woensdag 24 mei 2006

Stervensdruk

Toen ik van het werk naar huis reed, kwam ik na 1 kilometer fietsen al naast een file te rijden. Ik was eerst in de veronderstelling dat het allemaal vakantiegangers waren die het komende weekend buitenshuis wilden gaan doorbrengen. Maar na een paar honderd meter fietsen kreeg ik toch het idee dat er wat anders aan de hand was. Toen ik onder de A50 doorreed, aan het einde van Hattemerbroek, zag ik tussen de rij auto's een politiewagen in burger rijden. Hij was herkenbaar aan het blauwe 'plakzwaailicht' wat hij op z'n dak gezet had. Aan z'n rijgedrag te zien had hij het in de planning om het fietspad op te gaan en zo langs de stroom auto's te rijden. Ik ben gewoon doorgereden en zag op een gegeven moment in m'n achteruitkijkspiegel dat hij inderdaad het fietspad opdraaide en in mijn richting kwam. Erg snel ging het niet want hij kwam achter een oude heer op fiets te rijden die toch echt heel wat minder snel fietste dan ik. Een geluidsignaal met de claxon heeft hij niet afgegeven, een sirene heb ik ook niet gehoord. De politiewagen-in-burger bleef acher de oude heer fietsen; de oude heer ging niet aan de kant (kan daar ook niet echt makkelijk gezien de berm drassig is). Ik liep met mijn 40 km/h op de teller aardig uit.
Op een gegeven moment kom ik dan bij de afslag richting industrieterrein Hattem. Ik had verwacht dat de politiewagen daar de oude man voorbij zou rijden. Dat deed hij niet waardoor mijn afstand nog veel groter werd.

Aan de 'Zwolse' kant van de oude IJsselbrug was oversteken naar links over de rijbaan geen optie omdat het gewoon veel te druk was qua auto's. Daarom ben ik rechtsaf geslagen en onder de weg door gereden. Wat de oorzaak was van dit alles, is me (nog) niet bekend.

De teller van mijn fietscomputer die ik afgelopen maandagochtend gereset heb, stond net op 28,32 km/h. Dat over 3 dagen woon-werk-verkeer genomen. Over meerdere dagen heb ik zo'n gemiddelde nog nooit gereden. De Racers zullen toch best wel wat aandeel hebben hierin. Mogelijk ook de harde wind die we afgelopen dagen hebben mogen meemaken. Maar ook zal het lagere gewicht van de Racers een belangrijk punt zijn gezien dat lagere gewicht ook het optrekken een stuk gemakkelijker maakt.

Geen opmerkingen: