dinsdag 11 april 2006

Knipperlichten; 3W amberkleurige Luxeons binnen

Vandaag kreeg ik een dikke envelop in huis met daarin 2 amberkleurige 3W Luxeons. Dat zijn er 2 te weinig, de andere 2 worden nageleverd zo meldt de leverbon.
Ik ben direct aan het knutselen gegaan. De regelprints die ik uit de LED-lampen van de voorlichten heb gehaald, heb ik nu weer van stal gehaald.

Omdat ik niet wist wat ik kon verwachten aan warmte van de 3W luxeons, heb ik eerst nog maar eens geprobeerd een hele Luxeon in de Multipla knipperlichten te krijgen. Dat lukte door een paar zeer kleine puntjes weg te vijlen; niet noemenswaardig zo weinig. Ik dacht toen even 'Dat is mooi; meer koeling doordat de hele Luxeon erin past'. Vervolgens heb ik de Luxeon aangesloten. Al bij iets meer dan 6V begon de Luxeon fel te branden. Ik heb hem even laten branden om te voelen hoe warm hij wordt. Het lijkt wel alsof deze 3W Luxeons minder snel opwarmen dan de witte 1W Luxeon die ik heb liggen.

De volgende stap sas de knipperlichten dicht gemaakt met uiteraard de Luxeon erin als lichtbron. De Luxeon met hele koelplaat ligt wat hoger in de lamp. Ik zet wederom de lamp aan en kijk er recht in. Dat is me een bonk licht..... erg fel gewoon. Kijk ik echter vanaf de zijkant dan valt het vies tegen hoe fel het is. Ook valt op dat als ik er recht in kijk, er maar een klein puntje van het oranje glaasje (van de Multiplaknipper) lijkt op te lichten. De positie van de Luxeon is niet goed; hij ligt ge hoog.

Nu heb ik de koelplaat dus toch weer klein gemaakt (16 mm diameter) zodat hij dieper in de knipperlichten valt; dan wordt wel het hele glaasje mooi opgelicht en is de lamp dus ook vanaf de zijkant goed zichtbaar. Helaas heb ik het kleiner maken van de koelplaat nog niet kunnen voltooien; de kleine meid moest naar bed dus moest ik stoppen. Zo'n Dremel maakt toch wat teveel herrie.

Wel viel me iets op tijdens het bijvijlen van de koelplaat. Bij de 1W Luxeon lijkt de opbouw anders te zijn. Die lijkt te zijn opgebouwd uit een aluminium koelplaat met daarop een flinterdun laagje isolatie en daarop de koperbanen. De afstand tussen de koperbanen en de aluminium koelplaat is bij de 1W versie dus erg klein. Ik was dan ook wat angstig voor eventuele vochtproblemen; een enorm klein druppeltje water is al groot genoeg om contact te maken tussen koperbanen en koelplaat.
De 3W Luxeon is anders opgebouwd. Allereerst heb je de koelplaat. Niets vreemds tot dusver. Dan komt niet een flinterdun laagje isolatie maar gewoon een normale dikte printplaat; dus iets van een millimeter dik. Daar bovenop liggen de koperbanen. In het midden van het stukje printplaat is een gat waarin de Luxeon rust zodat die direct contact heeft met de koelplaat.
Het elektrische isolatieverhaal maak ik me nu geen zorgen meer over.

Morgen en anders overmorgen of vrijdag maar weer verder knutselen. Dit gaat volgens mij een geslaagd project worden. Méér licht met minder energie. Beter kan toch niet?

Geen opmerkingen: