Thuis aangekomen (honderd meter verderop) bekijken we maar eens de zichtbaarheid van m'n richtingaanwijzers. Die zijn goed te zien, ook vanuit de positie van waaruit het stel keek. Zelfs m'n rechterachter richtingaanwijzer hadden ze kunnen zien.

Volgens mij zouden ze een vrachtwagen die recht op ze afstuift nog over het hoofd zien als ik er met m'n Versatile naast rijd.

Mensen kijken wel maar nemen niet waar; dat gebeurt wel zó enorm vaak....

zaterdag 6 augustus 2005

Meer knutselen

Vandaag heb ik het electronicaproject van Versatile006 afgerond. Deze heeft dezelfde elektronica gekregen als mijn Versatile021. Alleen heb ik een kleine toevoeging gedaan bij Versatile006: een extra aansluiting op het linker kastje. Die aansluiting levert 20mA. Een LED aan 2 meter snoer kan daar ingeprikt worden. Marrianne wilde een witte LED. Deze LED kan gebruikt worden in geval van pech-onderweg bijvoorbeeld. De LED kan dan gebruikt worden om één en ander bij te lichten. Verder heeft de 12V sigarettenaanstekeraansluiting een elegant klepje.
De LED zit in een mooie behuizing en staat op een pootje met kogelscharniertje. Een voetje met daaronder klittenband geeft de mogelijkheid om het LEDje op verschillende plekken in de Versatile te 'plakken' (daar waar de andere versie van het klittenband zit uiteraard)

Ik heb bij m'n eigen Versatile de doos er weer uit de fiets gehaald en ook zo'n LED-aansluiting gegeven; wat zeg ik.... twee, en een sigarettenaanstekeraansluiting met klepje.
Ik heb voor mezelf 2 LEDs met snoer. een witte en een rode. Deze zouden eventueel van pas kunnen komen bij dramatische verlichtingsproblemen. Ik verwacht het niet; LEDs hebben een flink lange levensduur en ik heb een extra schakelaar ingebouwd welke de eventueel defecte Luxeon kan kortsluiten om toch weer licht te hebben.

vrijdag 5 augustus 2005

4 vingers

Nee, het is niet iets lugubers dat ik vandaag 4 vingers ben verloren ofzo.

Ik reed vandaag weer eens naar de elektronicahandel alsof ik dat de afgleopen weken nog niet vaak genoeg heb gedaan.

Ik moet op een gegeven moment wachten bij verkeerslichten. Zodra die voor 'mij' op groen springt, begin ik weer met trappen. Ik doe het rustig aan met optrekken hoewel ik toch weer eens veel vlotter weg ben dan andere fietsers. Op een gegeven moment voegt het fietspad zich weer bij de rijstrook voor auto's waarbij het fietspad overgaat in een fietsstrook. Ik kachel lekker door met een vaartje van 35 km/h. Achter mij hoor ik een auto aankomen. De auto klinkt niet echt gezond. Is het de V-snaar die zo piept? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik de auto hoor naderen en zodra hij met de neus naast mij rijdt, blijft hij even hard rijden als ik. Ik kachel gewoon door. Na een seconde of 15 hoor ik ineens een claxon. Ik kijk opzij en zie de bestuurder met een gecombineerde grijns/glimlach op z'n gezicht naar me kijken. Hij steekt z'n hand omhoog met 4 vingers gestrekt, z'n duim weggeklapt achter z'n hand. Ik hoor hem in gedachten zeggen: "Je rijdt wel veertig man!"

Ik lach terug en steek m'n duim op. De bestuurder trapt het gas in en rijdt met 50 km/h verder.

Ligt het nou aan de snelheidsmeter van auto's of aan die van mijn fiets. Automobilisten weten altijd een hogere snelheid te noemen dan mijn eigen fietscomputer aangeeft. De nauwkeurigheid van m'n fietscomputer vertrouw ik ook wel. Ik heb met meerdere fietsen dezelfde route vaker afgelegd. Op een afstand van 11,5 km is het verschil in afstand wat ze aangeven veelal minder dan 50 meter verschil. Zou het dan toch géén fabeltje zijn dat snelheidsmeters van auto's te laag zijn afgesteld?

woensdag 3 augustus 2005

Vergelijkende test van verlichting

Afgelopen nacht ben ik in de weer geweest met het vergelijken van de originele Sigma Mirage 5W 12V halogeenlampen en de 3W Luxeon LED-lampen.

Het verslag valt hier te lezen.

Ik heb de indruk dat 2 Luxeons in een stand met een totaal opgenomen vermogen van 2,7W meer licht geven dan 1 Sigma Mirage welke 5W opneemt.

Ook bij gebruik van 2 Luxeons wanneer ze een opgenomen vermogen van 8,2W hebben, geven ze meer licht dan 2 Mirages die dan samen 10W vragen.

Ik heb een animated GIF (900 kB) gemaakt waarbij 7 foto's voorbij komen. Elke foto wordt 1 seconde getoond.

De foto's zijn achtereenvolgend:
Testfoto met flits
Luxeons op 2,7W
Linker Mirage op 5W
Rechter Mirage op 5W
Luxeons op 5,6W
Luxeons op 8,2W
Beide Mirages met in totaal 10W