maandag 30 juni 2008

Tipje voor andere Versatilerijders: ABS lijmen

In het verleden ben ik al eens aan de gang geweest met het oplossen van ABS om de kap te repareren. Ik ben toen flink aan het proberen geweest met verschillende oplosmiddelen.

Niet Versatile-gerelateerd maar toch plaats ik het bericht hier. De riemclip van m'n mobieltje is kapot gegaan. Om het te repareren had ik wat donor-kunststof nodig. Daarvoor heb ik ABS gebruikt wat ik nog had liggen. Op de gok heb ik Pattex PVC lijm geprobeerd. Dat spul is uitstekend om ABS te lijmen en ook op te lossen!

3 opmerkingen:

Guillaume zei

Hallo,

Ik reageer op het lijm verhaal. Kun je vertellen hoe je te werk gaat met het lijmen van ABS? Ik heb een scheur in een ABS schaal (geen fiets) en een reparatie is erg duur. Ik vind het geen bezwaar als het zichtbaar is als het maar weer sterk wordt. Ik begrijp dat je ABS verspaant en dit mengt met de lijm? Wordt het wel weer sterk?

WFvN zei

Bij mijn fiets heb ik scheuren gerepareerd door:
1) een ander stuk ABS ze form te geven van de plek rondom de scheur. Liefst dat het nieuwe stuk perfect aansluit.

2) Daarna heb ik een pasta gemaakt van allemaal erg kleine stukjes ABS en PVC-lijm (dat duurt even voordat de ABS goed is opgelost; hoe kleiner de stukjes, hoe vlotter het gaat) Dit is overigens niet nodig bij platte vlakken.

3) Beide te lijmen vlakken ontvetten en eventueel wat opruwen

4a) Als het om een vlak oppervlak gaat, heb je de ABS-prut niet nodig, dan kan je gewoon beide vlakken insmeren met PVC-lijm en dan direct stevig tegen elkaar drukken en gedrukt houden (dus liefst inklemmen)

4b) Bij rondere vormen zal je de 2 te lijmen delen vast niet perfect aangesloten krijgen. Dan is het handig om één van beide delen in te smeren met het ABS-prutje. Dat kan dan de kieren/spleten opvullen. Maar ook hier het andere vlak insmeren met ABS-lijm

Wat er gebeurt is dat de ABS (een beetje) oplost in de lijm. De 2 te lijmen delen 'versmelten' met elkaar. En ja, dat wordt flink stevig zolang je het de gelegenheid geeft om overal goed te hechten (en dat de te verlijmen oppervlaktes elkaar goed raken)

WFvN zei

Kijk ook even bij 13 juli 2008. Daar heb ik een gebogen vlak verstevigd.

http://versatile021.blogspot.com/2008/07/beschadigde-verstevigingsrib.html