zaterdag 8 september 2007

Nog meer over de vreemde situatie op de Zuiderzeestraatweg

Steun de vele fietsers: Stem op dit gevaarlijke punt op het meldpunt van de fietsersbond!

De vreemde situatie op de Zuiderzeestraatweg heeft te maken met de aanleg van de nieuwe Hanzelijn:

Er staat een filmpje online van de situatie
Dit is op een normale fiets waarbij je een beetje meer idee hebt hoe 'leuk' deze knik is (niet mijn filmpje overigens dit filmpje is van http://www.stefanuzz.nl).

Maar het heeft dus te maken met de Hanzelijn voor zover ik begrepen heb:

http://www.hanzelijn-hattem.nl/nieuws/23

Het fietspad langs de Zuiderzeestraatweg is bij het kruispunt met de Oostersedijk een stuk verlegd. Deze werkzaamheden zijn zo goed als afgerond.
quote:
De omlegging van het fietspad heeft hoogst waarschijnlijk te maken met de veiligheid die gegarandeerd moet worden voor de fietsers. Vrachtwagens die zand gaan aanvoeren moeten een bocht maken. Maar met de huidige bocht is dat erg lastig voor vrachtwagenchauffeurs. Daarom is het fietspad omgelegd zodat de vrachtwagens de bocht wat beter kunnen maken.
Lekker is dat Als ze die knik nou eens minder knikkerig hadden gemaakt en hem doorgetrokken hadden.....

Ik heb het contactformulier op de website ingevuld:
Geachte heer, mevrouw,

Afgelopen week is de kruising op de Zuiderzeestraatweg ter hoogte van de afslag naar industrieterrein Netelhorst het fietspad aangepast om werkverkeer een 'draai' beter te kunnen laten maken.
Deze constructie vind ik buitengewoon ongelukkig en wel om de volgende redenen:
1) Deze verbinding is de hoofdfietsverbinding tussen Zwolle en Hattemerbroek/Wezep. Dagelijks komen hier enorm veel fietsers langs (met name scholieren en studenten). Deze fietsroute is nu uit de voorrangsituatie gehaald op een plek waar doorgaans nagenoeg geen auto rijdt. Dat er iets aangepast moet worden in verband met de zandwagens die een bocht niet kunnen draaien, kan ik best inkomen maar waarom ook de fietsers uit de voorrang gehaald moeten worden, is me volslagen onduidelijk.
2) Vanaf Zwolle maakt het fietspad nu eerst een flauwe bocht naar rechts, een bocht die gewoon fatsoenlijk te rijden is. Echter bij de oversteek van de zijweg moeten fietsers eerst haaks naar links en vervolgens weer haaks naar rechts. Dit is buitengewoon onprettig fietsen om nog maar niet te spreken over onveilig! Bedenk dat hordes fietsers hier naast de vrachtwagens komen te fietsen omdat ze eerst links moeten de zijweg op om daarna weer rechtsaf te slaan het oude fietspad op. Met de enorme stroom fietsers die erlangs komt kan dat onveilige situaties opleveren.

Ik denk dat het veiliger zou zijn als zo'n flauwe slinger zoals aan de Zwolse kant van de zijweg wordt doorgetrokken naar de Wezepse kant van de zijweg zodat fietsers de weg recht over kunnen steken en alleen tijdens de oversteek te maken zullen hebben met het werkverkeer.

Heel concreet heb ik eigenlijk 2 verzoeken (waarvan punt 2 nog wel het meest dringend):
1) Zou u de enorme stroom fietsers gewoon weer in de voorrangsituatie kunnen plaatsen?
2) Zou u voor de veiligheid het fietspad van nog een flauwe bocht kunnen voorzien aan de Wezepse kant van de zijweg?

Vriendelijke groet,

WFvN

(dit mailtje gaat CC naar de Fietsersbond afdeling Zwolle en Hattem)


[edit]
Dit mailtje is waarschijnlijk niet naar het juiste adres verstuurd, de genoemde website is van een student die het voor z'n opleiding maakt. Ik heb daarom het mailtje ook gestuurd naar gemeente Hattem en naar Prorail.

Geen opmerkingen: