woensdag 26 december 2007

Waardeloze klusdag

De achterbrug van m'n Versatile had naar mijn zin teveel speling dus ben ik weer aan het klussen geslagen. Hiervoor moet de achterbrug opengedraaid worden. Geen punt wat mij betreft. Alleen wilde één schroef niet meer los; de kop was dolgedraaid. Dus die moest ik losboren.

Eenmaal de achterbrug open besloot ik eerst het werk in de achterbrug aan te pakken en daarna het resterende stuk van de dolgedraaide bout te verwijderen. Boor erin gezet om hem uit te boren. Helaas geen succes. Dus met een tapje aan de gang gegaan om het resterende stuk eruit te tappen. Helaas ging ook dat verkeerd; tap gebroken ondanks gebruik van snij-olie en telkens heen-en-terug draaien met de tap. Samengevat zit ik nu dus met een gebroken tap in één van de schroefgaten van de achterbrug. Daar kan dus geen bout meer in. Het afgebroken stuk van de tap kan ik ook niet meer eruit krijgen.

Blijkbaar is er een betere manier om het aan te pakken..... had ik dat maar vantevoren geweten: in het resterende stukje bout een dun gaatje boren en dan met een dunnere linkse tap gaan tappen waarbij het stukje bout netjes uit het gat gedraaid word.

Verder klapte ik de achterbrug naar onderen zodat ik beter bij de bewuste bout kon komen. Alleen was ik vergeten eerst de klikbox van de Rohloffnaaf eraf te halen. Gevolg: Rohloffkabels geknikt; klaar voor de schroot dus.

Ik heb inwendig flink wat termen eruit gegooit die ik maar beter niet hardop kan uitspreken.
Ik neem nu officiëel een baaldag.

[edit]
Iets wat trouwens wel succesvol gedaan is: voorste ketting 1 schakel ingekort; dat was ook nodig want de ketting hing enorm slap.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat wordt vrijdag dus geen oliebollentocht?

WFvN zei

Dat is niet de bedoeling.
Rohloffkabels heb ik nog liggen (gelukkig.... deze of volgende week maar weer een nieuwe setje reservekabels halen). Dat ene boutje zal voor 60 kilometer oliebollentocht denk ik geen probleem zijn. Ik kijk daarna wel of ik het toch nog voor elkaar kan krijgen om de afgebroken tap eruit te krijgen.

Morgen dus weer even knutselen. Nieuwe Rohloffkabels erin, rechter veerpoot weer wat aandraaien, bodemplaten er weer in draaien en fietsen maar.