dinsdag 18 oktober 2005

Licht in de duisternis

Al eerder heb ik gemeld dat ik tegenwoordig een omweg moet maken wegens werkzaamheden op mijn normale woon-werkroute. Op deze omweg kom ik door een bocht met aan de 'binnenkant' een hoge heg van bijna 2 meter. Aan de buitenkant van deze bocht staat een bolle spiegel die ervoor moet zorgen dat je toch 'om de bocht' kan kijken. Helemaal 'fijn' is dat deze bocht niet al te breed is en dat er geen verlichting is.

Helaas ben ik niet de enige die omgeleid word. Ook redelijk wat auto's moeten langs deze route.
's Ochtends moet ik de bocht naar rechts maken. Om niet in aanrijding te komen met eventuele tegenliggers, rijd ik vrij dicht langs de binnenkant van de bocht. Nu is het zo dat je auto's meestal wel ziet aankomen in het donker; de koplampen zijn dan wel zichtbaar in de spiegel. Maar fietsers zonder licht is toch een ander verhaal. Vanmorgen heb ik toch even stevig moeten bijremmen. Net nĂ¡ de bocht stond een vrouw met 3 aangelijnde honden. Het ging allemaal goed gelukkig. Stevig remmen en bijsturen was ruim voldoende. Maar dit was voor mij wel een signaal dat deze bocht nog onveiliger is dan ik dacht (deze route nam ik normaal gesproken bewust niet naar het werk; het scheelt een verkeerslicht maar vanwege deze bocht ging ik er niet langs). Een voetganger (zonder licht) zie je 's ochtends dus absoluut niet in die spiegel.

Verder heb ik vanmorgen een schakelaar omgezet waarmee ik kan wisselen tussen het opgenomen vermogen van de Luxeons. Ik reed normaal met een stroom van 125 mA door de Luxeons. Dit heb ik toch maar gewijzigd naar ongeveer 225 mA. De laagste verlichtingsstand was toch wat te weinig in het donker op plekken waar verder geen andere verlichting is.

Geen opmerkingen: