vrijdag 21 maart 2008

Groot gemotoriseerd verkeer op het fietspad, hoe dan ook

De regelmatige bezoeker van m'n weblog heeft me al vaker zien schrijven over bijvoorbeeld auto's en vrachtwagens op het fietspad. Meestal betreft het voertuigen die geparkeerd staan op de 'auto service strook', ook regelmatig motorvoertuigen die de rijbaan op willen rijden en in dat proces dwars op het fietspad blijven stilstaan. De laatste tijd heb ik een paar keer geschreven van motorvoertuigen op het verplichte fietspad.

Van de laatste soort ga ik er nu nog 1 noemen. Afgelopen week een motorrijder die vanaf de Oude IJsselbrug via het fietspad naar de fietsstraat van de Spoolderbergweg reed.

Meer boeiend vond ik iets anders wat ik afgelopen week heb meegemaakt. Om terug te komen op de groep voertuigen die geparkeerd staan op het fietspad. Sommigen vinden dat de beste plaats; beter dan de rijbaan in ieder geval. Maar wàt gebeurt er nou als ze eens nìet op het fietspad maar op de rijbaan stil staan? Het antwoord hieronder.

Op de heenweg naar het werk stond op de Zuiderzeestraatweg een lange vrachtwagen met oplegger stil om één of andere reden. Het zal vast iets te maken hebben gehad met laden-en-lossen voor de Hanzelijn. Maar in ieder geval stond deze chauffeur dus niet op het fietspad.
Denk je dat daarmee het fietspad vrij is? Neeeeeuuuuh..... Direct gevolg is gewoon dat automobilisten geen zin hebben om wat langer te wachten voordat ze de vrachtwagen voorbij kunnen rijden. Dus rijden ze gewoon met bosjes over het fietspad.

Maar nu: wat heeft mijn voorkeur?
Liever een bosje auto's wat de regels overtreed door vanaf de rijbaan via de berm over het fietspad in te halen dan één vrachtwagen of auto op het fietspad. Reden is simpel: Bij een motorvoertuig op het fietspad moet de fietser uitwijken naar de rijbaan. Dat wordt lang niet altijd in dank afgenomen door de automobilisten. Zeker niet als die terplekke 80 km/h mogen rijden. Omgkeerd wordt het in de situatie zoals afgelopen week. Hoewel het bosjes auto's waren die het fietspad opzochten, het ging met voorzichtigheid, ze keken waarachtig of er ook fietsers aanwezig waren op het fietspad en ze zagen me (met m'n o zo lage ligfiets/velomobiel.... [mis het sarcastische ondertoontje niet]) aankomen en zonder mij te hinderen kon ik mijn tocht vervolgen.

Moraal van het verhaal: De auto hoort op de rijbaan maar niet op het fietspad. Mocht hij er toch moeten komen, laat het dan kortstondig zijn in verband met een geparkeerd motorvoertuig op de rijbaan. Regels overtreden kan uitstekend zonder elkaar te hinderen, dat is afgelopen week gebleken.

Geen opmerkingen: