zondag 31 juli 2005

Vuurdoop... ehm.... waterdoop

Vandaag heb ik een tocht met Plat Zwolsch meegereden.

Het weer was vandaag waardeloos. Geweldige gelegenheid om m'n nieuwe dekje dus beter te testen.
Na 30 kilometer (ritje van thuis tot aan het startpunt meegerekend) in de regen fietsen hebben we een stop gemaakt in Dalfsen op het station. M'n T-shirt had wel nattigheid opgevangen maar eigenlijk alleen door water wat van m'n bril, pet en gezicht was afgedropen. Alleen het bovenste gedeelte van m'n borst was dus wat nat. In vergelijking met de Alleweder is dit ongeveer gelijk.
In Dalfsen heb ik een droog T-shirt aangetrokken. Het was niet zozeer nodig maar ik had voor de zekerheid droog spul mee dus waarom niet.

Eenmaal thuis aangekomen had ik 77 kilometer op de teller sinds ik van huis was vertrokken. Het tweede deel van de rit hebben we ook veel regen gehad maar ik ben nagenoeg droog gebleven. Ik kan nu dus echt zeggen dat het nieuwe dekje een groot succes is.

Onderweg heb ik ook weer eens mogen genieten van een lekke band. Bij kilometerstand 636 van de totaalstand is m'n rechter voorband lek gestoten. Ik heb vlot binnenband en buitenband in 1x gewisseld om thuis maar te zien wat de oorzaak was.
Bert Bom had een geweldige route uitgezet; mooie plekken waar we langs kwamen. Echter staat hij niet bekend om alleen maar superstrak verharde wegen in z'n route op te nemen. Vrij veel stukken onverhard kwamen op de route voor. Het lek was na zo'n slecht stuk met vrij grove en scherpe steentjes.
De buitenband had een zodanig groot gat die gevuld was met venijnig scherpe steentjes en was groot genoeg om zonder problemen een saté-prikker doorheen te prikken. Zo'n gat is mij te groot en een te groot risico op oppikken van meer onheil. Afgeschreven dus. De binnenband had een snakebite (eindelijk is me duidelijk hoe zo'n ding tot stand komt en hoe die eruit ziet; ik stelde me altijd 2 gaten naast elkaar voor maar de term 'boven elkaar' is eigenlijk beter vind ik omdat de binnenband platgeperst is geweest tussen 1 rand van de velg en 'iets' waar het wiel overheen gereden is waardoor de binnenband op die plek is kapot gestoten). De binnenband heb ik geplakt. De gaten waren vrij fors maar om scheuren tegen te gaan heb ik een roodhete spijker erdoor geprikt. Hopen dat het goed gaat. Deze binnenband heb ik nu als noodband in de fiets liggen; klaar om gebruikt te worden mocht ik weer een lek rijden.

Ondanks de lekke band en het slechte weer heb ik me best vermaakt. Al was het alleen maar om het behaalde succes wat betreft het dekje. Maar ook de fraaie route heeft uitgemaakt voor het slagen van de dag.

zaterdag 30 juli 2005

Kleine aanpassing aan het dekje

De achterste punten van het dekje stonden niet helemaal naar m'n zin. Ze 'zakten' wat naar elkaar toe. Daarom heb ik met wat 'afvalmateriaal' wat van het dekje is afgekomen bij de eerste keer wegknippen van overtollig materiaal, een tussenstukje gemaakt wat de punten uit elkaar drukt en meer vorm geeft aan het dekje.

Totaalplaatje van het dekje:

vrijdag 29 juli 2005

Sleepdienst 2

Mijn Fujin vertoont wat vreemd gedrag en heeft daarom wat aandacht nodig van de fietsenmaker. Ik kan verder nog wel gewoon fietsen.

Ik heb weinig trek om de Fujin met de auto naar de fietsenmaker te brengen, ook heb ik geen zin om terug te lopen of de bus te nemen. Dus heb ik de 'sleepdienst' maar weer toegepast welke ik een tijd geleden ook met m'n Alleweder en Baron heb toegepast. Met de combinatie naar de fietsenmaker gefietst en vervolgens met één van beide fietsen weer terug naar huis. In dit geval ben ik met de Versatile naar huis gereden.

Zoals op de foto ben ik over straat gegaan alleen dan met m'n nieuwe fietsen. De Versatile met het achterwiel op de Cyclone en trekken met de Fujin.
De Versatile heeft 2 voordelen ten opzichte van de Alleweder in dit verhaal. Het stuur kan je vrij gemakkelijk vast zetten zodat de wielen niet ongewenst opzij kunnen draaien tijdens het rijden. Gewoon een spanband/touw tussen het bagagerekje achter in de fiets en de beide stuurknuppels. Verder is de parkeerrem op het achterwiel ook erg handig waardoor het vastzetten van het achterwiel op de Cyclone een stuk gemakkelijker gaat.

Quest-dekje en regen

Marrianne had een hobbysnijmat nodig en het beloofde flink te gaan regenen. Perfecte gelegenheid om de Versatile te pakken en het Quest-dekje te gaan testen.

Hozen deed het zeker. Wandelaars die hun (lange) broekspijpen tot hun knieën nat hadden, mensen met paraplu die toch maar gingen schuilen onder afdakjes, genoeg signalen waaruit nog maar eens extra bleek dat het hoosde. Dikke druppen kletterden naar beneden.

Het Quest-dekje doet z'n werk vele malen beter dan het standaard Versatile-zeiltje. Ik ben wel nat geworden maar bij lange niet zo nat als met het zeiltje.
Naast de standaard hoeveelheid vocht die afkomstig is uit de zweetporiën in m'n lichaam, had ik ook wel andere nattigheid in m'n fiets. Het overgrote deel kwam nu via m'n bri op m'n borst druppelen. Iets wat ik al gewend was met de Alleweder. Verder nog wat druppels water die van m'n pet afdropen en op m'n schouderbladen vielen. Verder heb ik het aardig droog gehouden.
Met het Versatile-zeiltje was ik nu doorweekt geweest.

Nog wel 2 puntjes van aandacht:
  1. Het afdekkapje zit met een strookje klittenband tegen de onderkant van het grote dekje geklit waar een stukje zelfklevend klittenband vastgeplakt zit. Of beter: 'zat' want het zelfklevende stukje kleefde niet zo best meer.
  2. De rand van het dekje is vrij hoog. Ik moet iets uit m'n stoel komen om de spiegels te kunnen zien. Verder kan ik niet een supersmalle spleet overlaten tussen de rand van m'n pet en het dekje. Dit komt mede door de klep van m'n pet welke vrij bol is. Ik zit erover te denken om de rand van het dekje wat lager te maken aan de zijkanten maar onder de klep van m'n pet wat hoger te houden. Verder dan wel zorgen dat het hogere stukje rand de bolling van de klep van m'n pet volgt.
Tot zover kan ik dus aardig spreken van een succesvolle poging de Versatile meer 'alleweder' te maken (of kan ik beter zeggen: Quest/Mango?)

Licht in de duisternis

De doos met accu-indicatoren heb ik een kleine uitbreiding gegeven. Ik heb er een 12V aansluiting in gemaakt voor bijvoorbeeld mobiele telefoon, digitale camera etc.

Verder heb ik de fiets voorzien van interieurverlichting.
De Cateye Astrale heeft helaas geen verlichting. Wil ik hem in het donker kunnen aflezen, dan zal ik hem dus moeten verlichten.
Bij de lokale elektronicazaak heb ik voor 3,50 euro een LED-lampje kunnen kopen welke ingebouwd is in een fraaie behuizing met kogelscharnier. Deze LED-lamp heb ik op de fietscomputer gericht.

Verder heb ik voor 3,50 euro een kleine CCFL (soort TL-buisje) gekocht welke een stroom nodig heeft van ongeveer 90 mA. Deze heb ik in de fiets gemonteerd voor 'interieurverlichting'. Handig als je in het stikkedonker staat, deze lamp kan dan wat licht in de fiets werpen. Ook valt hij te gebruiken als kaartleeslamp als ik in de fiets zit.
Op de foto komt het blauwe licht van de LED, het gele licht van de CCFL.

donderdag 28 juli 2005

Dekje mooier aansluitend gemaakt

Aan de voorkant 'zweefde' het dekje een behoorlijk eindje boven het oppervlak van de Versatile door het opstaande randje rondom het gat. Ik had zitten bedenken om er een extra laag van het schuim (van het dekje) tussen te plakken om de kier op te vullen. Ook heb ik gedacht aan tochtstrippen voor deuren om die als opvulling te gebruiken. Maar ineens schoot me iets anders tebinnen: die dekjes worden onder een wat hogere temperatuur gevormd.

Ik heb flink wat materiaal van het dekje moeten wegknippen omdat deze veel te groot is voor de Versatile. Dus had ik mooi materiaal over om op te experimenteren. Ik heb een gewone haarföhn gebruikt om het materiaal te verwarmen. Eenmaal aardig op temperatuur heb ik het gebogen en laten afkoelen. Dit leek goed te werken want het materiaal bleef in de vorm die ik het gegeven had. Dus heb ik hetzelfde met het dekje gedaan. Gewoon op de fiets gemonteerd en vervolgens de föhn op de plekken gericht waar een knik moest komen. Eenmaal verwarmd heb ik het dekje omlaag gedrukt zodat het aansloot bij het oppervlak van de Versatile. Na afkoelen ontstond echter weer een spleet. Wel minder groot dan voorheen maar toch niet de bedoeling. Blijkbaar veert het materiaal toch enigszins terug na vervormen.

Ik heb daarom een mal gemaakt met MDF. Eerst heb ik de plank op de kap van de Versatile gelegd. Toen heb ik vanaf de binnenkant van de fiets de vorm van het gat uitgetekend op de plank. Alleen is getekende vorm te klein omdat dit de binnenkant van de rand is terwijl ik de buitenkant moet hebben. Op ongeveer 1,5 cm afstand heb ik rondom de eerste lijn nog een tweede lijn getekend welke de afmeting moet hebben van de buitenkant van de opstaande rand van het gat. Omdat in één keer de hele rand tegelijk te kunnen aandrukken heb ik nog een 3e lijn getekend, deze op 1,5 cm afstand van de tweede lijn. Met de decoupeerzaag heb ik over de laatste 2 lijnen gezaagd onder een hoek van 45 graden. Één stuk MDF is de mal welke ik tegen de onderkant van het dekje heb gehouden. Een dunne rand van 1,5 cm breed is afval. Het laatste deel komt aan de bovenkant van het dekje.

Het dekje heb ik op de kop gelegd 'in' het grote deel van de mal. Op het dekje heb ik het kleinere stuk mal gelegd en vervolgens daar druk op uitgeoefend. Het dekje kreeg daardoor de juiste vorm. Om het blijvend te maken uiteraard een flinke tijd verwarmen en daarna laten afkoelen terwijl ik wel druk bleef uitoefenen. Eenmaal afgekoeld had het dekje een mooie knik naar beneden gekregen zodat hij nu netjes aansluit op het oppervlak van m'n Versatile.

Verder heb ik de randen van het dekje ook beter afgewerkt. Als je het dekje krijgt, is rondom de rand dun geperst. Daar waar ik de schaar in het dekje heb gezet, is de rand dik. Mijn naaimachine oefent niet genoeg druk uit om de rand overal mooi dun te maken zoals het oorspronkelijk was. Maar ook daarvoor is een eenvoudige oplossing: gewoon met een soldeerbout met puntige stift in de zijkant drukken en zo wat materiaal wegsmelten. Direct samendrukken en je hebt een mooie dunne rand. Met de naaimachine nog afzigzaggen en klaar. Ik hoop dat hiermee mijn dekje netter blijft dan veel andere dekjes van Quests/Mango's die ik gezien heb. Het schuim van het dekje heeft aan beide zijden een laagje stof. Dat laagje stof laat op den duur los. Ik hoop dat het afzigzaggen dat probleem voorkomt.

woensdag 27 juli 2005

Bidon/fleshouder en zwart reflecterend materiaal

Marrianne wilde graag een flesje bij de hand kunnen houden tijdens het rijden. Ik heb daarom een eenvoudige 'bidon'houder gemaakt van een stuk PVC-pijp. Beide Versatiles zijn nu voorzien van zo'n houdertje.


Verder heb ik op de zijkanten bij de neus en de staart wat zwart reflecterend stickervel geplakt.

Foto met flits en foto zonder flits.

Questdekje op de Versatile in de maak

Vandaag heb ik de schaar gezet in het onbewerkte Questdekje.
Allereerst moest het hoofdgat worden uitgeknipt. Om de hoogte van de rand te bepalen heb ik gebruik gemaakt van een digitaal fototoestel. Ik heb 2 foto's geschoten: 1 met mij erin en 1 met het Questdekje erop waar het gat nog niet uitgeknipt was. Met wit plakband heb ik een markering op het Questdekje gemaakt.
De twee foto's heb ik over elkaar geplakt om te zien of ik nog met m'n ogen boven de rand uit kan kijken.

Volgende stap was het uitknippen van het gat voor het hoofd. De stap daarna was het bijknippen van het dekje aan de zijkanten omdat het gat van de Versatile veel kleiner is. Bovendien kwam het dekje op de spiegels waardoor goed passen niet mogelijk was.
Eenmaal de randen eraf geknipt en het dekje past nu wel tussen de spiegels.
Nu nog helemaal netjes op maat maken en afwerken.

De daarop volgende stap was het aanbrengen van de stukjes klittenband om het dekje op de fiets vast te klitten. Daarna heb ik het dekje wat verder bijgeknipt. Tot slot heb ik de randen met de naaimachine onder handen genomen.

Gunstige bijkomstigheid van het Quest-dekje is dat ik mét dekje nu ook m'n fietscomputer kan zien. Met het standaard Versatilezeiltje kon ik de fietscomputer alleen zien als ik de middelste rits (bijna) helemaal open had geritst. Met regen en kou was dus geen sprake van snelheid, afstand, tijd en cadans in de gaten kunnen houden .

dinsdag 26 juli 2005

VersaQuest dekje

Vandaag zijn we naar Dronten geweest. Ik had een flinke waslijst met dingen die gebeuren moesten:
  • In Versatile 006 moest nog een accubakje vastgekit worden
  • De rand van het mangat van Versatile 021 was wat losgelaten en moest dus wat nieuwe kit hebben
  • Ik had nieuw zelfklevend klittenband nodig
  • Voor de voetgaten van beide Versatiles heb ik rubber rand gekocht
  • Bij Flevobike heb ik het defecte BM-achterlicht gebracht zodat deze onder garantie terug kan naar BM
  • Bij Velomobiel.nl heb ik zwart reflecterend stickervel gehaald om onze Versatiles van wat reflecterend materiaal te voorzien
  • En bij Velomobiel.nl heb ik een onbewerkt Quest/Mango-dekje gehaald. Deze ga ik op Versatile 021 monteren (na het nodige bijknipwerk want het gat van de Versatile is een stuk kleiner dan die van de Quest en Mango); ik hoop dat daarmee mijn regenperikelen voorbij zijn.

Ik had het al over 'we'. 'We' zijn m'n vrouw, dochtertje en ik. Onze dochter vervoeren we in de Burley D'Lite kinderkar. Een geweldig ding welke ik een ieder kan aanraden.

Ochja, bij Flevobike heb ik nog maar eens geïnformeerd naar het dakje. Er schijnt veel interesse voor/vraag naar het dakje te zijn onder de huidige Versatilerijders. Over de levertijd en prijs valt helaas nog niets te zeggen. Wel heb ik begrepen dat men erover denkt om het dakje uit te voeren in Twintex -hetzelfde materiaal als de zwarte onderkant van de Versatile- om eenheid te creëren tussen fiets en dakje. Ik hoop samen met meerdere mensen dat het dakje snel komt. Wat mij betreft nog voor het najaar aanbreekt.

Wat betreft de elektronica:

Gisteren heb ik een nieuwe regelprint gemaakt voor de Luxeons. Omdat Versatile006 ook uitgerust gaat worden met Luxeons, moest sowiezo een 2e doos met regelprint gebouwd worden.

De nieuwe print heb ik lichtelijk gewijzigd ten opzichte van de eerste. Bij de eerste kon ik met de standaard knoppen in de Versatile kiezen tussen een stroom van 250 mA en 450 mA (en bij beide knoppen ingeschakeld 700 mA) door de Luxeons. Omdat ik dacht dat een nog kleinere stroom door de Luxeons voor de dimlichtfunctie al genoeg zou zijn, heb ik op de 2e regeprint nog een extra schakelaar aangebracht. Ik kan nu naast bovenstaande stromen ook kiezen voor 125 mA en 575 mA. De 'dimlichtfunctie' heeft dus een stroom die nog eens 2x zo klein is en dus vrij zuinig is: 1,5 Watt opgenomen vermogen. Deze stand met laag verbruik laat verkeersborden in schemer al duidelijk oplichten maar zelfs is al licht schijnsel op het wegdek te zien. Waarschijnlijk is die 125 mA voor mij al meer dan voldoende onder normale omstandigheden.

maandag 25 juli 2005

Zeiltje en lekkage

Vandaag heb ik weer mogen genieten van een stoomdouche in m'n Versatile. Het hoosde.... Nadeel: ik ben nat geworden. Voordeel: ik heb het zeiltje nog eens goed kunnen bestuderen op lekkage.

Het is me inmiddels duidelijk waar véél water kan stromen waar het niet zou moeten: door de rits heen.

Een eenvoudige oplossing hiervoor is een waterdichte rits toepassen. Een rits zoals je die ook wel ziet op kinderfietskarren zoals de Burley D'Lite maar ook in Goretex-regenbroeken. Dus ben ik de stad in gegaan naar stoffen- en naaizaken met de vraag naar waterdichte ritsen. In 2 grotere zaken keken ze me aan alsof ik niet helemaal goed bij m'n hoofd was. Nu is dat zeker het geval maar dat neemt niet weg dat waterdichte ritsen weldegelijk bestaan. In de 'kleding-branche' van naai- en stoffenzaken schijnt de waterdichte rits totaal onbekend te zijn. Waar kan ik zulke ritsen dan wel halen?

zaterdag 23 juli 2005

Ervaringen met de nieuwe elektronica

Vandaag in totaal 48 kilometer gefietst samen met Marrianne. Beiden hebben we gereden in onze Versatile.

De elektronica heb ik dus wat langer kunnen testen.
Gezien het licht was heb ik licht gevoerd in de 'spaarstand'. Ik heb nog niet eens een halve accu leeggereden terwijl Marrianne met beide voorlichten aan (halogeen) 1 compleet volle accu en een gedeeltelijk lege accu heeft leeggereden.

Tenminste.... het is maar wat je leeg noemt. De Versatile van Marrianne kon niet zoveel meer met de resterende capaciteit in de accu's terwijl mijn accu-indicatoren (geijkt op het gebruik in de fiets) aangaven dat de ene accu nog half vol zat en de ander nog voor een kwart. Met de 'leeggereden' accu's kan mijn Versatile zich nog een flinke tijd vermaken. Bij de Versatile van Marrianne gaat het achterlicht uit wegens instortende spanning door de halogeen voorlichten terwijl bij mijn Versatile zowel de voorlichten als het achterlicht nog een flinke tijd fatsoenlijk kunnen branden.

De positie van de indicatordoos is goed. Ik kan de knoppen makkelijk bedienen en heb goed zicht op de indicatoren. Af-en-toe tijdens het rijden even de indicatoren inschakelen om de gesteldheid van de accu's te bekijken gaat gemakkelijk.

Één ding van de elektronica ben ik nog niet over uit. Ik wil nog eens een keer goed kijken in het donker of de dimstand niet nog een tikkeltje 'dimmer' kan. Op 150 mA in plaats van 250 mA branden de LEDs ook nog steeds vrij goed. Wellicht goed genoeg om nog een duidelijk lichtbeeld op de straat te werpen. Mocht dat zo zijn dan ga ik waarschijnlijk 2 weerstanden vervangen door andere waardes om meer 'dim' te creëren.
Momenteel kan de voorverlichting zo'n 10 a 12 uur branden op één accu-lading. Dat kan omhoog gekrikt worden naar het dubbele indien de dimstand nog zuiniger gemaakt kan worden.
Ik zie nog wel. Eerst maar eens een tijdje in het donker rijden met dimstand om te zien of het voldoende licht is of mogelijk meer dan nodig.

vrijdag 22 juli 2005

Meeste elektronicaprojecten afgerond

Vandaag heb ik een nieuwe doos gemaakt voor de accu-indicatoren en schakelaar om tussen accu's te wisselen. De doos heeft een plek gevonden onder de linker stuurknuppel.

Linksboven zijn 2 accu-indicatoren. 1 voor de linker accu, 1 voor de rechter accu. De linker accu zit minder vol dan de rechter.

Met de linker schakelaar kan ik kiezen tussen gebruik maken van de linker of rechter accu. De 2 LEDs aan weerszijden van deze schakelaar geven aan welke accu in gebruik is. In dit geval dus de linker.

Met de rechter twee schakelaars kan ik de accu-indicatoren in-en-uitschakelen of schakelen tussen 'barmode' en 'dotmode'. Op dit moment staan de indicatoren op 'barmode'. De LEDs branden vanaf de laagste spanning tot de spanning die de accu op dat moment geeft. In 'dotmode' brandt alleen de LED de 'bovenste' LED die de spanning van de accu weergeeft.

donderdag 21 juli 2005

Accu-indicatoren etc.

Vandaag heb ik ook de extra elektronica om tijdens het rijden te kunnen wisselen tussen de 2 accu's en de elektronica met de 2 accu-indicatoren (voor de 2 accu's) voltooid. Vervolgens heb ik een doosje bewerkt om de LEDs en schakelaars erin te kunnen drukken. Daarna heb ik de elektronica aangesloten op de elektronica van de fiets.

Het werkte zoals het moest. Geen problemen..... totdat ik het dekseltje op het doosje wilde vastschroeven. Blijkbaar is er in de hoogte geen ruimte. Een schakelaar in het deksel heeft ruzie over de beschikbare ruimte met een IC wat eronder zit. Wat schuiven met snoeren e.d. mocht niet baten. Het doosje wilde niet dicht. Dus..... nieuw doosje.

Morgen is een nieuwe dag met nieuwe kansen.

Verlichtingsproject is voltooid

Na uren... wat zeg ik, dagen klooien is het dan eindelijk rond.

Ik wilde graag een energiezuinige schakeling maken voor de Luxeon LEDs in de neus. Het doel was om méér licht te hebben met minder energieverbruik in vergelijking met de 5W halogeenlampen. Hierbij wilde ik beide Luxeons afzonderlijk kunnen inschakelen en kunnen dimmen. Elke Luxeon zou dan een 'uit' stand, een dimstand en een stand hebben om voluit te branden. Dit is allemaal jammerlijk mislukt. Het draaide erop uit dat één enkele Luxeon (of eigenlijk het 'energiezuinige schema') al meer energie vroeg dan een halogeenlamp welke hij moest vervangen.

Gisteren ben ik maar eens aan het rekenen gegaan aan een niet-energiesparende manier van schakelen. En wat blijkt: met het 'energiezuinige' schema zou ik in de praktijk maximaal ergens tussen de 70% en 75% kunnen halen. Het niet-energiesparende schema haalt blijkbaar net zoveel als ik de 2 Luxeons in serie neem, wat dus betekent dat beide lampen wel altijd tegelijkertijd branden en ook allebei gedimd staan of voluit.
Gezien ik graag goed gezien word, vind ik het helemaal niet bezwaarlijk om beide lampen te voeren.

Leuke aan het nieuwe schema is dat ik nu keuze heb uit 3 standen van helderheid/verbruik. Naast de 'uit'-stand kan ik de Luxeons 'weinig' licht laten geven bij een stroom van 250 mA. Of iets meer bij 450 mA of voluit met 700 mA.
Nog een gunstige bijkomstigheid is dat ik de originele bedrading van de Versatile kan gebruiken en de originele knoppen. In mijn eerste plan zou ik 2 extra knoppen moeten aanbrengen en 4 extra draden moeten trekken naar de neus.

Wat betekent dit alles nu uiteindelijk?

Ik heb in de laagste stand van de verlichting waarschijnlijk al genoeg licht. Het verbruik is in die stand dus slechts 250 mA voor 2 Luxeons samen. Dit in vergelijking met 1 halogeenlamp die 416 mA trekt of 2 die samen 833 mA trekken. Dus zelfs in de hoogste stand van de Luxeons heb ik nog minder verbruik maar duidelijk meer licht.

De dimfunctie heb ik ingebouwd in een doosje welke voor in de neus geplakt zit.
De originele voedingsstekkers van de lampen gaan nu het doosje in. Daarbinnen wordt de stroomsterkte geregeld met twee eenvoudige LM317's welke geschakeld staan als stroombron. De gele draad die uit het doosje komt, gaat naar de Luxeons.
De schakelaar op het doosje heb ik als noodschakelaar aangebracht. Mocht 1 van beide Luxeons het begeven, dan zal de ander het ook niet meer doen omdat ze in serie staan. Mocht één van beiden kapot gaan, dan kan ik deze kortsluiten met de schakelaar zodat er toch weer een stroom kan gaan lopen door de andere Luxeon. Omdat de Luxeons hun 'prik' krijgen van een stroombron, is kortsluiten van de defecte Luxeon al genoeg; een vervangende weerstand hoeft er niet voor in de plaats te komen.

dinsdag 19 juli 2005

BM-achterlicht vervangen door zelfbouw

Vandaag heb ik het originele BM achterlicht van m'n Versatile gehaald en de zelfbouwversie erop gemonteerd.
Mijn achterlicht trekt ongeveer de helft aanb stroom van wat het BM-achterlicht vraagt. Daarbij heeft mijn achterlicht 8 LEDs terwijl de BM er maar 2 heeft. Verder heb ik nu geen verloren energie in het standlicht (wat natuurlijk wel verdraaid handig is als je met dynamo rijdt maar op een fiets met accu eerder energieverspilling)

De vorderingen van het voorlicht lopen gestaag.
Één Luxeon LED heb ik van z'n originele regelprint ontdaan om er zelf een nieuwe regelprint op aan te sluiten. Echter heeft 'mijn' print lang niet het gewenste rendement. Het opgenomen vermogen is maarliefst 7,2 Watt; alles behalve netjes dus.
In de dimstand (ongeveer 50% licht) is de stroom echter wel netjes. zo'n 50 mA (wat overeen komt met 0,6 Watt) is dan voldoende om de Luxeon toch aardig licht te laten geven zonder anderen te verblinden.

Ik weet inmiddels dat ik een 'fout' gemaakt heb met de regelprint. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, moeten bepaalde componenten zo dicht mogelijk bij elkaar zitten. En daar heb ik geen rekening mee gehouden.
Morgen kan ik de 2e set componenten ophalen voor nog zo'n print. Dan ga ik het beter aanpakken en de instructies beter opvolgen. Eens zien of ik het rendement kan verbeteren. Zo ja, dan maak ik de eerste print gewoon overnieuw waarbij ik ook dan netjes de instructies opvolg uiteraard.

zondag 17 juli 2005

"Kijk, daar vliegt een Versatile"

Vanmorgen ben ik even naar het vertrekpunt van Plat Zwolsch gereden om Wouter te zien en zijn Limit met ingebouwde elektronica te bekijken.
Het startpunt ligt bij de uiterwaarden van de IJssel. Een deel van deze uiterwaarden zijn omgedoopt tot natuurgebied voor vogels.

Een man en een vrouw stonden naar de diverse (water)vogels te kijken toen ik naderde over het fietspad. Op ruime afstand (50 meter ongeveer) gaf ik een geluidssignaal met de 'claxon'. Ik schrijf 'claxon' omdat het geen brommerclaxon is maar een element wat meer een fluittoon afgeeft. Maar ik gaf kortstondig twee pulsjes geluid achter elkaar om de mensen er bewust van te maken dat ik naderde. In plaats van naar mij te kijken, keek de vrouw regelrecht omhoog. Nu weet ik wat Versatile betekent maar ik meen toch niet dat het ding kan vliegen. De vrouw blijft omhoog turen. Ik geef nogmaals 2 korte pulsjes geluid. De vrouw kijkt nu wat vertwijfeld omhoog en enigszins om zich heen. Pas bij de derde keer claxonneren kijkt de vrouw in mijn richting en komt tot het besef dat ze geen vogel van het soort Flevobikae Versatilus had gehoord maar de naderende velomobiel.

zaterdag 16 juli 2005

Baal, baal, baal

Vanmorgen heb ik de dimmerschakeling getest voordat ik hem zou gaan inbouwen in de behuizing. Dit heb ik gedaan omdat ik niet weet hoe heet een bepaald onderdeel wordt bij belasting met de Luxeons. Het schema wat ik gebruik, is bedoeld voor motoren en lampen met een hoger vermogen. Gezien de Luxeons wat minder vragen, bestaat natuurlijk de kans dat er een kleinere koelplaat nodig is dan in het schema staat (of mogelijk helemaal geen koeler).

Dus heb ik het schema aangesloten op de Luxeons om die te dimmen en tegelijkertijd de temperatuur van het onderdeeltje te voelen.
Het dimmen lukt een beetje maar wat vrij ergerlijk is, is dat de Luxeons flink beginnen te fluiten.
Ik had geen rekening gehouden met de elektronica die bij de behuizing van de Luxeons is ingebouwd om ze op 12V te laten werken. Die elektronica kan blijkbaar niet zo best tegen een PWM (Pulse Width Modulated) aansturing.

Hoe nu verder?
Ongedimd het leven door? Liever niet
Luxeons eruit, halogeen er weer in (eventueel gedimd)? Dacht het niet
Luxeons opentrekken en de ingebouwde elektronica eruit trekken? Dat is misschien een optie....

[update]

Okee....
De elektronicaprint aan de achterkant van de Luxeon heb ik verwijderd.
In plaats daarvan heb ik een spanningsregelaar gemaakt met een LM2575-adj
Met deze spanningsregelaar kan je zelf de gewenste uitgangsspanning bepalen door 2 weerstanden zelf te kiezen. Ik heb nu 2 weerstanden gekozen om de uitgangsspanning op 3,7V te zetten. Daarbij heb ik nog extra een instelpotmeter genomen voor de dimmerstand. Met een schakelaar kan ik de potmeter kortsluiten waardoor de Luxeon netjes op 3,7V komt te werken. Sluit ik de potmeter niet kort, dan brandt de Luxeon op minder dan 3,7V, afhankelijk van de instelling van de potmeter.

Nadeel is dat deze spanningsregelaar minder efficiënt is dan ik had gehoopt. De stroom bij 3,7V is zo'n 600 mA. Dit moet in principe veel minder kunnen maar goed.
Als ik de Luxeon ongeveer 50% (schatting) licht laat geven is de stroomsterkte drastisch gedaald. De opgenomen stroom is dan slechts 50 mA. Heerlijk zuinig dus.

vrijdag 15 juli 2005

Fel licht.... héél fel licht....

Vandaag ben ik stevig aan het knutselen geslagen (who needs an Alleweder when he has a Versatile!). Tot dusver heb ik de behuizing voor de nieuwe elektronica gemaakt en een gedeelte van de inhoud. De accuspanningindicatoren zijn af. Rest nog de dimmer voor de voorlampen.

Gisteren heb ik dus de 2e Luxeon LED in de Versatile gemonteerd. Vanavond wilde ik toch maar eens de hoeveelheid licht bekijken en de lampen afstellen.
Tijdens het testen/afstellen viel me op dat de LEDs niet dezelfde kleur hebben. De ene LED geeft een wat groener schijnsel terwijl de ander wat meer neigt naar blauw. Maakt niet uit; ze geven gewoon veel licht. Hoeveel licht? Zoals eerder gezegd, meer dan een 6W halogeenlamp. Echter: toen ik beide lampen had in geschakeld en ik op 20 meter voor m'n fiets ging staan, was hte toch wel even heftig... het énige wat ik zag waren de 2 felle witte lampen van m'n Versatile. Kortom: echt enorm verblindend. Duidelijk is wel dat ik de dimmer ga bouwen want ik kan me zo indenken dat lang niet iedere medeweggebruiker zo blij zal zijn met zo'n gruwelijke stoot licht. Zelfs een automobilist zal nog moeten knijpen als hij zelf groot licht voert gok ik zo.

Morgen ga ik verder en hoop ik het projectje af te krijgen. Foto's zullen dan uiteraard ook volgen. Eerst nog even een paar onderdelen halen bij de lokale elektronicaboer; hij had ze afgelopen week helaas niet op voorraad.

donderdag 14 juli 2005

Luxeon 3W LEDs

Gisteravond heb ik voor het eerst een serieus ritje in het donker gemaakt met m'n Versatile. We hadden een afsluitingsbarbeque bij een collega. Enkele collega's wilden toch wel eens in mijn bolide plaatsnemen om een klein ritje te maken. Geen bezwaar wat mij betreft alleen heb ik ze wel op het hart gedrukt om het stuur rustig te bedienen omdat het sturen vrij pittig gaat.

Maar goed, het was al wat donker dus heb ik de Luxeon LED aangedaan zodat ze wat meer zicht op de weg hadden. Voor mij was dat direct een mooie gelegenheid om m'n fiets met Luxeon LED eens op afstand te zien rijden. Één ding is zeer duidelijk: zo'n 3W Luxeon zie je niet over het hoofd. Sterker nog: de hoeveelheid licht komt aardig in de buurt bij verblindend; op 50 meter afstand is het licht al erg fel te noemen als je er recht in kijkt. Dat vraagt dus om meer knutwelwerk: een dimmerstand.
Ter vergelijk heeft m'n vrouw de 6W halogeen Sigma Mirage op haar fiets aangedaan. Die geeft ook een flinke bonk licht. De Luxeon valt echter beduidend meer op.

De terugreis liet een aardig verschil zien in hoeveelheid licht. De 2 soorten licht zijn slecht te vergelijken; het blauw-witte licht van de Luxeon en het geel-witte licht van de Sigma. Wat wel duidelijk is, is dat verkeersborden met de Luxeon veel feller in het donker overkomen dan met de Sigma. Achterreflectoren lijken beter het halogeenlicht te weerkaatsen. Witte voorreflectors zie je weer beter met de Luxeon.

Vandaag heb ik een 2e Luxeon ontvangen welke ook in de neus gemonteerd is.

Ik heb de volgende klusjes nog in de planning:
  • Dimmerstand voor beide Luxeons
  • Accu-indicatoren voor beide accu's
  • Schakelaar waarmee ik tussen de 2 accu's kan wisselen tijdens het rijden
  • Nieuw achterlicht

De vakantie is aangebroken dus heb ik een flinke vracht vrije tijd om dat voor elkaar te maken.

Ook nog in de planning maar mogelijk niet binnenkort: een remlichtfunctie in het achterlicht bouwen. Het schema heb ik al wel klaar maar moet de mechanische uitvoering nog bedenken.

maandag 11 juli 2005

Ringslot onder staart?

Vandaag heb ik gebeld met Axa (van de fietssloten, dus niet de verzekeraar) met de vraag of ze ook ringsloten leveren waarvan je de sleutel eruit kan halen als het slot níet op slot staat.
Ik kreeg als antwoord dat ze die niet leveren op de Nederlandse markt omdat het in Nederland verplicht is (volgens ART-keurmerk gok ik) dat de sleutel niet uitneembaar is als het slot niet op slot staat. De reden die erbij gegeven is, kan ik niet volgen. Ze zeggen dat dit te maken heeft met de veiligheid van kinderen; die kunnen op deze manier het slot niet zomaar sluiten. Wellicht tijdens het fietsen?

In ieder geval vind ik een 'Nederlands' ringslot onder de staart geen optie. Misschien maar eens contact opnemen met m'n verzekeringsmaatschappij of ze een 'buitenlands' SL7-slot met uitneembare sleutel (mits verkrijgbaar) willen accepteren ondanks het ontbreken van het ART-keurmerk maar mogelijk met een buitenlands keurmerk.

Tot dusver mag het ingebouwde auto-alarm ook z'n werk doen. Vanmiddag heeft een collega van me bijna een hartverzakking gekregen toen hij nieuwsgierig z'n hoofd in de kap hield om te kijken :-)

Dakje Versatile en meer

Vandaag ben ik naar Dronten gereden met de Versatile. Gisteren heb ik 2x 22 kilometer gereden. De Versatile vertoonde wat vreemd gedrag in bochten met de achterkant; die voelde niet stabiel aan. Thuis heb ik de fiets maar eens bekeken aan de achterkant en vergeleken met Versatile 006.
Versatile 021 kon ik veel meer met de staart heen-en-weer bewegen dan Versatile 006. Ik legde m'n vingers op de overgang tussen de afdekplaat en de achterbrug terwijl ik de staart wat heen-en-weer bewoog. Ik voelde duidelijk de afdekplaat en achterbrug langs elkaar bewegen. Ik vreesde het ergste (achteraf gelukkig onterecht)
Omdat ik achter een 18 tands blad heb in plaats van de standaard 16 tands, heeft men een aan passing moeten maken aan de achterbrug waarbij 1 boutje is komen te vervallen die de afdekplaat en de achterbrug aan elkaar houdt. Dit zou geen problemen mogen opleveren zo was me verteld. Maar op die plek voelde ik de speling. Dom genoeg heb ik niet verder gecontroleerd dan op die éne plek. Maar goed, mijn bange vermoeden was dus dat de achterbrug wezenlijk wat kracht kwijt was door ontbreken van het boutje.
Voor de zekerheid heb ik Flevobike gebeld; zij kennen de fiets, zij zullen een aardig idee hebben wat wel/niet kan met een fiets. Ze konden het zich moeilijk voorstellen en wilden het dus graag zelf zien. Vandaar dat ik naar Dronten ben gegaan.

Gelukkig viel het allemaal mee. De heren Vrielink inspecteerden de achterbrug, constateerden het probleem en vonden direct de oorzaak: niet het boutje wat ontbrak maar de overige boutjes die niet helemaal strak genoeg aangedraaid waren. Torxsleutel erbij, boutjes aandraaien en de achterbrug voelde heerlijk solide aan zoals het zou moeten. Problem solved, ik tevreden.

Bij Flevobike heb ik ook het genoegen gehad om in een bronskleurige Versatile te rijden waarop het dakje gemonteerd was.

Eerst heb ik gereden met alleen het dakje erop (met ruit in het dakje), toen nog een stuk met het dakje maar ook een extra ruitje op de klep.

In beide gevallen had ik het idee dat het koeler is dan gewoon met zeiltje. De wind lijkt wat mooier 'in' de fiets te waaien met het dakje erop. Ik had anders verwacht; ik had verwacht dat het warmer was. Wellicht dat dat bij stilstaan ook het geval is maar goed, een fiets is om te fietsen en niet om stil mee te staan.

Ik zal vast vragen krijgen over 'wanneer?', 'hoe duur?', 'welk materiaal?' en 'foto's?'
Helaas had ik m'n toestel niet mee. Foto's ontbreken dus. Sowiezo is het nog niet helemaal definitief voor zover ik begrepen heb. Er wordt nog een beetje getwijfeld over of het dakje wel/niet opvouwbaar moet worden. Wat ik kan inschatten is dat het een 'hard' dakje wordt. Zacht/opvouwbaar betekent lastiger te construeren en dus duurder. Gezien m'n eigen (korte) rij-ervaring met dit prototype dakje, denk ik dat ik persoonlijk redelijk wat keren met dakje zou rijden. Wellicht niet op dagen dat de kans op neerslag max 30% is maar verder wel. Het dakje geeft immers niet de indruk bloedheet te zijn. Ook belemmert hij het zicht (nagenoeg) niet.
Ik had het dakje al besteld.... en blijf nog steeds bij die beslissing. Ik denk dat het dakje een echte aanrader is. Er schijnt ook flink vraag te zijn naar het dakje.

Tot slot heb ik het 3e prototype van de nieuwe 2-wielige-onderhoudsarme-ligfiets (Greenmachine?) mogen bewonderen voor zover hij in elkaar zat. Wat ik zag was een hoofdframebuis, achtervork met weggewerkte Rohloff (vergelijkbaar met de Versatile), wiel met BigApple erop en een spanzitting op het frame.
Wat ik zag, zag er goed uit. Het aluminium frame met ingewerkte ketting heeft een rondere vorm dan de achterbrug van de Versatile. Ik ben benieuwd wat het totaalplaatje gaat worden, waneer hij in productie gaat en wat het gaat kosten. Op zich ben ik niet echt geïnteresseerd in die fiets maar ik ben wel altijd benieuwd naar 'nieuwe' en vernieuwende dingen. Ik denk dat Flevobike met deze fiets toch echt weer wat fraais op de markt gaat brengen.

Warm weer en Achterlicht

Gisteren zijn we met de fiets op visite gegaan. Enkele reis 22 kilometer.
Ik heb m'n Versatile genomen. Om de rit samen te vatten in één woord: WARM
Ik had niet veel anders verwacht, maar zonder te proberen weet je het ook niet.

Wat nog meer warm was, was het BM achterlicht.
Het achterlichtje is bedoeld voor 12V en heeft inwendig een condensator o.i.d. om nog enige tijd licht te geven als de fiets stil staat. Het achterlichtje heeft maar 2 LEDs.
Ik vind dit een prachtig lampje voor op een normale fiets met dynamo maar op de Versatile met accu vind ik het minder geschikt.
Redenen:
  • Duur voor de toepassing op een Versatile
  • Standlicht heeft geen functie omdat je met een accu rijdt waardoor het licht toch blijft branden als je stil staat
  • Ik heb inmiddels begrepen dat hij toch een aantal keren problemen heeft opgeleverd bij andere Versatiles (in ieder geval bij Versatile006 maar ook bij andere V's); een aantal heeft de geest gegeven
  • Hij wordt warm. Warmte betekent verloren energie

Op Versatile006 heb ik zelf een nieuw achterlicht gemaakt. Deze kost minder, heeft géén standlicht, wordt níet warm, heeft een lager verbruik terwijl het aantal LEDs 4x zo groot is. Ik kan dus weer aan het knutselen. BM achterlicht eraf, zelfgebakken achterlicht erop.

zaterdag 9 juli 2005

Beveiligen en verlichting

Omdat ik weinig trek heb om telkens m'n fiets op slot te zetten als ik bijvoorbeeld even een winkel binnen ga, heb ik vandaag een auto-alarm in m'n Versatile gemonteerd. Het is een alarm met afstandbediening, wat wel zo prettig werkt.
Het alarm reageert op beweging van de fiets en op binnentreden of openen van de fiets. Het zeiltje kan ik open laten zonder dat het alarm afgaat tenzij iemand een hand/hoofd etc. in de fiets houdt.

Het alarm heb ik overgenomen van een medevelomobilist. Hij heeft me de hoofdmodule met de bewegingsensor en de ultrasone sensoren verkocht. Een bijgeleverde LED moet aangeven of het alarm geactiveerd is of niet.
Omdat ik weinig trek heb om een gat in de kap van m'n fiets te boren voor de LED (waaraan ik kan zien of het alarm geactiveerd is of niet), heb ik nog een extra module gekocht welke de richtingaanwijzers laat knipperen bij in- en -uitschakelen van het alarm.

Het ging niet allemaal even vlekkeloos. Het grootste probleem is om het netjes te doen. Draden wegwerken, modules aanbrengen etc. zonder de boormachine te gebruiken.
Klittenband is dan je beste vriend. Breed zelfklevend klittenband doet bijvoorbeeld dienst als kabelgoot. Gewoon een lang stuk zelfklevend klittenband tegen de binnenwand van de fiets plakken, kabel er tegenaan houden en het andere stuk klittenband erover vastklitten en klaar.

Verder heb ik vandaag ook een 3W Luxeon LED aangebracht in de neus. 1 Mirage 6W halogeenlamp heeft plaats gemaakt voor de LED.
Helaas hebben de LED (met behuizing) en de Mirage een totaal andere plek van bevestigen waardoor beide lampen niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Als de Luxeon netjes vooruit schijnt, schijnt de Mirage omhoog, schijnt de Mirage rechtuit, dan schijnt de Luxeon omlaag. Dit wordt dus beslissen... 2x een Luxeon of 2x een Mirage.

De hoeveelheid licht van de Luxeon is wel een stuk hoger dan van de Mirage waarbij het verbuik ook nog eens lager is. Dat maakt de beslissing een stuk makkelijker. Ik denk dus dat ik eerdaags een 2e Luxeon erbij bestel welke de plaats in gaat nemen van de andere Mirage.

zondag 3 juli 2005

Nieuwe wielhoesjes

Omdat ik graag goed gezien word in het donker, heb ik graag flink wat reflectie op mijn fiets. De voorwielen heb ik daarom voorzien van een reflecterend Versatile-logo. Na flink wat puzzelen en naaiwerk, is dit het resultaat.

Verder heb ik ook wat reclame op de staart van de fiets geplakt.

Tot slot nog even een foto van de Cyclone-koppeling die aan de fiets zit.

zaterdag 2 juli 2005

Versatile 021 has landed in Zwolle

Gisteren heb ik naar Tempelman gebeld om nog een wijziging aan m'n fiets door te geven. Het is me duidelijk geworden bij Versatile 006 dat ik de zitting vrij schuin achterover wil stellen. Alleen komt daardoor het laagste punt van de zitting ook lager te zitten. Zo laag zelfs dat ik met m'n achterwerk soms de bodem van de fiets voelde. Dat was niet echt comfortabel. Vandaar dat ik de zitting van Versatile 021 aan de voorkant verhoogd wilde hebben. Dat heb ik doorgegeven.

Vandaag ben ik naar Dronten gegaan om m'n fiets te bekijken welke bijna klaar zou zijn. De kap zat er in ieder geval op zo werd mij gisteren via de telefoon verteld.
In Dronten aangekomen was de monteur druk bezig om de fietscomputer met cadansmeter te monteren en de draden vast te solderen (ellende is dat; standaard fietscomputers hebben veel te korte snoeren voor veel ligfietsen)

Het fraaie was dat ik te horen kreeg dat ik m'n Versatile vandaag kon meekrijgen naar huis omdat hij aan het einde van de middag klaar zou zijn.
En inderdaad, kwart voor vijf was de fiets gereed om mee te nemen naar huis.

Het lichtere verzet op mijn Versatile betekent stil rijden vanaf 24 km/h omdat ik dan in de 8e versnelling schakel. Mijn kruissnelheid ligt bij de Versatile wat hoger dan bij de Alleweder. En laat dat nou net mooi uitkomen in versnelling 11 met overbrengverhouding 1:1

De terugweg ging zonder problemen.... sterker nog: zeer voorspoedig.
Toen ik Dronten uitgereden was en ik een rotonde was 'overgestoken' was ik bezig op gang te komen. In mijn spiegel zag ik een auto even hard rijden als ik om mijn snelheid en/of mijn fiets te bekijken. Ik versnelde tot 40 km/h wat vrij gemakkelijk ging. Met 40 op de teller reed ik door. Even daarna gaf de auto gas bij en reed verder met de toegestane 80 km/h.

De teller bleef grotendeels ruim boven de 30 km/h aangeven. Thuis aangekomen bleek dat ik de 30 kilometer binnen het uur gereden had. 57 minuten.... Dat betekent een gemiddelde snelheid van 32 km/h; een eigen record.

Ik heb nu vele kilometers gereden met Versatile 006 en dus inmiddels ook 30 km met Versatile 021. Het is mij wel duidelijk: de Versatile is sneller dan mijn voormalige Flevobike Alleweder waarmee ik een record van 29,7 km/h gemiddeld had op dezelfde rit.