donderdag 30 juni 2005

Regen-velomobiel-droog?

Marrianne hoeft vandaag niet te werken, het is kloteweer, ik heb m'n Versatile nog niet.... dus.... imbussleuteltje pakken, stoeltje van Versatile006 naar voren schuiven zodat hij op mijn beenlengte staat afgesteld en rijden maar.

Ik neem plaats in de Versatile van Marrianne, trek de klep naar beneden en rits het zeiltje dicht tot onder m'n kin. "Mooi gesloten, dit zal vast heerlijk droog zijn, mogelijk droger dan m'n Alleweder" was m'n eerste gedachte.
Ter informatie: mijn Alleweder was voorzien van een zelfgemaakt zeiltje welke ik uitgebreid en verbeterd had. Een zeiltje in de nek/tegen het achterhoofd tegen inregenen op die plek. Het zeiltje had ik een bolling gegeven zodat er geen water op kon blijven staan. De rest van de opening waar m'n hoofd door stak was aan de voorkant beduidend hoger dan het minuscule openingetje wat ik nu met de Versatile had. Bij de Alleweder kreeg ik op een gegeven moment na lang rijden in de regen, druppels van m'n bril op m'n borst gedruppeld.

Nu de Versatile: "Tjonge, dit blijft mooi droog" was m'n indruk gedurende de eerste 5 minuten.... Dat heerlijk droge gevoel werd abrupt weggespoeld door een plens water die ineens op m'n borst stroomde.
Wat is nou het probleem: Het zeiltje van de Versatile is volledig vlak. Dat betekent dat met een beetje water erop, er een 'mooi' plasje kan ontstaan 'op' het zeiltje. Wellicht is 'in' het zeiltje een betere omschrijving. Nadat het zeiltje enige tijd 2 plasjes water had verzameld links en rechts van m'n hoofd, werd het tijd dat het water geloosd werd. Helaas ging dat niet richting de zijkanten van de fiets maar naar binnen; op m'n bast dus.

Het zeiltje is dus duidelijk voor verbetering vatbaar. Ik heb al ideeën ter verbetering. Ik heb al zitten denken aan een Quest/Mango-achtige afsluiting met een oud Ibiliet matje welke dan de plaats in zou nemen van het zeiltje. Ook heb ik al gedacht om het huidige zeiltje aan te passen. Bij het zeiltje van de Alleweder heb ik ballijnen van trouwjurken gebruikt om een bolling aan te brengen. Of dat bij de Versatile een succes zal zijn, weet ik nog niet; het zeiltje staat redelijk strak, wat weinig ruimte overlaat voor een bolling, verder moet die bolling dan bestaan uit twéé helften omdat de rits in het midden zit. Hoe gaat het zeiltje dan staan? Wordt het inderdaad een mooie bolling of zakt het 'koepeltje' in elkaar om een diepe geul te vormen met de rits als onderkant?
Ik zie wel.... wel duidelij is dat dit beter moet want met m'n Alleweder had ik letterlijk nog uren door kunnen rijden voordat ik even nat was als ik nu na een half uur in de Versatile was (de hele voorkant van m'n T-shirt was nat maar ook m'n rug was verre van droog door water wat door de stof vanaf de schouders naar beneden was gedropen over de rug)

Ik zie wel dat er toch nog genoeg te knutselen valt aan de Versatile.

4 opmerkingen:

allewedertje zei

Dit overtuigt me nog meer dat je beter nog ff kan wachten om een Versatile aan te schaffen ! Ik hoop dat je er nog een hoop aan kunt knutselen (lees : verbeteren) !

WFvN zei

Tot dusver zie ik echt maar weinig verbeterpunten.

Marrianne kwam overigens met een simpele oplossing die zéér snel uit te voeren is door elke leek met 2 linker handen. Gewoon het zeiltje van 4 extra stukjes klittenband voorzien. Vanavond gebruik ik de fiets weer 2x een half uur. Hopen op regen en een gunstige uitkomst voor de oplossing.

Anoniem zei

Wilfred,
Je probleem met het waterdoorlatende zeiltje maken mij (straks met nr.26) wel een beetje ongerust. Zou het een idee kunnen zijn om (zie opblaastenten) een stuk binnenband te gebruiken als balein ? Dat zit in ieder geval niet in de weg als je hem leeg laat lopen als de regen is opgehouden.
Sterkte (en droogte) gewenst,
Hans Schreuder

WFvN zei

Als ik moet kiezen tussen binnenband of baleinen, dan weet ik het wel. Ik ga dan voor balijnen.
Sowiezo zou een binnenband afvallen; veel te zwaar. Zelf iets luchtdichts maken zie ik ook nog niet echt zitten. De baleinen nemen weinig ruimte in en wegen bar weinig. Verder hoef je ze ook niet op te blazen wat tijdens het rijden nogal van belang kan zijn.
Het mooiste is het natuurlijk om gewoon het bestaande zeiltje bol te laten staan indien mogelijk. Ik moet nog maar eens zien hoe ik het ga doen. Ik weet het nog niet helemaal; de rits in het midden zit me dan ook in de weg als ik baleinen wil gebruiken. Ik zie nog wel. Eerst nog maar eens flink de bovenkamer laten werken voordat ik aan de slag ga.