zondag 25 maart 2007

Landelijke ligfietsdag 2007 Dronten

Vandaag ben ik voor de Landelijke ligfietsdag naar Dronten geweest.

M'n wekker had ik vanmorgen om 8.30h staan. Toen ik uit bed was en naar buiten keek, leek het een mooie dag te worden (en dat is gelukkig uitgekomen); het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, Teletubbies, kom maar gauw...... ehm.... goed, teveel TV gekeken met m'n dochtertje. Maar dat van de lucht en de zon was zeker van toepassing.
Na te hebben gegeten, aangekleed e.d. ben ik vertrokken naar een afgesproken verzamelpunt met nog 4 PlatZwolsch'ers. We hadden afgesproken om 9.30h. Hoewel het bij Plat Zwolsch eerder regel dan uitzondering lijkt om wat later dan afgesproken te zijn, waren ze nu 13 minuten vroeger. Ik was er ongeveer om 9.20h dus lang hebben ze niet gewacht.

We zijn bij Westenholte de dijk op gegaan richting Kampen. Het tempo lag iets boven de 30 km/h. In Kampen hebben we de Europa-allee genomen. Eenmaal Kampen uit werd het tempo opgevoerd. Zeker vanaf Roggebotsluis ging de vaart er goed in. Met de teller constant boven de 40 km/h zijn we naar Dronten gereden. In Dronten aangekomen had ik 33 kilometer op de teller met een gemiddelde wat ik al sinds het najaar niet meer gezien had; meer dan 25 kilometer per uur: 27,55 om precies te zijn.

In Dronten was het bij de Ligfietsshop al aardig druk. Het meest opvallend vond ik nog wel een mannetje van Chinese komaf wie reed op een zeer apart fietsje (geen rechtopfiets, geen bukfiets maar meer een zitfiets). Het voorwiel leek van een kleuterfietsje afkomstig. het achterwiel was nog geen 20". De ketting was zeer netjes weggewerkt in een fraaie kettingkast. Op het stuur had hij een soort streamer zitten. Om verder droog te kunnen blijven had hij een soort aangepaste paraplu om z'n hals.
De fiets had aan de bagagedrager een stel aparte koffertjes/tasjes welke inklapbaar bleken te zijn.
Zeer vrolijk reed het mannetje rondjes bij de Ligfietsshop.

Iets na 11.00h vertrokken we om een tocht te rijden. Er waren ook 2 mensen van de Telegraaf aanwezig. Ze hadden verzocht om de eerste 2 kilometer rustig aan te doen en lekker dicht op elkaar te rijden zodat er goed foto's geschoten konden worden.

Net buiten Dronten waren ze klaar met de fotoshoot en konden we echt op pad.
De stroom ligfietsers was vrij groot. Dit jaar was het aantal beginners/aspirant ligfietsers wat kleiner dan afgelopen jaren. Het aantal velomobielen lijkt met het jaar te stijgen.

Frans v. S. had weer een fraaie route uitgestippeld welke leek op de route van vorig jaar maar toch net even anders was. Het begin was wel gelijk. Eerst richting Kampen. Afslag maken richting het Kabouterbos ofzo (één of ander pannekoekenhuis voor zover ik begrepen heb). Daar zijn we de dijk op gegaan en richting Ketelbrug.
Op de dijk hadden we wind mee. Ik heb de klep opengeslagen en ben gaan zeilen op de wind. Dat ging uitstekend. Echt hard ging het niet maar met 15+ km/h op de teller toch ook niet gek.
Ongeveer halverwege het stuk dijk wat we namen, werd ik ingehaald door de laatste ligfietser. Toen was het tijd om toch maar zelf te gaan trappen om bij de stoet te blijven. M'n fiets was er overigens ook op de wind wel gekomen.

Halverwege de route hebben we een stop gemaakt bij een leuk restaurant welke uitkeek op het water. Ook vorig jaar zijn we daar geweest. Ik heb er een beker warme chocolademelk met slagroom naar binnen gewerkt.
Verder heb ik wat beter kennis gemaakt met het meest 'verse' Versatilekoppel (met de rode Versatiles). Uit het gesprek blijkt dat het echte outdoormensen zijn. Van deze mensen krijg ik te horen wat ik van nagenoeg elke ligfietser te horen heb gekregen: ze zijn er te laat mee begonnen. Maar ach, elk jaar wat je kan genieten van de ligfiets is er één.

Na de pauze zijn we verder gereden over de dijk en op een gegeven moment weer richting Dronten gegaan. Vanaf daar hadden we wind tegen. De wind was vrij fors. Het werd weer eens duidelijk dat de ligfiets toch wel praktisch is met tegenwind. We haalden twee jongens in die met hun bukker aan de hand tegen de wind in liepen te zwoeten terwijl de stoet liggers met beginnend ligfietsers toch met 15 km/h tegen de wind in reden.

In Dronten aangekomen hebben we de 6 Versatiles die meereden en de Versatile van de Ligfietsshop op een rij gezet. Erg fraai gezicht om zo'n bont gekleurde rij fietsen te zien.

De Ligfietsshop had een heerlijk buffet geregeld. Het buffet had verschillende salades en 3 soorten vlees. Wie hun cateraar is, weet ik niet. Wel weet ik dat het een goede cateraar is. Het vlees is goed gaar, lekker klaargemaakt, niet droog maar lekker mals.

Ligfietsshop Tempelman: bedankt voor de organisatie
Frans van Schoot: dank voor de wederom fraaie tocht
Overige (aspirant) ligfietsers: dank voor de gezellige dag.

Foto's heb ik geplaatst op Flickr.

En voor de rasechte Versatilofielen onder ons:


7 opmerkingen:

Unknown zei

Hey Wilfred,

Ontzetten jammer dat ik niet mee was, maar de studie riep harder.
Ik las dat jullie 40 reden, waren het weer alleen velomobielen? Want dan ben ik wel een beetje blij dat ik ben thuisgebleven.

Groetjes!!

Anoniem zei

mooie foto's
zo heb ik al een idee hoe mijn rode versa er ongeveer zal uitzien ,deze zou in april moeten klaar zijn ,toevallig niet gezien in het atelier? groeten Johan

WFvN zei

Ha Menno,

Het waren 3 Questen (Bram, Henk en Bert), verder een Alleweder (Wim) en ik in m'n Versatile dus ja, allemaal velomobielen.

En hallo Johan,

Nee, ik heb geen rode Versatile zien staan. Wel heb ik gele kappen zien liggen, verder een blauwe Versatile die opgeschuurd is wegens schade, dan nog een oranje Versatile en de blauwe Versatile van m'n vrouw (met de zwarte bijtjes erop)

wim zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ook dat klinkt en ziet er uit als een geslaagdde dag. Mooi al die versatiles zo! Bij De Bilt heb ik maar een Quest gezien, de rest waen gewoon open ligger. Ook helemaal niets mis mee :)

Anoniem zei

Het was inderdaad een mooi gezicht.
Grappig om eens 7 van die fraaie machines naast elkaar te zien staan.

Bedankt voor de eerste live foto´s van mij op de fiets.

Ik kom je vast nog wel weer eens tegen.

Mark

Anoniem zei

Those are beautiful pictures. Thanks a big lot! Sometimes I envy you dutchmen. On the other hand we got our annual velomobile meeting at Heuchelheim I want to attend this year. Let´s hope, we meet there.

Groetjes, Martin from Marburg / Germany