zaterdag 10 februari 2007

Haperend fietscomputerverlichtingsledje

Goed, hoeveel is de scrabble-waarde van dat laatste woord?

Ik ben geen scrabblespeler en zal het niet snel worden ook; geef mij maar lekker knutselwerk. Daar is vandaag van gekomen. Het LEDje welke mijn fietscomputer moet verlichten, weigerde dienst. Wat heen en weer klikken van de schakelaar leverde ook niet veel op, wel dat wanneer ik hem op 'aan' zette en vervolgens wat verder door drukte, dat het lampje dan wel ging branden. Mijn vermoeden was dus dat de schakelaar kapot was (het is overigens een zelf aangebracht LEDje met eveneens een zelf aangebrachte schakelaar).

Toen ik vandaag de schakelaar wilde vervangen, bleek dat er gewoon een soldeerverbinding losgeraakt was. Niet zo heel vreemd omdat er zo'n 6 draden aan elkaar gesoldeerd waren en dan niet in één keer maar 'in etappes'. Ik heb daarom alle draden afgeknipt, opnieuw gestript en vervolgens in elkaar gedraaid. Tot slot heb ik het bundeltje draden uiteraard voorzien van een lekkere dot soldeertin. Dit gaat niet meer zomaar los.

Verder zit ik weer met een probleem waar ik met de Alleweder ook last van heb gehad. Ik weet nog altijd niet wat de oorzaak is maar het probleem is het volgende: ik heb 2 witte LEDs in serie geschakeld en daarvan heb ik 2 setjes gemaakt. Aan weerszijden van de Versatile heb ik de LEDjes naar buiten laten steken. Alleen is er nu één LEDje wat niet brandt terwijl de andere die ermee in serie staat, wél brandt. Ik snap niet wat daar de oorzaak van is. Misschien een vochtprobleem? Misschien kou? Met de Alleweder heb ik hetzelfde probleem ook alleen in de winter gehad. In het voorjaar vonden de LEDjes de grap niet meer leuk en gingen het weer doen.

Ik weet dat dingen kapot kunnen gaan maar dat de ene LED het wel doet en de andere niet, kan ik niet helemaal volgen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Wilfred,

leds zijn diodes. Als een diode stuk gaat kan het een kortsluiting worden. Misschien dat dit de oorzaak is dat er een led blijft branden als de andere het niet meer doet.
Dit probleem ben ik op mijn werk ook wel een eens tegen gekomen. Een 'clamp' diode in een DCDC converter zorgde voor het regelmatig defect raken van de converter.

WFvN zei

Hallo Peter,

Dank je voor je reactie.
Dat de niet-oplichtende LED kortsluiting (of op z'n minst in ieder geval stroom door blijft laten) ligt natuurlijk voor de hand want een onderbroken stroomkring laat geen stroom meer door en daarmee zou dan de andere LED die ermee in serie staat, ook niet meer oplichten.

Dat de LED kapot gegaan is, is ook in me opgekomen. Alleen begin ik de indruk te krijgen dat het niet zozeer het kapot gaan van een LED is maar iets anders, wellicht te lage temperatuur. Ik sluit de kans ook niet uit dat de LED het over een maandje wel ineens weer doet. Wat ik nog niet gecontroleerd heb is of er de LED mogelijk gewoon per ongeluk kortgesloten is door vocht o.i.d. Maar dan nog blijft het vreemd want vocht kennen we niet alleen 's winters maar ook 's zomers. Met de Alleweder heb ik het probleem alleen nog maar 's winters gehad en nu dus ook met de Versatile. Ik blijf het vreemd vinden.