zaterdag 23 februari 2008

Wederom fietscomputerperikelen

Vandaag ben ik even naar de stad geweest voor een boodschap. Onderweg zag ik dat de teller van m'n fietscomputer geen snelheid weergaf. Kadans deed het wel en ook de indicator die aangeeft of je in beweging bent draaide rond. Heel apart want die laatste maakt gebruik van hetzelfde signaal als de 'snelheidsmeter' in de fietscomputer.

Dus fietscomputer van het voetje gehaald en handmatig de contactpunten steeds even kortgesloten. De teller liet toen netjes een snelheid zien maar eenmaal weer terug op het voetje liet hij wel weer activiteit bij de indicator zien maar de snelheid bleef op 0 km/h staan.

Ik heb m'n oor ook maar eens bij de sensor gehouden. Die laat duidelijk het bekende lammige 'tikje' horen op het moment dat het schakelaartje omklapt. Maar ik hoor er nog een ander vreemdsoortig, iets scherper tikje bij.

Eerdaags dus maar weer eens de sensor (reedcontact) controleren.

Zo rijd je in één dag meer dan 1000 kilometer volgens de teller terwijl je maar 24 km gereden hebt en zo rijd je op een dag een redelijk aantal kilometers maar vindt de teller dat je stil bent blijven staan.

[update]
Vanavond moest ik nog even een last-minute boodschap doen bij de supermarkt om 5 minuten voor sluitingstijd. Gelukkig wonen we op 500 meter afstand dus het is haalbaar. Ik heb m'n Versatile uit de garage getrokken, ben erin gesprongen en naar de supermarkt gesjeesd.
Hoewel m'n teller vanmiddag heel af en toe toch nog m'n snelheid weergaf, was dat op de heenweg naar de supermarkt niet het geval (tenminste, niet op de momenten dat ik keek) leek ik weer thuis aangekomen flink doorgejakkerd te hebben. 46 kilometer met een gemiddelde van 67 km/h. De teller heb ik maar van het voetje gehaald om nog ergere 'vervuiling' van m'n totaalstand te voorkomen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je aanvanmelijke vermoeden van 'n praktisch stilstaande fiets waarbij de wielmagneetjes telkens iets verschoven leek me ook al niet zo plausibel. Omdat bij lage snelheid nauwelijks inductiespanning produceerd wordt in het spoeltje van de opnemer.
Groeten Mick (die overtuigd is dat 'n electrische fiets nog CO2 neutraler kan zijn dan 'n HPV en dus vd sport commutert, zonder km-teller).

Anoniem zei

Ok, met 'n reedcontact zou dit in principe wél kunnen...
Blijft mijn voorkeur niet tegen mezelf te hoeven racen met zo'n kilometerteller!
Blij dat ik eindelijk in (of op) 'n voertuig zit zonder max. en mininimum snelheidsbeperkingen, waarvan je niet de 'privé' afgelegde afstand van je 'zakelijk' gebruik dient te onderscheiden...enz.,enz..
Mick