Vanmorgen heb ik de dimmerschakeling getest voordat ik hem zou gaan inbouwen in de behuizing. Dit heb ik gedaan omdat ik niet weet hoe heet een bepaald onderdeel wordt bij belasting met de Luxeons. Het schema wat ik gebruik, is bedoeld voor motoren en lampen met een hoger vermogen. Gezien de Luxeons wat minder vragen, bestaat natuurlijk de kans dat er een kleinere koelplaat nodig is dan in het schema staat (of mogelijk helemaal geen koeler).
Dus heb ik het schema aangesloten op de Luxeons om die te dimmen en tegelijkertijd de temperatuur van het onderdeeltje te voelen.
Het dimmen lukt een beetje maar wat vrij ergerlijk is, is dat de Luxeons flink beginnen te fluiten.
Ik had geen rekening gehouden met de elektronica die bij de behuizing van de Luxeons is ingebouwd om ze op 12V te laten werken. Die elektronica kan blijkbaar niet zo best tegen een PWM (Pulse Width Modulated) aansturing.
Hoe nu verder?
Ongedimd het leven door? Liever niet
Luxeons eruit, halogeen er weer in (eventueel gedimd)? Dacht het niet
Luxeons opentrekken en de ingebouwde elektronica eruit trekken? Dat is misschien een optie....
[update]
Okee....
De elektronicaprint aan de achterkant van de Luxeon heb ik verwijderd.
In plaats daarvan heb ik een spanningsregelaar gemaakt met een LM2575-adj
Met deze spanningsregelaar kan je zelf de gewenste uitgangsspanning bepalen door 2 weerstanden zelf te kiezen. Ik heb nu 2 weerstanden gekozen om de uitgangsspanning op 3,7V te zetten. Daarbij heb ik nog extra een instelpotmeter genomen voor de dimmerstand. Met een schakelaar kan ik de potmeter kortsluiten waardoor de Luxeon netjes op 3,7V komt te werken. Sluit ik de potmeter niet kort, dan brandt de Luxeon op minder dan 3,7V, afhankelijk van de instelling van de potmeter.
Nadeel is dat deze spanningsregelaar minder efficiënt is dan ik had gehoopt. De stroom bij 3,7V is zo'n 600 mA. Dit moet in principe veel minder kunnen maar goed.
Als ik de Luxeon ongeveer 50% (schatting) licht laat geven is de stroomsterkte drastisch gedaald. De opgenomen stroom is dan slechts 50 mA. Heerlijk zuinig dus.
zaterdag 16 juli 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten