donderdag 24 januari 2008

Geknutsel aan de weg en het spoor

Vanmorgen is me weer wat meer duidelijk geworden aan het geknutsel aan de Zuiderzeestraatweg ter hoogte van het Wokrestaurant. Ik had al gehoord dat de Zuiderzeestraatweg ingericht zou worden als een 60-km-zone. Dit blijkt alleen te zijn tussen de kruising onder aan de Oude IJsselbrug en de eerste zijweg aan de linkerkant, net na de eerste paar huizen. Dat valt dus mee voor de automobilisten.

Het fietspad en de rijbaan liggen er nog altijd niet echt fris bij. Als fietser krijg je een paar hobbels/bobbels/kuilen te verwerken. De reden dat ze het nog niet hebben afgemaakt is 2x pech met het weer. Tot 2x toe was het op de geplande datum te koud om nieuw asfalt te leggen. Hopgelijk hebben ze bij de 3e poging wel geluk met het weer.

Verder moeten fietsers uiteraard nog altijd de rare slinger maken. In het blad van de Fietsersbond is in het laatste deel aandacht besteed aan het punt. Diverse partijen komen hierin aan het woord. Meest komisch is nog wel het onjuiste commentaar van een zekere Veenstra van vermoedelijk de gemeente Hattem. Hij geeft aan 'Het bevalt prima, er zijn geen klachten'. Terecht wijst de Fietsersbond op de ruim 200 klachten op het meldpunt van de Fietsersbond. Dit wordt doodleuk beantwoord met suggestief commentaar: "Dat is zo maar als het werk stil ligt na 5 uur 's middags worden de hekken weggehaald. Dan kan de oude orute gewoon gebruikt worden"

Machtig leuk, meneer Veenstra maar de klachten liggen er. Die laatste opmerking was eleganter geweest als met die handeling het overgrote deel van de fietsers er dan geen last meer van zou hebben. Helaas is het zo dat een klein deel van de fietsers nut heeft van het 'weghalen van de borden'. Een zeer groot deel van de fietsers komt juist nog voor vijf uur langs.

Maar goed, ik trek me niet zo gek veel aan van die borden; ik neem gewoon de rijbaan.
Ik ben nu 2x gehinderd door een vrachtwagen die het fietspad geen voorrang verleende (aan de overkant van de weg waar geen omleiding voor fietsers is en ook bij de slinger op een moment dat de borden nog niet geplaatst waren om de fietsers om te leiden). 2x heb ik te maken gehad met een vrachtwagen toen ik op de rijbaan fietste. En toen werden de voorrangsregels wel in acht genomen door de wagens.

De borden van Dura Vermeer met de opmerking voor (brom)fietsers: "Wij letten op jou, let jij ook op ons?" is dus blijkbaar alleen van toepassing als je als fietser op de rijbaan fietst. Dit komt trouwens aardig overeen met ander commentaar wat ik ook al eens gekregen heb: "Zandwagens zullen door de dubbele voorrangssituatie (eerst fietsers, dan rijbaan) meer aandacht besteden aan de rijbaan". Dat is mij inmiddels wel duidelijk geworden.

De praatjes van Gemeente Hattem zijn mij niets waard.

Geen opmerkingen: